SPILLER HOVEDROLLENE: Kaya Wilkins og Eili Harboe i «Thelma». Foto: SF Norge AS

«Thelma»-skaperne boikotter Amanda

Den kritikerroste filmen kommer ikke til å delta under
Amanda-prisutdelingen neste år.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Produsentene av filmen protesterer mot det de mener er en altfor stor vekt på «publikumsappell» for å vinne den gjeveste prisen, beste kinofilm.

VGs anmeldelse av «Thelma»: Triers triumf

De mener at det i ytterste konsekvens betyr at en norsk Gullpalme-vinner, eller Oscar-vinner for beste fremmedspråklige film som ikke har hatt stort nok publikum vil kunne bli diskvalifisert fra å vinne Amanda.

Ville lage en drøy film - Les intervju med regissør Joachim Trier

Mange produsenter, og også medlemmer av årets jury, blant andre Jakob Oftebro og Erlend Loe, har protestert mot at «publikumsappell» skal være et kriterium for å vinne prisen.

POPULÆR BLANT PUBLIKUM: Over 32.000 har allerede sett Eili Harboe i «Thelma» på kino. Foto: SF Norge AS

– Thelma har åpenbart publikumsappell, så vi gjør ikke dette for egen del, tvert i mot smerter det oss fordi vi føler Thelma vil kvalifisere til flere priser. Men vi kan ikke lenger finne oss i at Amandaprisen opererer på en helt annen måte enn alle andre nasjonale filmpriser i verden, sier produsent Thomas Robsahm.

Amandakomiteens leder, Tonje Hardersen, sier til VG at de alltid er åpen for endringer i reglementet.

- Nå forstår jeg det slik at Thelma bare vil bli trukket dersom vi ikke endrer reglementet. Vi evaluerer og diskuterer eventuelle endringer hvert år, men dette har vi ikke rukket ennå i år, slik at dette utspillet kom oss litt i forkjøpet. Komiteen har sitt første møte etter sommeren på onsdag, og da vil dette bli diskutert. Alle innspill er like viktige, sier Hardersen til VG.

Produsentene av Thelma påpeker at under årets utdeling ble flere kritikerroste filmer unngått, noe de sannsynligvis skyldes «manglende publikumsappell».

John M. Jacobsen har produsert en lang rekke filmer med stor publikumsappell, som også har vunnet prisen for årets kinofilm. «Børning» er en av dem. Han er enig i at referansen til «publikumsappell» må bort.

– Den har ikke noe der å gjøre. De skal kåre beste film, punktum, sier han.

– Vi vant med «Børning» for tre år siden, det var jo en film med absolutt publikumsappell. Men juryen var enstemmig i at dette var Norges beste film det året, det har jeg fra juryens formann, sier Jacobsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder