«Kongens nei» er Norges Oscar-kandidat

FILM

Regissør Erik Poppes «Kongens nei» skal kjempe for Norge om verdens desidert gjeveste filmpris.

Publisert: Oppdatert: 08.09.16 21:11

Den norske kandidaten har fremdeles en lang vei frem til Oscar-gallaen i februar, men nå har i hvert fall Norge plukket ut sitt håp i kategorien «beste fremmedspråklige film».

«Kongens nei»: Fikk endelig kongens ja

Nyheten ble annonsert på Filmens Hus fra Oscar-komiteens leder Sindre Guldvog onsdag formiddag.

– Vi tror at vi har funnet en spennende kandidat, sa han under arrangementet som ble direktesendt på NRK.no.

– Dette er en fantastisk start for filmen og en stor heder, sa en fornøyd Erik Poppe på pressekonferansen.

– Sterk og universell

Juryens begrunnelse lyder som følger:

«Erik Poppes film «Kongens nei» er etter Oscar-komiteens mening en sterk og universell fortelling om å ta de riktige valgene under ekstreme forhold. Med utgangspunkt i de dramatiske aprildagene da Norge sto opp mot den tyske okkupasjonsmakten, har filmskaperne vektlagt enkeltskjebnene i den store fortellingen, og det på en måte som vil skape gjenkjennelighet og gjenklang langt utover et enkelt lands grenser».

Disse to sto også på den såkalte kortlisten: Asylkomedien « Welcome To Norway» og Erik Skjoldbjærgs «Pyromanen», som er delvis basert på Gaute Heivolls roman. Men de måtte altså se seg slått i oppløpet.

Ennå ikke premiere

«Kongens nei har ikke norgespremiere før 23. september. Filmen handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, da den norske kongen får ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden. Med tyske fly og soldater i hælene tvinges kongefamilien på flukt.

Nysgjerrig? Her er de første bildene fra filmen

– Dette er hele Norges film, uttalte Poppe under utnevnelsen.

Arbeidet med «Kongens nei» har pågått i over tre år.

Danske Jesper Christensen og Anders Baasmo Christiansen spiller hovedrollene som henholdsvis kong Haakon og kronprins Olav.

«Årets republikaner» er Kong Haakon på film: Intervju med Christensen i VG+

Det står videre i juryens begrunnelse av Oscar-håp:

«Gjennom å fokusere på kong Haakon VIIs valg mens han var under sterkt press på flere plan, også fra sine egne, makter filmen å menneskeliggjøre makthavere og deres posisjoner på en sjelden berørende måte. Slik gir den virkelighetsbaserte fiksjonen et troverdig innsyn i en kritisk fase av krigsutbruddet, men også i et sinn som maktet å formulerte moralske verdier som fortsatt er høyaktuelle.»

Ikke hvert år

Ender filmen opp med å faktisk bli nominert av Oscar-akademiet, blir den del av en eksklusiv gruppe.

Bransjen har sendt avgårde norske kandidater i 1957 og 1962, og de fleste år siden 1980, men kun fem filmer har endt med å bli lest opp under kategorien beste fremmedspråklige film under Oscar-utdelingen: «Ni liv» (1957), «Veiviseren» (1987), «Søndagsengler» (1996), «Elling» (2001) og «Kon-Tiki», som er den foreløpig siste som er blitt nominert, i 2012.

I fjor var det katastrofefilmen «Bølgen» som til slutt ble sendt som Norges Oscar-kandidat, men den nådde ikke helt frem. Ungarske «Son of Saul» stakk av med seieren helt til slutt.

En av filmene som ikke nådde opp på den norske kortlisten i år, er den norsk-kurdiske roadmovien «El Clásico». Filmen kan imidlertid trøste seg med å være utropt til Iraks Oscar-kandidat.

Ingen norsk spillefilm har vunnet Oscar noensinne.

Reglene

Hvert land kan innstille en film til kategorien «beste fremmedspråklige film». Filmen må ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. oktober 2015 til 30. september 2016. Den må også være produsert utenfor USA og ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk.

Oscar-utdelingen arrangeres i Los Angeles 26. februar 2017. Nominasjonslisten leses opp på direktesendt TV 24. januar.

Her kan du lese mer om