PRESENTERER: Skuespillerne Julia Bache-Wiig, Juliane Køhler og Liv Ullmann presenterer "To liv" for det norske publikum i Bergen i oktober i fjor. Foto: HALLGEIR VÅGENES

Her er de norske Oscar-håpene

Liv Ullmann, Sven Nordin og Julia Bache Wiig kan bli Norges representanter under årets Oscarutdeling 2. mars.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Om få timer offentliggjøres årets Oscar-nominasjoner. Da avgjøres det om den tysk-norske filmen To liv er blant de heldige som nominereres i klassen for beste fremmedspråklige film. Ullmann, Nordin og Bache-Wiig har sentrale roller i den tysk-norske filmen.

Årets nominasjoner direkte her!

- Det ville vært fantastisk om filmen ble nominert, sier Julia Bache Wiig. - Jeg reiser gjerne til Hollywood under Oscar-utdelingen. Det hadde vært en drøm å komme dit. Men samtidig er det mye som skal klaffe.

- Jeg står jo på scenen i Bergen, tilføyer skuespilleren, som er premiereklar med Kong Lear på Den Nationale Scene førstkommende lørdag.

SCENE: Liv Ullmann i en scene fra filmen. Foto: NORSK FILMDISTRIBUSJON

Den tyske regissøren Georg Maas har laget filmen som sporer tilbake til 2. verdenskrig. En kvinne finner ut at hennes far var tysk soldat, og at hun var en del av Hitlers Lebensborn-program. Dette får store konsekvenser både for henne selv og hennes familie.

Filmen fikk en noe lunken mottagelse i Norge, men den tyske Oscarkomiteen verdsatte samspillet mellom Liv Ullmann og den tyske skuespilleren Juliane Kohler så høyt at de satset på en Oscar-nominasjon. Filmen er nå blant de ni i innspurten.

ROLLE: Sven Nordin i "To liv". Foto: NORSK FILMDISTRIBUSJON

- Først og fremst er det veldig stort at filmen er blant de ni i finaleheatet, sier Bache Wiig. - To liv forteller en viktig og sterk fortelling om en viktig del av europeisk historie. Hele innspillingen var fantastisk for meg. Det var kjempestort å jobbe med så flotte skuespillere, en ære å få dele en film med Liv Ullmann, understreker Bache-Wiig.

- Har du sett noen av filmene dere konkurrerer mot?

- Jeg har bare sett Thomas Vinterbergs «Jakten». Den er fantastisk, sier Bache-Wiig.

Filmen med Mads Mikkelsen i hovedrollen er en av favortittene til en Oscar-nominasjon. Blant sterke konkurrenter ellers er den italienske «Den stor skjønnheten» som nå går på norske kinoer; en film som har allerede innkassert flere europeiske priser, og som stakk av med Golden Globe. Sterkt an ligger også «The Grandmmaster» fra Hongkong og belgiske «Alabama and Monroe», som begge fikk en femmer på VG-terningen.

Sett fra norsk side kan vi håpe på en nominasjon i sminkeklassen for Tommy Wirkolas«Hansel & Gretel: Whitch Hunters». Gode muligheter har også den dansk-britisk-norske dokumentaren «The Act of Killing», som er blant femten filmer på Short List. Fem går videre til en Oscar-nominasjon.

Her kan du se nominasjonene direkte!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder