FORTJENESTEMEDALJE: Benedict Cumberbatch med kona Sophie Hunter etter at han er tildelt ordenen CBE (Commander of the Order of the British Empire) av Elizabeth II på Buckingham Palace tirsdag. Foto: Anthony Devlin , Reuters

Benedict Cumberbatch forsvarer flyktningutbrudd

«Sherlock»-stjernen ble tirsdag utnevnt til kommandør av Den
britiske imperieorden av dronning Elizabeth, og benyttet anledningen til å prate mer om flyktningkrisen.

Skuespiller Benedict Cumberbatch (39), kjent fra «Sherlock», «Star Trek Into Madness» og ikke minst Morten Tyldums «The Imitation Game», skapte nylig furore under en teaterforestilling i London, der han tok i bruk banneord for å beskrive hva han synes om politikernes håndtering av flyktningkrisen.

NORSK LENKE: Regissør Morten Tyldum og Benedict Cumberbatch sammen på filmfestivalen i Palm Springs i januar i år. Foto: Chelsea Lauren , Afp

Har du lest: Cumberbatch i hudfarge-fadese.

Det var i etterkant av en «Hamlet»-forestilling i slutten av oktober at Cumberbatch, som spiller tittelrollen, adresserte publikum. Flere ganger tidligere har han fra scenen på teateret Barberican oppfordret publikum til å gjøre en innsats i krisen, men denne gangen gikk skuespilleren lenger.

– F… ta politikerne, skal han ha sagt ifølge publikummere The Telegraph siterer.

– En skam for regjeringen

Cumberbatch skal også ha sagt at det er en stor skam for den britiske regjeringen at den ikke gjør nok for å lette flyktningkrisen.

Morten Tyldum: Avviser homokritikk mot «Imitation Game».

Tirsdag var han på plass på Buckingham Palace for å få utmerkelsen CBE (Commander of the British Empire) i Den britiske imperieordenen. Da han snakket med pressen etter å ha fått utmerkelsen av dronningen, takket Cumberbatch publikum:

– Det har vært en fantastisk respons fra publikummerne som kom til teateret og samlet inn veldig mye penger og fikk økt bevisstheten, sa han til Belfast Telegraph og fortsatte:

– Vi følte oss alle hjelpeløse. Og som en nybakt far, det å se videoene og bildene som nådde oss i sommer, så tror jeg alle med et hjerte innså at dette ikke er noen andres problem et annet sted, men at dette er alle problem – et humanitært problem.

ENGASJERT: Benedict Cumberbatch snakker med journalister på Buckingham Palace tirsdag. Foto: Anthony Devlin , Reuters

Benedict Cumberbatch: – Jeg vil gjerne jobbe med Morten igjen (krever innlogging).

Da skuespilleren fikk spørsmål om han han synes om å ha fått kritikk for appellen fra teaterscenen, svarte han:

– Det tror jeg ikke jeg har. Om jeg har det er det nytt for meg og ikke nyheter jeg er interessert i. Jeg er interessert i antall mennesker som drukner langs Lesbos-kysten. Jeg er interessert i å forsøke å hjelpe mennesker som trenger finansiering, om det er via en veldedig organisasjon eller direkte til dem som lider.

Mer å lese: Cumberbatch blir pappa.

– Jeg er interessert i å få opp bevisstheten og å hjelpe mennesker som har det svært mye verre enn en skuespiller som får kritikk for å gjøre noe annet enn jobben sin. Om jeg, fordi jeg er i offentlighetens søkelys på grunn av min jobb, får privatlivet mitt gått etter i sømmene, er det minste jeg kan gjøre å forvisse meg om at den påvirkningsmuligheten blir brukt til å gjøre noe bra for andre, legger Cumberbatch til ifølge Belfast Telegraph.

KJENT SOM: Martin Freeman som Dr. Watson og Benedict Cumberbatch som Sherlock Holmes i BBC-serien som er vist på NRK. Foto: John Rogers , Hartswood Films/BBC

Cumberbatch var på slottet sammen med sin kone, produsent Sophie Hunter. Totalt skal bidrag fra «Hamlet»-publikummet ha samlet inn rundt to millioner kroner til Redd Barnas innsats for unge syriske flyktninger etter Cumberbatchs oppfordringer.

Les også: «Sherlock»-stjernen giftet seg.

For øyeblikket er han i gang med å spille inn den kommende Marvel-filmen «Dr Strange» i Nepal, men sier han ønsker å engasjere seg ytterligere i veldedig arbeid når han tar en pause fra skuespillerjobben neste år.

– Jeg er villig til å ta den kritikken folk måtte komme med, sier han.

Cumberbatchs fans kaller seg selv «Cumberbitches». Flere av dem sto i kø i opptil 20 timer for å skaffe seg billetter til «Hamlet»-forestillingen da den startet i august.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder