NOMINERT: Ines Høysæter Asserson (t.h.) i hovedrollen som Vilde i «Harajuku». Foto: Nordisk Film

Amanda-nominerte Ines (18): – Kunne gråte etter opptak

Ines Høysæter Asserson var bare 15 år da hun spilte hovedrollen i «Harajuku», en film om tunge temaer som selvmord. Nå kan hun vinne Amandapris for innsatsen.

Eirik Svenssons film «Harajuku» er nominert til hele ni Amandapriser. Ines Høysæter Asserson hadde en mindre rolle i «Skam» og har spilt i kortfilmer, men «Harajuku» var hennes spillefilmdebut, da hun var 15 år gammel. 

– Det var den første store rollen jeg hadde vært borti. Det føltes litt tilfeldig da jeg fikk komme på audition. Jeg så etter auditions sammen med moren min fordi jeg syntes det var morsomt å spille, men det som gjorde at jeg ville ha rollen var møtet med Eirik. Han fremstod som en varm person å jobbe med. Og så var det selve historien og alle temaene, sier Høysæter Asserson, som blir å se på kveldens Amanda-show, til VG.

VGVT: Se showet direkte her!

PÅ FESTIVAL: Asserson på Giffoni filmfestival i Italia 24. juli. Foto: Privat

For resultatet ble hun nominert for hovedrollen som Vilde, tenåringen som finner ut at moren har vært i en ulykke og derfor må kontakte sin biologiske far hun ikke kjenner men hun egentlig ønsker å rømme til Tokyo.

les også

Skuespiller Eili Harboe giftet seg med filmregissør Stian Kristiansen

– Hvordan var det å håndtere store temaer som selvmord og identitet på den tiden?

– Når du utforsker disse veldig tunge og dype temaene som enhver person i hele verden kommer til å kjenne på, kan det hende du drar dem med hjem. Men jeg fikk utprøvd og utforsket følelsen på settet, nok til å legge dem fra meg. Det var litt teraputisk å kjenne litt på det sammen med mange andre bryr seg om det, sier hun.

De unge skuespilleren hadde ikke hjelp av psykolog på settet, men forteller leende at sminkøren hennes fikk mange betroelser.

KONKURRENTER: Pia Tjelta (t.v.), Ine Marie Wilmann og Ines Høysæter Asserson er de nominerte i kategorien Beste kvinnelige skuespiller. Foto: Tore Kristiansen / VG

– Jeg snakket alltid med henne da jeg kom dit og da jeg dro – det var nesten som en debrief. Hun ble en venn jeg snakket om mange forskjellige ting med. Det var et lite crew og vi hadde tid til å snakke med alle og bli litt kjent med alle, understreker hun.

les også

Fay Wildhagen prisnominert på første langfilmforsøk

Hun roser regissør Svensson for å skape et trygt miljø med nære forhold – hvor det også var rom for å gråte:

– Jeg ble veldig trygg på det jeg gjorde og kunne fortsette å gråte etter takes om jeg ville. Jeg gjorde det etter en scene som var veldig, veldig tung. Det var ganske stille den dagen, og da jeg skulle fortsette å gråte fordi Eirik ville ha mer hulk, var det vanskelig å gi seg. Men det var bare å gråte, og så fikk jeg en klem etterpå, sier hun med et smil.

BEGGE NOMINERT: Nicolai Cleve Broch spiller mot Ines Høysæter Asserson i «Harajuku». Foto: Nordisk Film

Nicolai Cleve Broch spiller Vildes biologiske far i filmen, og er nominert for sin birolle. 

– Jeg møtte Nicolai og gikk gjennom scenen mange ganger. Den store scenen vi har sammen brukte vi lang tid på å filme. Vi ble på en måte kjent samtidig som vi gjorde scenen, forteller Asserson. 

Hun er snart aktuell med en internasjonal TV-serie hun har spilt i, «Nattens arvinger», på NRK. Fra høsten er det tredjeklasse på videregående som står i fokus. 

les også

Superstjerner på gjestelisten til Joachim Rønning og Amanda Hearst

– Jeg har hatt det bra både på skole og med prosjekter, men det har vært vanskelig å legge opp og har gått ut over skolehverdagen. Så jeg skal prøve å fokusere på skole dette året, påpeker hun. 

Men før det er det Amandafest i Haugesund.

– Jeg prøver å ikke ha så mange forventninger. Jeg er superlykkelig over å ha blir nominert, det er alt jeg trenger! Det er kjempegøy og jeg gleder meg til å være der med mange andre nominerte og feire filmbransjen. Det tror jeg blir veldig fint!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder