I OSLO: Innspilling av filmen Snømannen i Oslo. Michael Fassbender i rollen som Harry Hole. FOTO: TROND SOLBERG, VG Foto: Trond Solberg VG

«Snømannen»-effekt for film-Oslo

«Snømannen» har allerede bevist sin PR-verdi for Oslo: Drøyt to uker før innspillingen er ferdig, er det registrert 301 avisartikler med en leserekkevidde på nær 25 millioner på fler enn 10 ulike språk.

  • Jon Selås

Artikkelen er over fire år gammel

– Blant Hollywood-studioene vet jeg kunnskapen har festet seg: Oslo er en super by å filme i; Norge er et utmerket land å jobbe i. Jeg er ganske sikker på for eksempel at når noen heretter sier ordene «snø» og «film», er det Norge som blir stedet, sier «Snømannen»-produsent Robyn Slovo til VG.

Tekst: Byregjeringsleder Raymond Johansen, kulturbyråd Rina Mariann Hansen og filmprodusent for Snømannen, Robyn Slovo. Foto: Jon Selås VG

– Bare vent til filmen har premiere; det er da vi kan vente de virkelig store utslagene, sier en fornøyd byregjeringsleder Raymond Johansen, som beleilig nok la frem hovedstadens egen filmmelding akkurat i går.

Analyse

Det er Visit Oslo som har fått målt avisaktiviteten omkring «Snømannen» og Oslo – etermedier altså unntatt. Analysebyråets tall viser tre omtaletopper: En når dato for «Snømannen»-innspilling av Jo Nesbøs roman og forventet premiere blir frigitt, en når innspillingen begynner i Oslo og skuespillerne blir offentliggjort og en nå i februar når det blir opplyst i februar at Morten Tyldum skal lage engelskspråklig film og TV-serie av sin norske Jo Nesbø-suksess, «Hodejegerne».

Oslo har virkelig lagt seg i selen for å legge forholdene til rette for «Snømannen». Først bevilget byrådet 1,5 millioner kroner direkte til produksjonen, en medvirkende årsak til at Oslo snappet innspillingen foran Stockholm i sin tid.

Se billedspesial fra innspillingen i Oslo her!

Galskap

VANSKELIGHETER: Snøen lå fin og hvit da innspillingen starter. Senere forsvant den - og det måtte både fraktes snø ned fra fjellet og - som her i Westye Egebergs vei i Oslo - lages kunstig snø for å opprettholde inntrykket av vinter-Oslo. Foto: Jon Selås VG

– Men i ettertid må jeg si at det ville være galskap å spille filmen inn andre steder enn her. Selve byen er så innvevd i historien, at alt annet ville føles galt, sier Robyn Slovo.

I tillegg til direkte støtte, har hele Oslos arrangementsapparat vært i sving. Årelang erfaring med svære idrettsmesterskap om vinteren og konserter om sommeren, har kommet godt med. Men «Snømannen» har krevd ytterligere innsats: I alt mer enn 15 etater og offentlige aktører har vært med å tilrettelegge på de anslagsvis 20 innspillingsstedene i hovedstaden. Scener har også vært tatt opp på steder som Rjukan og Bergen.

Tilrettelagt

– Vårt vertskap over alt har vært enestående. Forleden filmet vi en scene i et tog. I seks samfulle timer, fra kl. 9 til 15, fikk vi låne et helt togsett og disponere et fritt jernbanespor. Jeg vet faktisk ikke om andre steder der slikt kunne gå an. Over alt der vi har hatt behov for det, har vi fått tilgang. Også her i Rådhuset, hvor vi sitter nå, sier Slovo.

Se VGTVs reportasje fra innspillingen!

Norsk

Hun berømmer også den anselige kontingenten av rundt 100 norske filmfolk av en samlet stab på 175.

– Vi skulle bare kjøre oss inn litt på felles rytme og felles forståelse av hvordan vi skulle jobbe sammen, så har alt gått tilnærmet problemfritt. Men sånn er det på alle store filmsett.

– Dere fikk jo også nesten hele potten og 40,5 millioner kroner av den nye norske filmincentivordningen. Hvor avgjørende var det?

Avgjørende

– Det var hundre prosent avgjørende. Norge er et dyrt land å filme i, og det var avgjørende for hovedprodusent Universal i Hollywood at vi var nesten helt sikre på å få dette tilskuddet for i det hele tatt gå i gang. Dette er et virkemiddel som er en ufravikelig forutsetning for at store utenlandske filminnspillinger fortsatt skal komme til Norge, sier Robyn Slovo.

Filmmelding

Byregjeringen i Oslos egen filmmelding går videre på utviklingen av hovedstaden som filmby.

– Sånn sett er «Snømannen» for oss det store pilotprosjektet, sier byråd for kultur, Rina Mariann Hansen.

– Dette gikk vi på valg med, så det følger vi selvfølgelig opp, sier byregjeringsleder Raymond Johansen.

I korthet går Oslos filmmelding ut på følgende: Det skal opprettes et filmfond – uten at noen bestemt sum foreløpig er avsatt; man ønsker å gå sammen med Akershus, Buskerud, Vestfold og Østfold i Viken filmsenter for å posisjonere seg regionalt og bevare den tradisjonsrike Filmparken på Jar i Bærum med sine studioer og tekniske fasiliteter; det skal opprettes en egen filmkommisjon som skal arbeide for å tiltrekke nye prosjekter; det skal lages flere visningssteder for film; byens filmfestivaler skal søkes utviklet; det skal arbeides for å bringe fram ble av Oslos egne fortellinger fra og om byen.

«Snømannen» får verdensomspennende premiere fra oktober 2017.

Mer om

  1. Jo Nesbø
  2. Hollywood

Flere artikler

  1. Oslo bruker «Snømannen» for alt den er verdt i Cannes

  2. Pluss content

    Filmsuksess kan bli mareritt

  3. Anmeldere om «Snømannen»: Overrasket over at den ikke var bedre

  4. Kommentar: Filmsuksessen som kan bli et mareritt

  5. Her ble «Snømannen»-scener spilt inn

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder