... mens «Blind» er nominert til Nordisk råds filmpris

SENTRAL: Ane Dahl Torp spiller hovedrollen i «1001 gram», som har premiere på norske kinoer den 26. september. Foto: Norsk filmdistribusjon,

«1001 gram» er Norges Oscar-kandidat

Bent Hamers syvende spillefilm skal representere Norge i den prestisjetunge filmprisutdelingen.

 • Line Orfjell

Artikkelen er over fem år gammel

Det betyr at «1001 gram» – som har premiere i Norge mot slutten av måneden – kan havne i kategorien «Beste fremmedspråklige film».

Dette er ikke første gangen Bent Hamer representerer Norge i kampen om en Oscar for beste ikke-engelskspråklige film: I 2003 ble regissørens «Salmer fra kjøkkenet» plukket ut, og «O'Horten» ble valgt i 2008 – men ingen av dem ble nominert til Oscar.

LES OGSÅ:«Bent Hamer om vekt, kjærlighet og melankoli»(krever innlogging)

Få norske nominasjoner

Det er nemlig Oscar-akademiet som skal avgjøre hvilke filmer som blir nominert. Tidligere norske nominerte filmer er «Kon-Tiki» (2013), «Elling» (2001), «Søndagsengler» (1996), «Veiviseren» (1987) og «Ni Liv» (1957). Ingen av disse ble belønnet med Oscar-statuett. I fjor var det Iram Haqs «Jeg er din» som representerte Norge, men heller ikke denne filmen ble belønnet med nominasjon.

Bent Hamer har både regissert og skrevet manuset til «1001 gram», som vises på norske kinoer fra og med fredag 26. september. Noen dager tidligere har filmen premiere i «Masters»-programmet under filmfestivalen i Toronto.

Hvert land kan sende inn ett bidrag til den årlige Oscar-utdelingen, og i 2014 har den norske juryen vurdert 32 filmer totalt. Til slutt var det tre kandidater igjen: «1001 gram», «Brev til kongen» og «Blind». Sistnevnte ble altså ikke Norges Oscar-håp i år, men regissør Eskil Vogt har all grunn til å glede seg likevel.

Spillefilmdebuten hans er nemlig nominert til Nordisk råds filmpris, som også er av det anerkjente slaget.

Pengepremiere til filmvinneren

Den norske juryen består av Silje Riise Næss, Kalle Løchen og Britt Sørensen.

«Eskil Vogt er kjent for sitt manussamarbeid med Joachim Trier. Når han nå langfilmdebuterer som regissør, er det med en slående original, dristig og morsom film om en blinds forestillingsverden. Ellen Dorrit Petersen spiller med bravur og fandenivoldskhet en kvinne som isolerer seg med sin datamaskin etter å ha mistet synet. Med den skriver hun fram to karakterer som lever ensomme liv, samtidig som hun dikter rundt sitt eget. Vogts bemerkelsesverdige manus er blitt til en leken, utfordrende og visuelt vakker film, og en fin og sår betraktning av menneskelighet», heter det i deres begrunnelse.

UNDER INNSPILLINGEN: Ellen Dorrit Petersen (i lilla kjole) spiller den blinde hovedkarakteren Ingrid i «Blind», mens Henrik Rafaelsen (helt til venstre) spiller ektemannen hennes. Eskil Vogt (helt foran) har høstet god kritikk og mye oppmerksomhet for regidebuten sin. Foto:Frode Hansen,VG

«Blind» konkurrerer med én film fra hvert av de øvrige nordiske landene. Dersom det norske bidraget tildeles prisen i år, vil filmen motta 350.000 danske kroner. «Blind» skal konkurrere mot danskenes «Nymphomaniac» (Lars von Trier), Sveriges «Turist» (Ruben Östlund), Finlands «Betoniyö» (Pirjo Honkasalo) og islendingenes «Hross i oss» («Om hester og menn», Benedikt Erlingsson).

«Blind» har tidligere vunnet en rekke priser, både internasjonalt og her hjemme i Norge: Blant annet ble filmen belønnet med hele fire Amanda-priser under utdelingen i august.

Vinneren av Nordisk råds filmpris offentliggjøres i Stockholm onsdag 29. oktober.

Les også

 1. Kjemper om å bli Norges Oscar-håp

  «1001 gram», «Blind» og «Brev til kongen» er kortlistet som Norges kandidater til verdens mest prestisjetunge…
 2. Hamer og Ane Dahl Torp i celebert selskap i Toronto

  Regissør Bent Hamers nye film «1001 gram» er valgt ut i det eksklusive «Masters»-programmet under filmfestivalen i…
 3. Her er Norges Oscar-kandidat

  Iram Haq spillefilmdebuterte med «Jeg er din». Nå er hun Norges Oscar-kandidat.

Mer om

 1. Oscar
 2. Film

Flere artikler

 1. Kjemper om å bli Norges Oscar-håp

 2. Ingen norsk Oscar i år

 3. Filmkritikerprisen til Eskil Vogt for «Blind»

 4. Hamer og Ane Dahl Torp i celebert selskap i Toronto

 5. Ungdomsforelskelse hjalp Ane til filmdebut på fransk

 6. Filmanmeldelse: «1001 gram»

Fra andre aviser

 1. BIFF-film Oscar-kandidat

  Bergens Tidende
 2. «1001 gram» norsk Oscar-kandidat

  Aftenposten
 3. Rafaelsen-film kan vinne Nordisk råds filmpris

  Fædrelandsvennen
 4. Regidebutanten Vogt fikk Filmkritikerprisen

  Aftenposten
 5. Blind nominert til Nordisk råds filmpris

  Bergens Tidende
 6. Nordisk råds filmpris til norsk regissør

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder