MASKELØS: Helge Risa gikk en gang i klasse med Janover Ottesen på lærerskolen; den eneste i klassen som spilte tangenter. Slik ble han med i Kaizers Orchestra og ble Omen, mennen med gassmaske og trøorgel. Nå (til v.) er det klart for en dokumentar/fiction-film om mannen fra Flesland i rockebandet fra Rogaland. Foto: Morten Holm/Jon Selås,SCANPIX/VG

Den norske filmvåren 2015: Kaizers uten maske

Helge Risa, mannen med gassmaske og trøorgel i Kaizers Orchestra, drømt ikke engang om å bli rockestjerne. Men nå blir han filmstjerne!

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Den tilfeldige rockestjernen» heter filmen, som får norsk kinopremiere 13. mars. Det er regissøren Leiv Igor Devold som trekker fram den ikoniske bakmannen fra den norske rockehistorien, definitivt overraskende, ettersom det meste omkring Kaizers som regel knyttes til frontmennene Janove Ottesen og Geir Zahl.

- Nettopp derfor! Det var Helges figur og skjeve blikk bakfra på hele det 13 år lange rockeeventyret som appellerte aller mest til meg, sier Devold.

Og Risa lot seg lokke, denne ellers så gudfryktige og stillferdige lærerenutdannede mannen, som tok bedehusenes hovedintrument inn på den internasjonale rockesecnen. Og kunne eksponere alle personlig småskyldige gleder med gassmaske og geberder bak de mer eksponerte bandmedlemmene - og til og med se skummel ut.

- Jeg liker litt teater, det er deilig å kunne spille en rolle. Og da er det jo helt greit at det nå komme på film, sier Risa. Etter at den offisielle Kaizers-tidsregningen på en måte ble avsluttet i 2013, livnærer han seg nå som tømrer. Og leter etter trøorgler på Finn.no. De finnes ennå!

«Den tilfeldige rockestjerne» er forøvrig en av i alt 10 norske filmer som kommer i vår. Hele åtte av dem med debuterende regissør. Og fem av ti regissører er kvinner - ny norsk rekord!

Dette er listen over vårens norske filmpremierer:

16. JANUAR:

Linn Skåber og Agnes Kittelsen i «Staying Alive». Foto: NORDISK FILM DISTRIBUSJON,

«Staying Alive», regi: Charlotte Blom. Agnes Kittelsen, Linn Skåber og Anders Baasmo Christiansen i en alvorlig komedie om utroskap, brutte forhold og nye forhåpninger i livet.

27. FEBRUAR:

«Drone», regi Tonje Hessen Schei. En festivalversjon har i 2014 sirkulert på filmfestivaler, seminarer og nyhetsbyråer, med sin avdekning av CIAs hemmelige dronekrig. Filmen har særlig vakt oppsikt fordi en tidligere gamer - senere dronepilot - forteller om dronekrigens dynamikk, resulater og personlig omkostninger. Nå komme altså kinoversjonen.

«Å vende tilbake», regi: Henrik Martin Dahlsbakken. En annen side av moderne krig: Ingar Helge Gimle spiller Afghanistan-veteranen som vender hjem etter endt tjeneste, med store konsekvenser for ham selv, kona og særlig to sønner.

6. MARS:

I for stor herreskjorte: Inga Ibsdotter Lilleaas. Foto: NORSK FILMDISTRIBUSJON,

«Kvinner i for store herreskjorter», regi: Yngvild Sve Flikke. Dramakomedie, meget løselig bygget på Gunnhild Øyehaugens roman «Vente, blinke». Tre kvinner på ulike stadier i livet, helt på randen. Med blant andre Henriette Steenstrup, Hallvard Holmen og Anne Krigsvoll.

13. MARS:

«Den tilfeldige rockestjernen».

«Svenskjævel», regi: RonnIu Sandahl. Livet til unge gjestearbeidere - «partysvensker» - i møte med et nyrikt og tildels temmelig snørrhovent Oslo.

20. MARS:

«Brødre», regi: Aslaug Holm. Regissøren har fulgt sine egne sønner, Markus og Lukas, gjennom åtte år og dokumentert mange sider av deres oppvekst - ikke lite preget av en filmregissør av en mor. Holm var forøvrig en nøkkelperson i sin tid i gjennomføringen av «Heftig og begistret» som fotograf og intervjuer.

«Illusjonisten Dirk Ohm», regi: Bobbie Peers. Den lenge etterlengtede spillefilmdebuten til Norges eneste Gullpalme-vinner fra Cannes (for kortfilmen «Sniffer» i 2006). Manusforfatter Bjørn Olaf Johannessen, som sist leverte råmateriale til den tyske giganten Wim Wenders «Everything Will Be Fine», har skrevet dramaet med utgangspunkt i en mystisk historie om en tysk tryllekunstner som forsvant sporløst i Grong i 2003.

27. MARS:

«De nærmeste», regi Anne Sewitsky. Familedrama med meget kompliserte forbindelser, blant annet mellom to grenseløse halvsøsken som finner sammen for første gang i voksen alder. I 2011 var Sewitsky i Sundance og vant hovedprisen for sin «Sykt lykkelig». Og er godtatt i Sundance i år igjen med «De nærmeste». Det lover mye!

10. APRIL:

«Dryads», regi: Sten Hellevig. Drama med ungdommelig siktepunkt, som handler om et band som aldri blir at band. Men først etter adskillig drama - og fet musikk.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder