KLARE FOR BRITISK FEST: Morten Tyldum og kona Janne på vei ut av Corinthia Hotel i London. Foto:Atle Jørstad,VG

Tyldum på britisk premiere med superstjernene: - Man må klype seg litt i armen

LONDON (VG) Morten Tyldum presenterte «The Imitation Game» for første gang i filmens «hjemland» med pomp, prakt og superkjendiser.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

«The Imitation Game» har allerede vært vist under Telluride festivalen i USA og Toronto-festivalen i Canada, hvor den har fått masse positive tilbakemeldinger. VG snakket med regissøren i Toronto, hvor han takket kona for suksessen

Onsdag kveld kom filmen «hjem» til Storbritannia. Filmen handler om den britiske kodeknekkeren Alan Turing og de britiske superstjernene Benedict Cumberbatch og Keira Knightley spiller hovedrollene.

VG traff en stivpyntet Morten Tyldum og kona Janne på luksushotellet Hotel Corinthia i London, vei til den røde løperen.

Tyldum og kona kom ut av Hotell Corinthia like etter at en av filmens stjerner, Keira Knightley, gikk ut like før hånd i hånd med ektemannen James Righton.

MYE JUBEL: Janne og Morten Tyldum på vei til filmpremiere på Leicester Square onsdag kveld. Foto:Gareth Cattermole,Getty Images.

Da hadde et par ivrige fotografer og noen fans allerede stått tålmodige utenfor i nesten en time. Og Tyldum trippet lett i lobbyen til det luksøriøse hotellet i noen minutter.

Hotellobbyen huset i det hele tatt mange stivpyntete kropper før avgang til Leicester Square, hvor filmen vises. Blant annet Downton Abbey-stjernen Allen Leech. Leech spiller rollen som John Cairncross i filmen, og tok med kjæresten Charlie Webster på rød løper.

VG grep fatt i Tyldum midt opp i all viraken.

–Hvor viktig er mottakelsen her?

- Det er kjempestas. Åpningsfilmen for London filmfestival, med glitter og stas og prestisjen det er, det betyr veldig mye. Det er kjempegøy, her vi laget filmen, komme hit med den, en så britisk historie. Det er stas, og den mottakelsen vi får er helt enorm.

SOLID PARAPLY: Keira Knightley på den røde løperen på Leicester Square. Foto:Gareth Cattermole,Getty images.

–Hvordan er det å være nordmenn oppi dette her, det er din engelske debutfilm og alt?

–Det er overveldende mye av det som skjer akkurat nå, men man må glemme litt. Det å lage film er et internasjonalt medium og skuespillere er skuespillere selv om de er mer kjente her enn hjemme. Men selvfølgelig, man må klype seg litt i armen over det som skjer nå.

- Hvordan blir festen?

- Det her er stort, hele Leicester square fylt med mennesker, og en live TV-sending. Det blir stort.

- Og hvordan har du det da?

- Jeg er litt nervøs, usikker, litt spent og oppsatt. Jeg skal stå foran et par tusen mennesker og introdusere filmen og ønske folk velkommen. Så det blir spennende.

Senere onsdag kveld var det rød løper for filmen på Leicester Square. Der høljet regnet ned, men det forhindret ikke horder av fans fra å skrike på og fotografere heltene sine. Benedict Cumberbatch tok mikrofonen fra Radiotimes.coms reporter, som streamet rødløperen.

– Tusen takk for støtten, jeg håper dere vil like filmen! Beklageligvis virker ikke pennene så godt så jeg kan skrive autografer og mobilkameraene går ikke så bra.

– Han var en britisk helt, jeg kunne snakket i timesvis om mannen. Jeg bryr meg mye om ham, sa han når han skulle kommentere Alan Turing, som han portretterer i filmen.

HASTET AVGÅRDE: Keira Knightley på vei ut av Corinthia Hotel i London sammen med kjæresten og fans på slep. Foto:Atle Jørstad,

Flere av de viktigste britiske avisene har allerede anmeldt «The Imitation Game», og filmen får både strålende og litt avmålte kritikker. Seriøse The Independent gir filmen toppkarakter og trekker fram Tyldums støe regihånd.

«- Dette er, utrolig nok, Morten Tyldums første engelskspråklige film. (…) en regimessig mesterklasse helt ned til de minste detaljene. Det er klassisk filmskaping», skriver avisens anmelder.

Time Out London gir filmen fire av fem stjerner og beskriver filmen som «snappy, og ikke for alvorlig, men kanskje ikke så mye av et psykologisk puslespill som man kunne vente seg».

Daily Telegraph er litt mer tilbakeholden og gir filmen tre av fem stjerner.

«The Imitation Game» er en film om en menneskelig kalkulator... som føles litt for kalkulert»

The Guardian gir også filmen tre av fem stjerner. Anmelderen berømmer samspillet mellom de to hovedkarakterene, men kritiserer manuset for å være for skjematisk.

STJERNENE MED SJEFEN: Morten Tyldum sammen med filmens stjerner under presentasjonen av «The Imitation Game» tidligere onsdag formiddag i London. Foto:Tim P. Whitby,Getty Images for BFI

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder