Anders Baasmo Christiansen om Liv Ullmann: – Dette er dama mi

FILM

KONSERTHUSET (VG) Anders Baasmo Christiansen (40) kom arm i arm med Liv Ullmann (77) til festpremieren på «Kongens nei».

Publisert: Oppdatert: 23.09.16 23:54

Kjendisene strømmet på til festpremieren på «Kongens nei» i Konserthuset i Oslo i kveld. Like før den røde løperen ble rullet ut, stoppet også regnskyllet over hovedstaden, og solen tittet frem.

Se den store bildespesialen øverst i artikkelen.

I rollen som kronprins Olav spiller Baasmo Christiansen en av de mest sentrale skikkelsene i det historiske filmdramaet. Han hadde staselig følge.

– Det må vel nesten kunne sies at dere er kongen og dronningen her i kveld? spurte VG, noe som fikk Ullmann til å le høyt:

– Å nei, det er kongen og en stor beundrer, irettesatte hun og la til at hun var stolt og beæret over å ledsage Baasmo Christiansen.

Baasmo Christiansen: Måtte vaske ut sexgale Benedict før rollen som kong Olav

Taus om kjæreste

Baasmo Christiansen, som de siste månedene har måtte tåle spekulasjoner rundt hvorvidt han har ny kjæreste eller ikke, gjorde det klart at romantikk ikke er et tema han vil snakke om.

– Vi dropper kjæresteting. Dette er dama mi, sa han og tok et godt tak rundt Ullmanns skulder.

– Det er alltid deilig å være ute med henne, la han til.

Og kanskje kan vennskapet føre med seg flere fordeler. På spørsmål fra VG om Baasmo Christiansen har tro på at «Kongens nei» kan bli Oscar-nominert, svarte han:

– Det er lang vei frem. Men Liv er jo medlem av The Oscar Academy! Så jeg regner med at vi får hennes stemme. Hvis ikke, er det noe feil, sier han til latter fra sidekvinnen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Løp bort fra festlokalet

Det ble antydning til kaotisk på den røde løperen da Baasmo Christiansen, Ullmann, Jesper Christensen (som spiller kong Haakon) og sistnevntes kone plutselig stormet bort like før feststart – midt i intervjurundene og direktesendinger. Baasmo Christiansen fikk nemlig nyss om at det var to flyktninger fra integreringskonseptet «Sandwich Brothers» et stykke unna som gjerne ville hilse på «kongen» og «kronprinsen». Og da lot han seg ikke be to ganger.

– Kom, dette er mye viktigere enn TV 2-nyhetene! sa han, grep kollegene med seg og la på sprang. Dermed fikk to fornøyde flyktninger selfies med stjernene.

Baasmo Christiansens hjerte banker for flyktninger og asylsøkere, ikke minst etter at han spilte i «Welcome To Norway». Han dedikerte Amanda-prisen tidligere i år til hele verdens flyktninger.

Struttende mage

Høygravide Heidi Ruud Ellingsen (31) var også blant de skuelystne. Hun kom uten skuespillersamboeren Mads Ousdal (45).

– Han er på jobb, sprudlet Ellingsen, som var taus om termindato.

– Men jeg er ganske langt på vei, som dere ser, sa hun og holdt hendene over den struttende magen under blomsterkjolen.

Skuespilleren kunne fortelle at formen er strålende. Og at de vet kjønnet på babyen.

– Men det er hemmelig, sa hun smilende.

«Kongens nei»-regissør om historiker-kritikk: – I dag blir man omtrent tatt for at man ikke bruker snøen fra 1940

Dristig

Popartist og DJ Mariann Thomassen (37) var den so vakte mest oppsikt for antrekket. Hun kom i gjennomsiktige gevanter som avslørte undertøyet.

– Dere kjenner jo meg! sa en entusiastisk Surferosa-vokalist og forklarte at antrekket er signert den norske designeren James Lazar.

– Jeg skal være DJ i kveld, så jeg gikk for en royal look i punkversjon.

Kristin Halvorsen og ektemannen Charlo Halvorsen var spente før visningen.

– Si noe, du som er god på historie, sa Charlo til kona da VG spurte om hvorfor det er viktig å se denne filmen.

– Det er en viktig historiske begivenhet og en stor film, sa hun.

Overveldet Poppe

«Kongens nei»-regissør Erik Poppe (56) hadde med seg hele familien.

– Kan du beskrive hvordan den siste uken har vært?

– Oi, helt, helt uvirkelig. Jeg tror ingen annen europeisk regissør har opplevd noe lignende. Nyheten om kinovisningen i Slottsparken har nådd langt utenfor landets grenser. Jeg tror aldri jeg vil oppleve noe sånt igjen, så jeg skulle ønske at tiden kunne stå litt stille, sa en fornøyd Poppe.

I kjole for en gangs skyld

På plass var selvsagt hele stjernelaget bakfilmen; de andre skuespillerne Tuva Novotny, Karl Markovics, Juliane Köhler, Arthur Hakalahti, Erik Hivju, Rolf Kristian Larsen, manusforfatterne Jan Trygve Røyneland og Harald Rosenløw Eeg samt produsentene Finn Gjerdrum og Stein Kvae.

Svenske Tuva Novotny (36), som spiller kronprinsesse Märtha i filmen, har aldri likt å gå på rød løper. Hvis hun må, er hun normalt iført mørk dress. I kveld funklet hun imidlertid i fotsid gallakjole.

– Jeg ble nedstemt. Det måtte glitre, sa filmstjernen i kjolen som var en kronprinsesse verdig.

På gjestelisten sto kulturminister Linda Helleland, Thorvald Stoltenberg og kjæresten Anja Breien, Kjell Magne Bondevik, Odd Arvid Strømstad og Nina Owing, Trond Espen Seim, Eldar Vågan, Mari Maurstad og Aage Kvalbein, Åsne Seierstad, Terje og Vibeke Løkkeberg, Thorbjørn Harr, Åse Kleveland og en rekke andre.

Filmen har offisiell premiere over hele landet i kveld – to dager etter at kongefamilien inviterte til gratis førvisning på gigantisk lerret i Slottsparken.

Dramatiske døgn

Tusenvis med skuelystne møtte frem. Også nyseparerte prinsesse Märtha Louise kastet glans over en offisiell begivenhet for første gang siden bruddet.

«Kongens nei» handler om de tre dramatiske døgnene i april 1940, da den norske kongen fikk ultimatum av den tyske krigsmakten: Overgivelse eller døden. Med tyske fly og soldater i hælene ble kongefamilien tvunget på flukt. Kong Harald var bare tre år.

Filmen ble belønnet med en femmer på terningen av VGs anmelder, og nylig ble det klart at den også er Norges Oscar-håp.

VG+ «Kong Haakon»: Årets republikaner Jesper Christensen blir Kong Haakon

Her kan du lese mer om