DEN NYE LARA CROFT: Det er svenske Alicia Vikander som skal gestalte spillheltinnen i den nye «Tom Raider»-filmen. Foto: Reuters.

«Svorske» Lara Croft kommer i 2018

Den nye «Tomb Raider»-filmen, med en nordmann bak kamera og en svenske i hovedrollen, går snart i produksjon.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den norske regissøren Roar Uthaugs «reboot» av filmserien, basert på det klassiske dataspillet, får premiere 16. mars 2018. Det kan synes lenge til. Men Hollywood-storsatsninger blir ikke laget over natten.

Uthaug – mannen bak «Fritt vilt» (2006) og fjorårets store norske publikumssuksess «Bølgen», sitter uansett ikke på hendene og venter.

– Vi er i planleggingsstadiet, og jobber med manus. Det er kreative, gode samarbeid på flere fronter – jeg har veldig variert arbeidstid, ler han på telefon fra Hollywood.

REALISERER GUTTEDRØMMEN: Roar Uthaug er på gang med sin første Hollywood-film. Her på en pressekonferanse i Haugesund i fjor. Terje Bendiksby/NTB scanpix

En by han har funnet seg vel til rette i.

– Klimaet er et pluss. Et annet pluss er at alt er så lagt til rette for film. Den store forskjellen på å lage film i Hollywood og å lage film i Norge, er apparatet rundt. Det er mye større her, noe som medfører at de kreative kreftene kan konsentrere seg om det kreative.

Uthaug er opptatt av å sette sitt eget preg på spillheltinnen.

– Jeg har lyst til å ta henne i en annen retning. Hun skal være et menneske av kjøtt og blod, som får vondt når hun slår seg. Ikke en usårbar superheltinne. Det skal være mulig å engasjere seg emosjonelt i historien, sier regissøren, som ikke kan avsløre hvorvidt skuespilleren som gestaltet Croft i «Tomb Raider»-filmene fra 2001 og 2003, Angelina Jolie, kommer til å gjøre en gjesteopptreden eller ikke.

– Angelina Jolie var kjempegod som Croft. Men de filmene er jo produkter av sin tid, mener han, og minnes heftige seanser med «Tomb Raider»-spilling da han bodde i kollektiv på Rælingen.

SUPERHELTINNE: Angelina Jolie i «Tomb Raider: Livets vugge» i 2003. Foto: UPI.

Nå er det svenske Alicia Vikander (27) som skal gi liv til arkeologen og eventyreren Croft. Vikander fikk Oscar for beste kvinnelige birolle i år, for innsatsen i «The Danish Girl».

– Jeg synes hun var strålende i «Ex-Machina», og gleder meg til å se henne i den nye Jason Bourne-filmen. Vi kommuniserer tett og godt sammen – på svensk og norsk.

Uthaug er klar på at det å lage film i Hollywood er en guttedrøm som går i oppfyllelse. Men han har alle planer om å lage film i Norge igjen.

– Ja, absolutt. Det optimale ville være å veksle mellom Hollywood og Norge. Man har en spesiell kunstnerisk frihet som regissør i Norge, og en unik nærhet til publikum. Ikke minst er det viktig for meg å beholde kontakten med min egen kulturhistorie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder