FORTJENESTEMEDALJE: Benedict Cumberbatch med kona Sophie Hunter etter at han er tildelt ordenen CBE (Commander of the Order of the British Empire) av Elizabeth II på Buckingham Palace tirsdag. Foto: Anthony Devlin , Reuters

Benedict Cumberbatch forsvarer flyktningutbrudd

«Sherlock»-stjernen ble tirsdag utnevnt til kommandør av Den
britiske imperieorden av dronning Elizabeth, og benyttet anledningen til å prate mer om flyktningkrisen.

Artikkelen er over fire år gammel

Skuespiller Benedict Cumberbatch (39), kjent fra «Sherlock», «Star Trek Into Madness» og ikke minst Morten Tyldums «The Imitation Game», skapte nylig furore under en teaterforestilling i London, der han tok i bruk banneord for å beskrive hva han synes om politikernes håndtering av flyktningkrisen.

NORSK LENKE: Regissør Morten Tyldum og Benedict Cumberbatch sammen på filmfestivalen i Palm Springs i januar i år. Foto: Chelsea Lauren , Afp

Har du lest: Cumberbatch i hudfarge-fadese.

Det var i etterkant av en «Hamlet»-forestilling i slutten av oktober at Cumberbatch, som spiller tittelrollen, adresserte publikum. Flere ganger tidligere har han fra scenen på teateret Barberican oppfordret publikum til å gjøre en innsats i krisen, men denne gangen gikk skuespilleren lenger.

– F… ta politikerne, skal han ha sagt ifølge publikummere The Telegraph siterer.

– En skam for regjeringen

Cumberbatch skal også ha sagt at det er en stor skam for den britiske regjeringen at den ikke gjør nok for å lette flyktningkrisen.

Morten Tyldum: Avviser homokritikk mot «Imitation Game».

Tirsdag var han på plass på Buckingham Palace for å få utmerkelsen CBE (Commander of the British Empire) i Den britiske imperieordenen. Da han snakket med pressen etter å ha fått utmerkelsen av dronningen, takket Cumberbatch publikum:

– Det har vært en fantastisk respons fra publikummerne som kom til teateret og samlet inn veldig mye penger og fikk økt bevisstheten, sa han til Belfast Telegraph og fortsatte:

– Vi følte oss alle hjelpeløse. Og som en nybakt far, det å se videoene og bildene som nådde oss i sommer, så tror jeg alle med et hjerte innså at dette ikke er noen andres problem et annet sted, men at dette er alle problem – et humanitært problem.

ENGASJERT: Benedict Cumberbatch snakker med journalister på Buckingham Palace tirsdag. Foto: Anthony Devlin , Reuters

Benedict Cumberbatch: – Jeg vil gjerne jobbe med Morten igjen (krever innlogging).

Da skuespilleren fikk spørsmål om han han synes om å ha fått kritikk for appellen fra teaterscenen, svarte han:

– Det tror jeg ikke jeg har. Om jeg har det er det nytt for meg og ikke nyheter jeg er interessert i. Jeg er interessert i antall mennesker som drukner langs Lesbos-kysten. Jeg er interessert i å forsøke å hjelpe mennesker som trenger finansiering, om det er via en veldedig organisasjon eller direkte til dem som lider.

Mer å lese: Cumberbatch blir pappa.

– Jeg er interessert i å få opp bevisstheten og å hjelpe mennesker som har det svært mye verre enn en skuespiller som får kritikk for å gjøre noe annet enn jobben sin. Om jeg, fordi jeg er i offentlighetens søkelys på grunn av min jobb, får privatlivet mitt gått etter i sømmene, er det minste jeg kan gjøre å forvisse meg om at den påvirkningsmuligheten blir brukt til å gjøre noe bra for andre, legger Cumberbatch til ifølge Belfast Telegraph.

KJENT SOM: Martin Freeman som Dr. Watson og Benedict Cumberbatch som Sherlock Holmes i BBC-serien som er vist på NRK. Foto: John Rogers , Hartswood Films/BBC

Cumberbatch var på slottet sammen med sin kone, produsent Sophie Hunter. Totalt skal bidrag fra «Hamlet»-publikummet ha samlet inn rundt to millioner kroner til Redd Barnas innsats for unge syriske flyktninger etter Cumberbatchs oppfordringer.

Les også: «Sherlock»-stjernen giftet seg.

For øyeblikket er han i gang med å spille inn den kommende Marvel-filmen «Dr Strange» i Nepal, men sier han ønsker å engasjere seg ytterligere i veldedig arbeid når han tar en pause fra skuespillerjobben neste år.

– Jeg er villig til å ta den kritikken folk måtte komme med, sier han.

Cumberbatchs fans kaller seg selv «Cumberbitches». Flere av dem sto i kø i opptil 20 timer for å skaffe seg billetter til «Hamlet»-forestillingen da den startet i august.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder