AVSLAPPET NOK: Colin Firth i den innerste krets av etterretningsfolk i MI6 i «MI6». Foto: SF NORGE. Foto:

Colin Firth (51) om å vinne en Oscar: - Mye plunder

- Selvfølgelig er det en stor ære å vinne en Oscar. Men for å være helt ærlig: Det medfører også adskillig plunder!

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Colin Firth er selve innbegrepet på en engelsk klasseskuespiller. I fjor nådde han et slags høydepunkt i karrieren, da han vant en Oscar for beste mannlige hovedrolle som den sterkt talehemmede kong Georg VI i braksuksessen «Kongens tale».

OSCARROLLE: Som den talehemmede kong Georg VI i "Kongens tale". Foto: SF NORGE

I morgen er han igjen kinoaktuell i Norge som medlem av den aller innerste etterretningssirkelen i MI6 (Military Intelligence 6) rundt legendariske Smiley (Gary Oldman) i en nyinnspilling av John Le Carrés kalde krig-klassiker «Muldvarpen» i regi av svensken Tomas Alfredson.

VG møtte ham under verdenspremieren for filmen i Venezia i høst.

For mange manus

- En Oscar bringer deg frem i rampelyset. Ulempen er at mens jeg før Oscar'en fikk tilsendt 5 forferdelige manus, får jeg nå tilsendt 500 forferdelige manus etter. Sannheten er at manuskriptene blir ikke bedre, bare flere. Sånn er nå engang verden. Grunnen til at jeg valgte «Muldvarpen» var simpelthen at blant alt jeg fikk tilsendt i den aktuelle perioden, var dette manuset helt soleklart det aller beste og det jeg hadde mest lyst til å gjøre. Det avgjorde saken for meg; det brakte meg tilbake til det faktisk eneste jeg kan og har holdt på med de siste 30 år: Å jobbe som skuespiller på grunnplanet med en utfordrende tekst.

- Du filmer faktisk ikke så ofte?

- Nei. Er jeg ikke sulten nok på jobben, lar jeg det heller være. Jeg trenger tid mellom oppgavene.

Ny «Bridget Jones»-film

- Du har en svensk regissør nå. Og gjorde braksuksess i ABBA-filmen «Mamma Mia». Ditt forhold til Sverige?

- Svært begrenset, egentlig. Men på bakgrunn av hva du sier: Aldeles vidunderlig!

- Mange kjenner deg fra «Bridget Jones» -filmene. Vil det bli en film nr. tre?

- Det ser faktisk slik ut. Om alt går som det skal kommer «Bridget Jones baby» ut i 2013.

Tillit

- Hva er det, når alt kommer til alt, som får deg til å velge roller?

RIKTIG MANN på riktig post, i følge Colin Firth: Gary Oldman er "Smiley" i "Muldvarpen". Foto: SF NORGE

- Det var dette med manusene, da. Det kommer så mange for tiden, at jeg ikke kan lese alt selv. Men jeg har folk jeg stoler på som leser for meg - og kommer med sine anbefalinger. Det eneste litt vanskelige er at jeg har en tendens til å velge stikk motsatt av hva jeg blir rådet til. Det er viktig for meg, i alle fall en gang i blant, å ta noen virkelig sjanser. Man må blant annet stole på sin regissør, at hans visjon er riktig. Jeg stolte på Tom Ford. Og hadde all mulig grunn til å stole på Tomas Alfredson. Bare se på Alfredsons valg av Smiley. Helt ærlig: det var en rolle jeg kunne tenkt meg selv. Og mange ville ment det ville være det riktige valget. Tomas valgte Gary Oldman, som tidligere - med all respekt å melde - stort sett bare var kjent for sine ville, utagerende roller. Men Smiley er roligheten og oversikten og sindigheten selv. Men Tomas hadde fullstendig rett: Gary Oldman er simpelthen det genialt riktige valget; han er mye riktigere enn jeg ville vært!

Ble frarådet homorolle

- Den største sjansen du har tatt?

- Tom Fords «A Single Man» er et godt eksempel. Jeg ble sterkt frarådet det; å spille en ensom, homofil lærer på i 50-tallets USA fremsto for mange som selve skrekken for meg, de mente det var farlig for karrieren. Vel: Akkurat den frykten trigget meg, den ble åpningen på en spennende reise inn i det ukjente. Jeg lærte mye! Blant annet at å alltid være på den sikre siden, er en sikker vei mot stagnasjon, som skuespiller og som menneske, sier Colin Firth.

FARLIG, men utfordrende: Colin Firth i Tom Ford "A Single Man". Foto: SF NORGE

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder