TOPPFILMER: «Shame», «Beasts of the Southern Wild» og «The Artist» topper VGs liste over fjorårets beste filmer. Foto: ARTHAUS, FOX / AP og THE WEINSTEIN COMPANY.
TOPPFILMER: «Shame», «Beasts of the Southern Wild» og «The Artist» topper VGs liste over fjorårets beste filmer. Foto: ARTHAUS, FOX / AP og THE WEINSTEIN COMPANY.

Her er årets beste filmer

FILM

Et barn med rå naturkrefter, en sexavhengig mann og en falmende stumfilmstjerne topper VGs kåring av de beste utenlandske filmene i 2012.

Publisert:

1. «BEASTS OF THE SOUTHERN WILD»

Regi: Benh Zeitlin

Fra et skittent fattig hjørne av Louisiana dukket det opp en rå upolert fortelling med tordenkrefter. «Beasts of the Southern Wild» forener natur, mennesker og overtro med suggererende virkning.

Les også: Her er årets beste norske film

Den skarpt talentfulle regissøren Benh Zeitlin beveger seg langt utenfor den rent kommersielle filmfortellingen og den tradisjonelle kunstfilmen. Åstedet for handlingen er et lite sted utenfor folkeskikken i værutsatte områder i Louisiana; et sted der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Egentlig får de ikke lov av myndigheten å bo der, men gjengen i «Badekaret» er av grovkalibret materie; de er rå, eter med fingrene, belmer alkohol, bor i papp, gjørme og gamle rønner, og de lever i takt med den røffe naturen som omgir dem. De har urmenneskets verdighet og integritet i behold i en film der naturkrefter kjemper med indre og ytre menneskelige demoner.

I denne dystopiske fremtid forenes spenning og et bankende hjerte. I sentrum står vesle Hushpuppy, formidabelt spilt av Quvenzhane Wallis. Jentungen på seks-syv år er en røff liten huleboer som utviser mot, tapperhet og en indre styrke som gjør henne til inkarnasjonen av selveste Moder Jord. Filmen har pulsen til de orkanene som i økende grad hjemsøker landet den er laget i.
2. «SHAME»

Regi: Steve McQueen

«Shame» er en nådeløs beskrivelse av en moderne mann som har alt. Men det er også alt han har. Steve McQueen gir oss estetikk og ekkelhet simultant, og vegrer seg ikke for å dvele ved det ubehagelige. «Shame» er ekstremt utleverende, eksplisitt og gledesløs. Den er også genialt god.

3. «THE ARTIST»

Regi: Michel Hazanavicius

En fortelling som oser av kjærlighet til film, folk - og en liten hund. Årets store Oscar-vinner er en vemodig og nostalgisk hyllest til stumfilmsjangeren, og bruker sjangerens egenart med sentimentale toner uten kliss. Skuespillerne Jean Dujardin og Berenice Bejo balanserer ypperlig mellom forgangen stumfilmsjanger og realisme.

Les også: Hennie slo Clooney og Willis

4. «THE AVENGERS»

Regi: Joss Whedon

Et storskala superheltkalas som for én gangs skyld klaffer på nesten alle punkter. Den brokete samlingen superhelter og guder makter å samle sine krefter uten å snuble i egne kapper, og Joss Whedon får den nesten to og en halv time lange filmen til å føles som en hurtigvirkende actionpille.

5. «PARADIS: KJÆRLIGHET»

Regi: Ulrich Seidl

En grusomt ærlig og modig film i et moralsk mørkt farvann. Seidl serverer nedverdigelser på rad og tvinger oss til grundig selvransakelse ved å dytte klamme og vemmelige scener opp i ansiktene våre. Samtidig har filmen rom for latter og sier mye om ensomhet og jakten på kjærlighet. En utfordrende, forferdelig og fascinerende film.

6. «JAMES BOND: SKYFALL»

Regi: Sam Mendes

«Skyfall» er en elegant sammensatt actionpakke med uvant Bond-dybde. Sjelden har vi sett 007 så sårbar og «vanlig dødelig» som i denne filmen. Samtidig leverer Javier Barden noe fengslende friskt og er en av de beste Bond-skurkene på lenge.

7. «MARTHA MARCY MAY MARLENE»

Regi: Sean Durkin

Nærmest ut fra intet kom moteikonet Elizabeth Olsen og leverte et av årets mest gruoppvekkende sterke rolleprestasjoner. «Martha Marcy May Marlene», om sekt-livets klamme klo, smyger seg uggent under huden på deg, og blir der lenge! En glitrende paranoia-driver av en film.

8. «PLAY»

Regi: Ruben Östlund

Gøteborgeren Östlund utforsker menneskelig samkvem på så utfordrende måter at man skriker etter noen å diskutere med etter visning. «Play» er hans mest fullendte langfilm til nå, en debattskaper av rang som kaster hansken både til venstre og høyre.

9. «AMOUR»

Regi: Michael Haneke

Gullpalmevinneren Haneke viser med «Amour» evnen til å fortelle en sterk historie på en neddempet, poetisk og intenst nærgående måte. Fortellingen om et eldre ektepars møte med sykdom og død er spekket med ørsmå detaljer som samlet sett forteller en vakker og vond historie om levd samliv og dyp kjærlighet og respekt.

10. «BULLY»

Regi: Lee Hirsch

Hjerteskjærende og hjertevarm dokumentar om mobbing i amerikansk skole, sett fra ofrenes perspektiv. Vi får nydelige, lavmælte portretter som ser hele mennesket. Filmen retter også krass kritikk mot skolene som lar mobbingen få fortsette, men viser også hvordan glimt av håp kan tennes.

Følg VG Rampelys på Facebook !