VISNING: I forbindelse med filmfestivalen i Haugesund, vises Kon-Tiki-filmen til pressen lørdag Foto: Nordisk Film

Hula-danser kunne veltet Kon-Tiki-filmen

Krevde 155.000 dollar av Thor Heyerdahl

I dag vises filmen for pressen

(VG Nett) En etterkommer fra en tahitiansk dronning danset villig hula-hula for Thor Heyerdahl. Etterpå saksøkte hun eventyreren for 155.000 dollar.

I dag har den norske storfilmen om den fantastiske seilasen premiere i Haugesundd

Heyerdahls første filmdokumentar ville verden trolig aldri sett, hadde hula-danseren vunnet frem.

Dramaet som utspant seg rundt den originale «Kon-Tiki»-filmen startet da Heyerdahl selv ønsket å få til en eksotisk slutt på filmen sin.

Eventyreren så for seg en vaskeekte hula-dame som kunne danse filmen inn i rulleteksten, og ville gjerne filme en slik på Fatu Hiva i Stillehavet.

Men det var ikke så lett å få til, forteller markedsansvarlig Halfdan Tangen Jr. ved Kon-Tiki museet.

- Han ville gjerne filme hula-damer på Fatu Hiva hvor de oppholdt seg på den tiden, men der danset hula-damene for mannskapet bare etter mørkets frembrudd, så det gikk ikke.

I dag blir Kon-Tiki-filmen vist for pressen klokken 09.00. VG Nett kommer med reaksjoner og anmeldelse av storfilmen.

Men Heyerdahl klarte å få det i stand på Tahiti! Der fant han en som danset hula-dans for ham på en privat strand, bilder han tenkte å ha med både i boken og filmen.

Hun stilte villig opp, og i avisreportasjer fra den gangen kom det fram at hun stammer fra en tahitiansk dronning.

Krevde 155.000 dollar

Men etter hvert tok boksalget av, og Heyerdahl knyttet til seg den kjente Hollywood-produsenten Sol Lesser til prosjektet. Han hadde store tanker for filmen og var en viktig bidragsyter til at filmen ble vurdert for Oscar.

Da filmen og boken ble et fenomen, ville imidlertid hula-damen Arlette Reasin ha sin del av kaken.

SAKSØKTE HEYERDAHL: Huladanserinnen Arlette Reasin fra Tahiti krevde den norske eventyreren for 155 000 dollar da hun fant ut at han hadde brukt bilder av henne uten tillatelse. Alle foto: KON-TIKI MUSEET Foto: Kon-Tiki Museet

- Hun saksøkte Heyerdahl for 155.000 dollar, en enorm sum på den tiden. Heyerdahl hadde brukt bildene av henne uten skriftlig tillatelse, og det var krisetilstander rundt filmen, forteller Tangen Jr.

Reasin krevde også at all videre fremvisning av filmen ble stoppet.

Det ble rettssak i Los Angeles, og Heyerdahl ble oppringt av en betuttet Sol Lesser.

Smart vri

- Han ba Thor komme over til Los Angeles for å rydde opp, ellers hadde alt trolig røket, forteller Tangen Jr.

Eventyreren gjorde noe lurt for å løse i flokene. Han kontaktet Bengt Danielsson, som var mannskap på Kon-Tiki. Han var også bosatt på Tahiti, og hun hadde vært til stede på Danielssons foredrag som også hadde en avslutningsscene med hula-dans med den samme danserinnen. Hun hadde latt som ingen ting og heller vært beæret over å være med i showet.

- Overfor Danielsson hadde hun innrømmet at den store drømmen var å bli skuespiller. Da dette kom frem i rettssaken, røk hun. Reasin tapte saken, og måtte også betale saksomkostninger. Hun hadde giftet seg med en franskmann i mellomtiden, så det er ikke usannsynlig at han også var med på å trekke i trådene, forteller Tangen Jr.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder