DØDE MANDAG: Ingmar Bergman ble 89 år gammel. Foto: EPA

Ingmar Bergman er død

- En av verdens største kunstnere er gått bort

(VG Nett) Sveriges mest kjente regissør, Ingmar Bergman, døde mandag, 89 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Bergmans datter Eva Bergman bekrefter dødsfallet overfor Aftonbladet.se.

- Jeg er på vei til Fårö nå, og har ingen videre kommentar nå, sier Eva Bergman til Aftonbladet.

Regissøren døde i sitt hjem på Fårö. Mesterregissøren har bodd alene på øya de siste årene, skjermet fra pressen og den svenske offentligheten.

LISTEFEBER:Hvilken Bergman-film er DIN favoritt?

Les også:Åse Kleveland: - Han var den største inspirasjonskilden

Les også:Bergmans «Det syvende innseglet» kåret til tidenes beste åpningsscene.

Bergman var gift fem ganger og etterlot seg ni barn - blant dem Linn Ullmann, som han fikk med den norske skuespilleren Liv Ullmann.

Se Ingmar Bergmans utvalgte filmografi på VG Netts filmsider!

Bergmans filmer er ni ganger Oscar-nominert, i tillegg til en rekke andre nominasjoner og priser fra filmfestivaler verden over.

Bergman vant Oscar for beste utenlandske film med «Jomfrukilden» i 1961, «Som i et speil» i 1962 og «Fanny och Alexander» i 1984, som også vant tre andre Oscar-statuetter det samme året.

Sin debut som regissør fikk han i 1946 med filmen «Kris».

BILDESPESIAL:Se Bergmans liv i bilder

I Norge er Bergman mest kjent for å ha regissert familiekrøniken «Fanny och Alexander», som har blitt vist som TV-serie en rekke ganger siden den kom ut i 1982.

STOR: - Med Bergman har ikke bare en av de største filmskaperne, men også en av verdens største kunstnere gått bort, mener VGs filmanmelder Borghild Maaland. Foto: Espen Braata

- Med Bergman har ikke bare en av de største filmskaperne, men også en av verdens største kunstnere gått bort. Han satt sitt preg på både på teater og TV-mediet i tillegg til filmen, sier Borghild Maaland, mangeårig film- og teaterskribent i VG til VG Nett.

- Han hadde en helt utrolig evne til å få skuespillerne til å være mennesker av kjøtt og blod og klarte å gjenskape alle fasetter av det menneskelige. I Fanny och Alexander kommer dette tydeligst fram, men også i de mer smale filmene fra 1960-tallet viser han denne evnen, fortsetter hun.

Inspirasjon

Bergman har en stor stjerne blant publikum, men også hos mange andre regissører.

- Når jeg reiser rundt på filmfestivaler og intervjuer andre regissører sier 98 prosent av disse at Bergman har vært en stor inspirasjon, sier Maaland.

Bergmans privatliv har vært svært mye omtalt og diskutert i både svensk og internasjonal presse. Hovedpersonen selv har derfor levd skjult fra presse og offentlig liv de siste årene.

Spekulasjoner

- Når du har har så mange ektefeller og barn, er det ikke rart at pressen spekulerer. Grunnen til at han har levd så skjult de siste årene kommer antakelig av at mye rart ble sagt og skrevet om ham på 60-tallet, forklarer Maaland.

- Men han har selvfølgelig også bidratt selv til å skape myter om seg selv, avslutter Maaland som nevner Jordbærstedet og Fanny och Alexander som sine to Bergman-favoritter.

VG Nett kommer tilbake med mer...

SAMMEN PÅ SETTET: Liv Ullmann og Ingmar Bergman sammen på filmsettet. Sammen fikk de Linn Ullmann. Foto:

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder