Innspilling endte i tragedie - nå er «Skumringslandet» kinoklar

FILM

Den norske filmen «Skumringslandet» er endelig premiereklar,
nesten tre år etter den tragiske dødsulykken som rammet innspillingen.

  • Borghild Maaland
Publisert: Oppdatert: 04.09.14 14:09

– Det er vemodig, men likevel fantastisk at vi nå kan vise filmen for publikum, sier regissør Paul Magnus Lundø.

Filmen, et drama fra middelalderen, ble spilt inn på lavbudsjett sensommer og høst 2011. Den 27. november rammet tragedien. Filmens produsent og to av fotografene skulle ta opp dramatiske bilder fra stormen som raste langs Rogalandskysten.

Produsent Daniel Henriksbø og fotograf Mats Bjarg ble tatt av de frådende bølgene og omkom.

Les også:- Visste det var farlig

- Alt stoppet opp

Beskjeden kom som et sjokk på hele teamet, også på de sentrale skuespillerne i filmen; Kim Bodnia, Sverre Anker Ousdal og Jørgen Langhelle. For regissør Lundø startet etter hvert en kamp om å få filmen ferdig innspilt.

– Etter ulykken var jeg tom for energi, sier Lundø. Alt stoppet opp. Flere ting var medvirkende til at vi manglet penger til å ferdigstille filmen. Men vi gikk i gang på dugnad, og bearbeidet følelsene underveis.

– Kim Bodnia har vært en stor støtte. I tillegg til å ha en stor rolle, er han også utøvende produsent for filmen og har vært personlig opptatt av prosjektet. Det var han som satte oss i kontakt med produsent Sigve Endresen i Motlys, og dermed fikk vi den økonomiske støtten vi trengte, fortsetter Lundø.

Hedrer de døde kollegene

«Skumringslandet» er lagt til tiden da Svartedauen herjet landet. Filmen er innspilt i Sokndal, i den sørlige delen av Rogaland, og handler om mystiske drap i en liten fjellandsby.

– Traileren som vises i VG, gir en liten smakebit. Vi bygget opp en helt liten landsby, nesten som en westernby, i ren middelalder-stil. At vi fikk med oss folk som Bodnia, Langhelle, Ousdal og Ewen Bremner fra «Trainspotting» på laget er helt fantastisk, understreker Lundø, som tidligere har omtalt filmen som en historisk thriller.

10. oktober kommer filmen på kino. Lundø har blandete følelser i forkant av premieren, og tenker mye på det som skjedde med hans forulykkede venner.

– Alle vi som har jobbet mye med filmen er bundet evig sammen om denne filmen. På sett og vis er «Skumringslandet» et monument over det som hendte. Daniel og jeg var veldig gode venner, og jobbet sammen om dette helt fra starten av. Det er nesten utenkelig at Daniel ikke får se det ferdige produkt. Det var veldig viktig både for hans familie og for meg at filmen faktisk ble ferdig, poengterer Lundø.

For å markere at filmen er ferdig og hedre de døde kollegene skal det arrangeres en stor førpremiere i et ute-amfi i Sokndal den 4. oktober, der alle skuespillerne og hele staben er invitert.

– Dette har jeg holdt på med i flere år, så det spennende og skummelt endelig å slippe filmen løs på publikum, sier Paul Magnus Lundø.