Ny film: Bjørn Sundquist kidnapper IKEA-Kamprad

Bjørn Sundquist (66) kommer aldri til å kidnappe IKEA-gründer Ingvar Kamprad på ordentlig. Men han har overveid sterkt å gjøre det!

  • Jon Selås

Artikkelen er over fem år gammel

Årsaken er enkel og direkte - som den ofte er for skuespillere: I en ny film; «Her er Harold», er det akkurat det gjør: Kidnapper Kaprad - spilt av svenske . Og Bjørn Sundquist er en mann som går inn i rollene sine med alt han har - uten egentlig helt å komme ut igjen før filmen er ferdig innspilt.

VIRKELIGHETEN og fiksjon: IKEA-gründer Ingvar Kamprad til venstre, filmens «Kamprad» (Björn Granath) til høyre. Foto: SCANPIX / MER FILM / SF NORGE,

- He he, nei, noen kidnapper blir jeg aldri. Men når jeg gjør en rolle, må jeg gå inn i den med medfølelse og gjenkjennelse. Da må jeg finne fram deler av meg selv for å lage en riktig og ærlig rollefigur, og ikke skape meg.

«Her er Harold» er en komedie med tragedie og desperasjon: Harold eier en tradisjonsrik liten møbelforretning. Gjett hva som skjer når et gigantisk IKEA etablerer seg i nabolaget!

- Alt går i dass for Harold; abolutt alt. Når alt mislykkes, får han denne kidnappings-ideen. Kaprad blir målskive for hans livs jævelskap, kan du si

- Har du vært så langt nede som Harold?

REGISSØR Gunnar Vikene og Bjørn Sundquist under innspillingen av «Her er Harold». Foto: MER FILM,SF NORGE

- Kanskje ikke fullt så langt nede. Men hvem har ikke vært i livskriser, hvem har ikke følt seg knust? Så får man gå inn i det, og føle seg fram der. Det er hardt, men et privilegium å kunne gjøre dette som skuespiller. Man må gå nøye inn i det. Det gjorde vi denne gangen. Jeg hadde lange og inngående diskusjoner med regissør Gunnar Vikene, og selv når vi snakket om helt andre ting enn selve filmen, kom det alltid på en eller annen måte til likevel å handle om Harold og hans liv.

- Dette er jo en slags komedie?

- Ja, og det er min, nattsvarte humor! Kanskje noe jeg har med meg fra oppvekst i Finnmark? Antakelig er det sånn. Skal man lage svart humor, skal man være nøye og med stor realisme. Kunsten er å gjøre det realistisk nok og aldri gjøre det «morsomt». Da kan det bli bra!

«Her er Harold» får kinopremiere over hele landet 31. oktober. Den er basert på en av historiene i forfatteren Frode Gryttens bok «Saganatt» og er produsert av Mer Film i Bergen.

Flere artikler

  1. Pluss content

    Røykestopp og trening: Nå skal Bjørn bli  Sunn-quist

  2. Filmanmeldelse: «Her er Harold»

  3. I kveld deles de viktigste norske filmprisene ut: Sundquist danket ut Colin Farrell

  4. Norske komedier på kino: Ikke noe å le av

  5. Han kan bli «Ghostbusters»-regissør

  6. «Ghostbusters» kommer tilbake

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder