VELLYKKET KRIGSFILM: Den pakistanske filmen "Waar" (2013) bryter med de fleste filmtradisjoner for det fattige landet. Aldri er det blitt brukt så mye penger, utstyr og tekniske hjelpemidler i en Pakistansk film. Filmen er hyllet av folket og slaktet av den pakistanske eliten. Her er plakaten fra en kinosal i Pakistan. Foto: Reuters

Kontroversiell pakistansk storfilm på norske kinoer

Pakistans dyreste, mest innbringende og kontroversielle film settes opp i Oslo og omegn i helgen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Filmen er den høyest rangerte filmen på filmnettstedet IMDb i 2013. Den pakistanske filmen «Waar», som betyr angrep på norsk, slår dermed filmer som «12 Years a Slave» og Leonardo Dicaprio-filmen «The Wolf on Wall Street» på IMDb-rating.

Toppplassering til tross, er det delte meninger om hvor vellykket million-filmen er.

Her kan du se traileren til filmen

«Waar» er en action-film i James-Bond-ånd om krigen mot terror, og er laget etter Hollywood-oppskrift. Skurker truer landets sikkerhet og landets militære redder dagen. I denne filmen er pakistanerne heltene og Taliban er skurker. Nabolandet og «erkefiende» India får også gjennomgå i filmen.

- Alle mennesker har rett til å være patriotiske. Med all respekt å melde, så har India laget mange filmer hvor de har kommet med kraftig kritikk mot Pakistan, når de har ønsket, sa Shaan Shahid, filmens hovedrolleinnehaver til Gulf News i forbindelse med lanseringen av filmen i Gulf-statene i desember i fjor.

Filmen er delvis på engelsk, og produsentenes hensikt med dette var å nå ut til et større publikum.

Mange har ment at filmens styrke er at man for første gang kan se krigen mot terror med pakistanske øyne.

Kontroversiell

Filmen har blitt møtt med eventyrlig suksess alle steder den hittil er blitt satt opp, men er også blitt kritisert for å være en ren propaganda-film med et syltynt plott. Andre har ment at kritikerne må ta filmen som det den er, en action-film og ikke en dokumentar.

«Waar» hadde premiere i Pakistan i oktober og den umiddelbare suksessen tok både produsentene og publikum på senga. I et land hvor det knapt produseres filmer og gjennomsnittlige produksjonskostnader ligger på omtrent 150.000 kroner, kostet «Waar» 13 millioner kroner.

Filmen ble satt opp på 42 filmlerret på kinoer over hele Pakistan og hadde utsolgte visninger i ukesvis.

Kinoer jevnet med jorden

I sine glansdager på 60- og 70-tallet skal det ha vært minst 700 kinoer i landet, og årlig ble det produsert 100 filmer. Dette endret seg da det islamistiske militær-diktaturet tok over makten på 80-tallet og innførte strenge regler for film, musikk og TV. De fleste kinosalene med ble jevnet med jorden eller gjort om til shoppingsentre.

De siste årene har nye krefter kommet til. I 2012 vant pakistanske Sharmeen Obaid-Chinoy landets første Oscar med filmen « Saving face». Filmen handlet om overlevende etter syrekasting.

Pakistanernes Tom Cruise

Hovedrolleinnehaver Shaan Shahid (42) har vært en av de fremste trekkplastre for filmen. Landets fremste, og ofte eneste superstjerne har de siste årene spilt i omtrent alle de filmene som har kommet ut.

Shahid har forsvart den patriotiske filmen og også patriotiske filmer fra land som India.

- Som en skuespiller føler jeg det er ok, fordi de bare er patriotiske indere. Men når pakistanerne for en gangs skyld vil være patriotiske, har hele verden et problem med det, sier superstjernen.

Filmen er regissert av 31 år gamle Bilal Lashari. Enkelte har hevdet at filmen er finansiert av det mektige pakistanske militæret, dette har Lashari benektet.

Filmen har førpremiere på Lørenskog kino i dag og ordinære visninger i Oslo fra og med i morgen.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder