SNAKKER UT: Det var i samtale med Anne Lindmo Tore Renberg fortalte at romanfiguren Terje Orheim er basert på hans egen, alkoholiserte far. Intervjuet vises på NRK1 i kveld. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

Renberg utleverer sin døde far

- Jeg er kjemperedd for å krenke omgivelsene mine

Sju år har det tatt Tore Renberg (39) å røpe offentlig at hans alkoholiserte romanfigur er bygget på hans egen far. Og fremdeles er han i tvil om det er riktig.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

- Jeg sitter fortsatt her, syv år etter at boken kom ut, og har det riktig ille av å snakke om det. Og er fortsatt ikke sikker på om det er riktig av meg i forhold til pappa, sier Renberg til VG.

Det var under innspilling av NRK-talkshowet «Lindmo», som sendes onsdag kveld, at forfatteren delte av sin egen erfaring med å vokse opp med en far med et alkoholproblem.

Onsdag er det nemlig førpremiere på «Kompani Orheim», Arild Andresens filmatisering av Renbergs andre roman om Jarle Klepp - den gang han het Jarle Orheim og vokste opp med en alkoholisert og voldelig pappa, Terje.

- Historien er i stor grad hentet fra mitt liv og episoder er basert på min pappa, forteller Renberg når programleder Anne Lindmo spør.

Tøft for familien

Romanen kom i 2005, og allerede da spurte journalister Tore om historien bygget på egne erfaringer med hans da avdøde pappa. Men det ville ikke Renberg snakke om. Han vet ennå ikke om han egentlig vil. Men han gjør det.

VANSKELIG TEMA: Renberg tror aldri han vil få svar på om det er riktig å avsløre at hans egen far har vært en inspirasjon for Terje Orheim. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

- Dette er vanskelig for meg. Jeg er kjemperedd for å krenke omgivelsene mine, sier han til VG.

- Hvilke reaksjoner har du fått fra din fars familie?

- De synes det er vanskelig, men de har vært veldig rause med meg. Et par av dem har sagt: «Kan du ikke holde opp nå?», men de har sagt det til ansiktet mitt, og det setter jeg pris på.

I programmet beskriver han faren slik:

- Jeg har alltid elsket pappaen min noe voldsomt. Han var en fantastisk mann. Når han kom inn i rommet begeistret han deg - om han ville. Om han ikke ville, skjedde noe helt annet. Men han var «en fine mann», som vi sier i Stavanger.

Var et valg

Men han er også åpen om at faren påførte de rundt seg mye vondt. At han skapte et hjem med uro og usikkerhet. Og at Renberg aldri kommer til å forstå valget faren tok. For at det er et valg, er forfatteren klar på.

- Jeg kommer aldri til å forstå hvorfor han valgte å kjøre til vinmonopolet hver fredag etter jobb og kjøpe så mye brennevin som en mann kan drikke i løpet av en helg, og helle det i seg. Jeg kommer ikke til å skjønne hvordan et menneske du er så glad i, og som er så intelligent som pappaen min var, kan velge det, sier han til Lindmo.

Om han ikke kan forstå faren, tror Renberg at han har fått mer aksept for handlingene hans.

- Boken begynte jeg på da jeg var 30, og nå fyller jeg 40. Nå forstår jeg mer av livet, og jeg er pappa selv. Livet rammer oss alle. Det er ingen som går gjennom det minefeltet livet er uten å få seg en smell eller ti. Så jeg har nok blitt mer forsonende og aksepterende, fastslår han til VG.

AKSEPTERER: Forfatteren sier han aldri kommer til å forstå hvorfor faren tok de valgene han gjorde. Men Renberg har blitt mer forsonende. Foto: HELGE MIKALSEN/VG

- Har du noen gang vært redd for å ta de samme valgene pappaen din tok?

- Ikke når det gjelder alkoholen - det har jeg ikke i meg. Men ja, på andre områder.

- Har det gjort deg mer bevisst på faresignalene?

- Ja, på godt og vondt. Du blir alt for oppmerksom på det.

Forfatter uansett

Selv om Renberg er i tvil om det er riktig å fortelle at «Kompani Orheim» har hentet pusten fra hans barndom og pappa, er han ikke i tvil om at det var riktig å skrive boken.

- Det er utrolig mange som har godt av å lese en varm og finstemt roman om å vokse opp med rus. Så målet er riktig, men jeg tror aldri jeg vil finne ut om det er rett i forhold til pappa - selv om boken ikke er et portrett av ham, understreker forfatteren.

Og noe av grunnen til at han skriver, kan komme fra oppveksten.

- Jeg ble forfatter fordi jeg elsker kunst: litteratur, musikk og filmer. Det var kanskje òg fordi jeg levde i et urolig hus og ble mye overvåket som liten. Pappa lagde et urolig hus, så jeg ble tidlig årvåken. Kanskje alt for årvåken, sier Renberg.

- Jeg har hele tiden tenkt at forfatter hadde jeg blitt uansett. Men ikke denne forfatteren, sier han og smiler.

Liker filmen

Skaperen av Jarle Klepp-universet har sett filmatiseringen av «Kompani Orheim», og likte det han så.

FAMILIEDRAMA: Cecilie Mosli, Kristoffer Joner og Vebjørn Enger spiller Sara, Terje og Jarle Orheim i premiereklare "Kompani Orheim". Foto: MOTLYS/NORSK FILMPRODUKSJON

- Jeg er glad for at filmen er så varm og nyansert og respektfull.

For premisset hans var hele veien å skape en fortelling om håp.

- Jeg spurte meg hvor lang vei det er mellom Jarle Orheim og ungdomspsykiatrien eller selvmord. Jeg sa til meg selv: «Det er kort vei, men du skal fortelle historien om en som klarer seg,» forteller Renberg.

- I ettertid har jeg hørt at det kalles løvetannbarn. Jeg ville lage en fortelling om at det kan gå bra, sånn det gjorde med meg. Såpass klissete er det.

Mamma støtter

Renberg forteller under NRK-innspillingen at det var avgjørende å få morens støtte.

- Mamma har gitt meg reservasjonløs støtte fra dag én. Hadde hun ikke gjort det, hadde jeg ikke kunnet gjøre det jeg gjorde, sier forfatteren til Lindmo.

Til VG forteller han at den støtten også la et ekstra press på ham til å fortelle historien riktig.

- Hun sa: «Jeg vet at du gjør det skikkelig». Og da tvinger det meg til å gjøre det skikkeligst mulig, påpeker Renberg.

Fikk tatt oppgjør

Men romanen er fortsatt fiksjon. «Kompani Orheim» starter med at Jarle ikke rekker å ta noe oppgjør med faren før han dør. Det gjorde Renberg.

- Ja, pappa og jeg var venner. Vi fikk ordnet opp i det meste, og det betyr veldig mye.

- Hva har det kostet deg å komme dit at du kan snakke om dette?

- Det koster meg hele veien. Jeg kommer til å gå hjem etter dette intervjuet og lure på hva f... jeg har gjort, sier Renberg.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder