I HOVEDROLLEN: Anders Danielsen Lie (32) spiller rollen som rusmisbruker i et kritikerroste dramaet «Oslo, 31.august». Foto: Motlys Foto: Motlys

Norsk filmsuksess i Frankrike

«Oslo, 31. august» med knallåpning

30.000 franskmenn lot seg lokke til kinosalene for å se «Oslo, 31. august» i helgen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Den norske dramafilmen hadde premiere i Frankrike onsdag i forrige uke.

Til nå har «Salmer fra kjøkkenet» fra 2003 vært den norske filmen som har blitt sett av flest franskmenn på kino, men filmprodusent Hans Jørgen Osnes tror at «Oslo, 31. august» vil slå rekorden.

- Det er mye som tyder på at «Oslo, 31. august» blir tidenes mest sette norske film i Frankrike, sier Osnes i en kunngjøring fra Norsk Filminstitutt.

- Fantastisk

- 30.000 besøkende i åpningshelgen er helt fantastisk. Dette er mer en vi hadde forventet, forteller filmprodusenten.

- Med en slik fremdrift i billettsalget kommer vi til å overgå det gode besøkstallet filmen hadde i Norge, der 65.000 så filmen, allerede før den runder sin andre uke på franske kinoer, legger han til.

Ikke bare lar kinopublikum seg friste. Franske anmeldere har også latt seg imponere av filmen, som hadde norsk premiere i fjor sommer.

På premieredagen fylte filmen en helside i storavisen Le Monde og tre sider i Libération. Titler som «Livsfarlige Oslo», «Nostalgisk og mørk perle» og «Den norske feu follet» var blant de som ble brukt for beskrive filmen, som er regissert av Joachim Trier.

Øker antall visninger

Distribusjonsselskapet Memento Films er naturlig nok svært fornøyde.

- Vi kommer utvilsomt til å passere 100.000 solgte billetter og forhåpentligvis kan vi klare 150.000 totalt i Frankrike, sier Alexandre Mallet-Guy.

Filmen er ute i 38 filmkopier i Frankrike, og pariserne kan se filmen på sju ulike kinoer. I optimisme over det gode besøkstallet de første dagene øker nå Memento Film antall filmkopier til 53.

Om rusmisbruk

Filmen, som hadde et budsjett på 14,3 millioner kroner, handler om ett døgn i livet til en rusmisbruker (spilt av Anders Danielsen (32)) på vei ut av rehabilitering.

Hjemsøkt av fortiden driver hovedpersonen rundt i Oslo, ofte dypt inne i mørke tanker. Filmen ble belønnet med femmere og sekser fra norske anmeldere. Den har også vært fist på en rekke filmfestivaler verden rundt de siste månedene.

LES VGs ANMELDELSE HER

LES OGSÅ: Anders fikk Hollywood-agent

SUKSESS-TEAM: Skuespiller Anders Danielsen Lie og regissør Joachim Trier på filmfestivalen i Cannes i fjor vår. Foto:

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder