God «norsk» Pacino

«INSOMNIA»

Regi: Chris Nolan. Amerikansk remake av Erik Skjoldbjærgs norske film med samme navn fra 1997. Med Al Pacino, Hilary Swank, Martin Donovan, Robin Williams. Amerikansk. Thriller - 15 år, egnet voksne.

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

I prinsippet burde det å gjenskape gamle filmer være totalt unødvendig. Men her er det i det minste gjort på ærlig vis: Den norske virkeligheten er flyttet til Alaska, den norske hverdagen er gjennomført amerikansk.

Mer ytre drama

Mens Nils Gaups «Hodet over vannet» nærmest ble kopiert bilde for bilde, vinkel for vinkel i «Head Above Water», er amerikanske «Insomnia» en friere bearbeidelse. Nokså lik, riktignok. Men på mange måter som en ny, god oppsetting av et godt teaterstykke.

«Insomnia» handler om kriminalitet. Men den er primært en psykologisk thriller omkring et intenst fysisk, mentalt og moralsk forfall i hovedpersonen på grunn av søvnløshet i polarnattens evige lys; insomnia. Stellan Skarsgårds forfall i den norske filmen skjer først og fremst inni ham. Al Pacinos forfall er atskillig tydeligere. Amerikanerne satser mer på ytre dramatikk, der nordmennene antydet og snakket. Erik Skjoldbjærg «regisserte» det intense lyset med stor og overbevisende sikkerhet. Akkurat den viktige detaljen er mer i skyggen hos Chris Nolan.

Hvilken versjon er best? Tja, det blir en smak-og-behag-avgjørelse. Begge filmene er gode, på sine premisser. Begge har sine strukturelle svakheter, og amerikanernes hang til genre-klisjeer (blant annet en åpenbart helt uunnværlig, klassisk shoot-out til slutt) svekker inntrykket.

Likevel må jeg erklære min svakhet for amerikanernes sterkere typetegninger. Skuespillerne jobber engasjert med stoffet sitt, ikke minst veteranene Pacino og Williams - sistnevnte på et uventet, men meget godt fungerende sidestep fra sin normale komikerkarriere.

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder