SIKRET! Beste mannlige skuespiller Bjørn Sundquist var dypt rørt for å vinne for femte gang med «Her er Harold». Foto:Terje Bendiksby,NTB scanpix

I kveld deles de viktigste norske filmprisene ut: Sundquist danket ut Colin Farrell

HAUGESUND (VG) Det er gudskjelovkvelden for norske filmfolk. Bjørn Sundquist (67), sikret seg i kveld sin femte Amanda.

  • Jon Selås
  • Angelica Hagen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

- Jeg er så glad at jeg er nesten rystet! Sundquist var nominert i klassen for beste mannlige hovedrolle for sin innsats i «Her er Harold», i kategorien var også Hollywood-skuespiller Colin Farrell nominert.

Men det var altså vår egen Bjørn Sundquist som sikret seg seieren - og hanket inn sin femte Amandapris.

– Men denne har kanskje betydd mest for meg. Rollen som Harold var så undelig lett å kjenne seg igjen i, dele hans fortvilelse og følelse av hjelpeløshet. Det traff meg midt i hjertet, sier Sundquist - med sin Amanda trygt i armene, etter at prisen var sikret.

Vi snakket også med ham kort tid før utdelingen:

– Å ja da; det er fortsatt stas å være nominert. Man føler seg jo satt pris på, noen har sett det man har gjort, man er ikke glemt. Slikt er ikke uvesentlig i min bransje! sa han da VG snakket med han før prisutdelingen.

Her er alle årets nominerte!

Sundquist vant sin aller første Amanda for sin innsats i «Over grensen» i 1987, deretter for den også Oscar-nominerte «Søndagsengler» i 1996 og krimmen «Sejer – se deg ikke tilbake» i 2000, samme året som han for øvrig ble den aller yngste mottageren av en Æres-Amanda.

– Men man er jo ikke ferdig; man holder stadig på. Så da jeg så jeg var nominert, var det ikke fritt for at jeg tenkte «Nei, så fint, da!».

– Så evnen til begeistring er fortsatt til stede?

– Du, jeg skal si deg en ting: Begeistring og kjærlighet til hva man holder på med, er en forutsetning for det jeg holder på med. Det, og å være åpen og forundret over tilværelsen og stadig finne ut nye ting.

– Og da er det ikke så dumt med litt priser?

– Vel, priser kan man jo også glemme fort; de betyr sånn sett lite for den jobben som skal gjøres. Men man får en klem og et håndtrykk og oppmuntring og et kyss på kinnet, og tenker «Okei, du var bra i dette». Man trenger det av og til, sier Bjørn Sundquist på vei inn til kveldens Amanda-utdeling i Haugesund.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder