KIDNAPPES OG DOPES NED AV KOMMUNISTER: George Clooney i rollen som skuespillerstjernen Baird Whitlock i «Hail, Caesar!»

KIDNAPPES OG DOPES NED AV KOMMUNISTER: George Clooney i rollen som skuespillerstjernen Baird Whitlock i «Hail, Caesar!» Foto: , UIP

Filmanmeldelse «Hail, Caesar!»: Deilig bagatell

Coen-brødrenes siste er en nostalgitripp tilbake til gamle
Hollywood. Passe selvopptatt, men gjort på Coen-måten blir det humrende severdig.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Komedie. USA. Tillatt for alle. Regi: Joel og Ethan Coen. Med: Josh Brolin, George Clooney, Scarlett Johansson, Channing Tatum.

VG:s terninger viser 5 prikker

Josh Brolin er Eddie Mannix, produsent i Capitol Pictures som må sjonglere flere store produksjoner - og vriene filmstjerner samtidig. Han må også holde kjendispressen på avstand (Tilda Swinton spiller et glamorøst tvillingpar som kjemper om de beste sakene fra hver sin blekke). Her skjer nemlig mye i kulissene! George Clooney blir dopet ned og bortført midt under innspillingen av et episk drama fra det gamle Roma.

En gruppe kommunistiske manusforfattere står bak (vi er i 1951, midt under kommunistjakten i Hollywood). Samtidig får sørstatscowboyen og westernstjernen Hobie Doyle (Alden Ehrenreich) hovedrollen i et klassisk borgerlig drama, regissert av en overklasse-brite med ekstrem «stiff upper lip» (Ralph Fiennes) .

Totalkrasj, selvsagt, og scenene mellom disse to er hysterisk morsomme. Se for deg en «My Fair Lady»-pastisj dratt til det ekstreme. En annen potensiell skandale er i emning når divaen, den ugifte synkronsvømmeren DeeAnna Moran (Scarlett Johansson) blir gravid. Slik hopper vi fra det ene staselige filmsett til det andre i forviklinger, en ren fest for fans av klassisk Hollywood.

Superstjerner som Channing Tatum og nevnte Scarlett Johansson dukker opp og forsvinner igjen i småroller her. Coen-brødrene kan sikkert beskyldes for «showoff» og jåleri med slikt. Slett ikke!

Det som imidlertid gjennomsyrer «Hail Caesar» er nemlig en omsorg og hjerte for hver eneste karakter. Hver lille særegenhet hos selv den minste rollefiguren blir foredlet på morsomt og intelligent vis – en ensemble-scene med alle de kommunistiske manusforfatterne snakkende i munnen på hverandre er ett av mange gode eksempler.

Det er lett å se hvorfor stjernene strømmer til en slik film - og at de koser seg smitter over på oss som ser på. «Hail Caesar!» er kanskje en bagatell når filmhistorien og Coen-brødrenes filmer skal oppsummeres. Men deiligere bagatell får du ikke på kino for tiden!

ØYSTEIN DAVID JOHANSEN

SYNGER OG DANSER: Channing Tatum spiller i en av filmene produsent Eddie Mannix må holde styr på i «Hail, Caesar!». Foto: UIP ,

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder