BLIR FILM: Drapet på 17 år gamle Birgitte Tengs i 1995 er aldri blitt oppklart. Nå er det klar for en film/TV-serie, som opphavsmennene tror og håper kan kaste nytt lys på saken. Foto: Åge Pedersen , VG

Birgitte Tengs-saken blir film

– Ja, jeg mener Birgitte Tengs-saken kan oppklares. Den kan i alle fall belyses veldig mye bedre enn det som til nå har vært tilfelle.

  • Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det sier forlagsredaktør og gravejournalist Bjørn Olav Jahr.

I oktober i fjor kom ha med boken «Hvem drepte Birgitte Tengs?». Det arbeides nå intenst med å lage en dokumentarfilm/TV-serie basert på boken.

NYTT PROSJEKT: Bok videreutvikles til filmprosjekt: Forlagsmannen og gravejournalisten Bjørn Olav Jahr blir manusansvarlig og co-regissør. Foto: ELLEN HOGSNES ,

Det blir i tilfelle den første norskproduserte «true crime-serien» om en norsk kriminalsak på norsk TV.

Produsent blir Stavanger-baserte Exposed Films ved produsent Bjørn Eivind Aarskog, mannen og selskapet bak en film som, for eksempel, «Sannhetsjegeren – historien om Tore Sandberg og Fritz Moen-saken», om det kanskje mest kjente justismord i Norge.

Om det blir kinofilm eller TV-serie – eller begge deler – er blant de ting som skal avgjøres i nærmeste fremtid.

Bjørn Olav Jahr skal selv være medregissør av filmen.

PRODUSENT for dokumentarfilmen om Birgitte Tengs-saken: Bjørn Ivind Aarskog. Foto: EXPOSED FILMS ,

– Politiet tror åpenbart selv på at saken er mulig å løse, ettersom det nå i januar ble klart at Kripos' nyopprettede «cold case»-gruppe for uoppklarte forbrytelser, tar dette opp som første sak. Det er svært gledelig. Dessuten har det vist seg at hver eneste gang Birgitte Tengs-saken blir behandlet i offentligheten, kommer det inn nye tips.

På ulike måter og av ulike grunner har altså den uløste drapssaken fra Karmøy dukket opp i norske medier. Senest i høst skjedde det gjennom Jahrs bok og VGs krim-podkast «Uløst», som fikk rekordmange lyttere.

Hør VGs podcast «Uløst» her!

– Likevel er det viktig å fortsette, særlig fordi det fortsatt er gode muligheter til at saken faktisk kan løses. Det er mange som er rammet, ikke minst av uvissheten; saken har preget ulike mennesker på ytterst alvorlig måte. Dessuten handler en sak som denne definitivt om den norske befolkningens tillit til politi og rettsvesen, mener Jahr.

Mye av hans kritikk er grunnlagt i det han mener er politiets «tunnelsyn» i saken. Da man først fikk en tilståelse fra fetteren – som senere ble trukket tilbake, lot politiet viktige spor forbli uoppfulgt; man mente man allerede hadde den riktige løsningen.

Det var i 2003 Jahr for alvor ble fengslet av hvordan fordomsfulle fastlåsninger kan bringe en politietterforskning på villstrå. Det skjedde på norsk presses viktigste samling for en kritisk og undersøkende journalistikk; den såkalte SKUP-konferanse. Der holdt politietterforskeren Asbjørn Raklev – som senere har tatt doktorgrad på farene for etterforskningsfeil – et foredrag om sitt spesialområde.

Jahr var for øvrig på konferansen for å motta sin meget høythengende SKUP-pris for beste journalistiske graveprosjekt i 2002, for hans avsløringer av finans-Norges største bedragerisak, Finance Credit-skandalen.

– Det som virkelig gjorde inntrykk på meg, var hvordan Asbjørn Raklev påviste hvor lite en tilståelse, under gitt omstendigheter, kan være verd – uten at jeg kan huske at Birgitte Tengs-saken ble nevnt spesielt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder