TAPTE: Ryan Wiik klarte ikke å stanse at aksjene hans i WR Entertainment ble frosset i selskapet. Rettens kjennelse forbyr nå Wiik å kjøpe, selge eller pantsette aksjer i selskapet. Foto: Frode Hansen VG

Morgan Kane-gründer tapte i retten

Ryan Wiik (35) maktet ikke å stoppe Morgan Kane-selskapet WR Entertainment i å fryse aksjene hans i selskapet.

 • Stein Østbø

Artikkelen er over to år gammel

Dermed får den utstøtte gründeren av selskapet ikke lov til å handle med aksjene han har i WR Entertainment, selskapet han selv startet i 2009 for å filmatisere bøkene om Kjell Hallbings westernhelt Morgan Kane, men som han forlot frivillig før jul i fjor.

Les også: Morgan Kane-selskapet saksøker Ryan Wiik for bedrageri

Den nye ledelsen i WR Entertainment fryktet at Ryan Wiik ville dumpe aksjene sine med negative konsekvenser for selskapet etter at WR Entertainment i juni gikk til svindelsøksmål mot Wiik.

Ryan Wiiks eget søksmål mot WR Entertainments administrerende direktør, Tasmin Lucia-Khan, stammer fra mars i år.

Det har foreløpig ikke lykkes å få en kommentar fra Ryan Wiik.

Til Dagens Næringsliv sier imidlertid hans advokat, Ole Tokvam, dette:

– Vi er uenig i rettens vurderinger, men har ikke tatt stilling hvorvidt kjennelsen vil ankes enda. Jeg har ikke fått diskutert kjennelsen ytterligere med min klient grunnet tidsforskjeller.

Tasmin Lucia-Khan er på sin side tilfreds.

– Jeg blir helt stum av Wiiks svindel, og jeg er stadig i sjokk over omfanget av hans dårlige oppførsel. Som administrerende direktør i WR Entertainment ledet jeg granskningen av ham, og jeg betalte prisen for hans forsøk på å angripe meg. Trodde Wiik virkelig at han kunne komme unna med dette? Jeg har fått nok av ham og hans barnslige oppførsel, sier Lucia-Khan til VG.

Hun sier rett ut at hun ikke akter å la «en svindler som Ryan Wiik angripe selskapet, 300 aksjonærer eller meg personlig».

– Wiik fortalte pressen nylig at han hadde mye sinne mot Norge og at han følte seg forrådt av sitt eget land. Men det er han som har forrådt det gode, norske folk - mennesker som en gang stolte på han og som nå er rettmessig rasende på han, sier hun.

Konflikten mellom Wiik og WR Entertainment har pågått i hele 2017 og har resultert i hele fire søksmål og en anmeldelse for grovt bedrageri. Ved siden av partenes gjensidige søksmål, har også WR Entertainments tidligere styreformann, Jim Cardwell, saksøkt selskapet.

SEIRET: Administrerende direktør Tasmin Lucia-Khan i WR Entertainment - her med sin advokat Eirik W Raanes i retten sist uke - er fornøyd med å ha stoppet Ryan Wiiks aksjetransaksjoner i selskapet. Foto: Frode Hansen VG

I tillegg har Ryan Wiik enda et søksmål - sammen med sin mor, Sissel Wiik, mot WR Entertainment, der han krever 90 millioner kroner. Dette er hovedsaklig penger som Wiik mener han har krav på som honorar gjennom ni år for filmen om Morgan Kane - en film som ennå ikke er på innspillingsstadiet.

Les også: Morgan Kane-sjefen raser etter nytt søksmål: – Avskyelig!

Tidligere i sommer fikk WR Entertainment medhold i Oslo Tingrett om en midlertidig forføyning om å fryse aksjene til Ryan Wiik. For halvannen uke siden møttes partene i Oslo Byfogdembete til høring i saken. Tirsdag morgen ble det klart at kjennelsen - på 16 sider - falt i Wiiks disfavør.

Flere av de norske småaksjonærene i selskapet var også i vitneboksen sist uke. De kaller dette «en gledens dag».

– Wiik nekter å ta ansvar for sine handlinger, men jeg er veldig glad for at bevisene endelig har blitt lagt frem og at retten har gitt selskapet medhold. Nå er det påtide at Wiik leverer tilbake aksjene og lar selskapet være i fred, sier Jonny Martinsen til VG.

Han har en større aksjepost i WR Entertainment og vitnet mot Ryan Wiik sist uke - det samme gjorde småaksjonæren Geir Kristiansen.

– Å finne ut at en man har kalt en venn i ti år viser seg å være en svindler, er tungt å svelge, men rett skal være rett og nå må han levere tilbake alle aksjer han har stjålet, sier Kristiansen.

I slutningen fra Oslo Byfogdembete står det:

«Gunnar Ryan Wiik forbys å overføre, eller på annen måte disponere rettslig over, herunder selge eller pantsette, samt å utøve aksjonærrettigheter for 18.774.325 aksjer i WR Entertainment ASA».

Aksjene er sentrale i søksmålet som WR Entertainment har anlagt mot Ryan Wiik og stammer opprinnelig fra en aksjetransaksjon som Wiik utførte i 2013. WR Entertainments mistanke er at disse aksjene ble overført direkte til Wiik istedenfor tilbake til selskapet.

Det er ikke kjent når dette søksmålet kommer for retten i Los Angeles, men i den ferske kjennelsen står det at Wiik ikke kan handle med sine aksjer i WR Entertainment før det har falt en dom i søksmålet.

Ryan Wiik må ifølge kjennelsen også betale saksomkostninger og honorar til tolker. Etter det VG kjenner til vil WR Entertainment også kreve at Wiik betaler salær til advokater. Til sammen dreier dette seg om nærmere 600.000 kroner.

Les også

 1. Full isfront i Morgan Kane-saken

  Partene står like steilt mot hverandre som før da Morgan Kane-selskapet WR Entertainment møtte selskapets gründer Ryan…
 2. Morgan Kane-gründer fikk søksmålet i fanget

  Stemningen ble tidvis amper og svært opphetet da Morgan Kane-selskapet WR Entertainment avholdt generalforsamling i Oslo…
 3. Morgan Kane-selskapet saksøker Ryan Wiik for bedrageri

  To dager før WR Entertainments generalforsamling i Oslo, har…
 4. Morgan Kane-gründer anmeldt for grovt bedrageri

  SKI (VG) Drøbak-mannen Ryan Wiik, gründeren av Morgan Kane-selskapet WR Entertainment, er allerede under intern…
 5. Morgan Kane-gründer granskes for mulig svindel

  Krangelen i Morgan Kane-selskapet WR Entertainment…
 6. Morgan Kane-sjefen raser etter nytt søksmål: – Avskyelig!

  Bråket fortsetter i kjølvannet av at norske Ryan Wiik sluttet i selskapet som vil lage Hollywood-filmer av Morgan…
 7. Nytt millionsøksmål i Morgan Kane-saken

  Den tidligere styreformannen i Wr Entertainment saksøker selskapet for nesten 30 millioner kroner.
 8. Morgan Kane-gründer trues med søksmål

  Norske Ryan Wiik anklaget sin tidligere sjef for å ha forført og lurt ham ut av selskapet han selv startet.
 9. Norske Ryan Wiik saksøker sin tidligere sjef - anklager henne for å ha forført og lurt ham

  Den uendelige sagaen om filmatiseringen av Kjell Hallbings Morgan Kane-bøker ligner etter hvert mer på en såpeopera enn…

Flere artikler

 1. Morgan Kane-gründer anker

 2. Bedragerianmeldelse mot Morgan Kane-gründer henlagt

 3. Full isfront i Morgan Kane-saken

 4. Anken avvist for Morgan Kane-gründer

 5. Morgan Kane-saken: Mistanke om innsidehandel

Fra andre aviser

 1. Morgan Kane-forlik mellom norsk gründer og filmselskap

  Bergens Tidende
 2. Slik svindlet de oljeselskapet for 150 millioner kroner

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder