SKAPER DEBATT: SVT mener familiefilmene om Pippi Langstrømpe er for drøy kost for dagens publikum, og klipper bort enkelte ord og scener. NRK vil også sende den nye utgaven av serien. Foto:,SVT/ Aftonbladet

NRK vil fjerne «Pippi-rasisme»

NRK vil også sende SVTs nye versjon

Antirasistisk senter: – Naturlig og viktig justering

Hva mener du - er Pippi støtende og rasistisk?

Også i Norge vil omklippede versjoner av filmene om Pippi Langstrømpe bli sendt. NRK Super setter pris på endringene som er gjort.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

SVT har i en ny utgave av filmene om Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe klippet bort flere scener som den svenske statskanalen mener kan oppleves som «støtende».

Nå sier programdirektør i NRK Super Hildri Gulliksen til VG at den nye versjonen av serien også vil bli sendt her i Norge.

NRK har fremdeles repriserettigheter på den gamle serien, som de kommer til å benytte seg av. Deretter vi den nye serien bli sendt, opplyser Gulliksen.

– NRK Super ønsker å inkludere alle barn. Vi setter derfor pris på de endringene som er gjort.Vi ønsker ikke at noen skal føle seg støtt av det vi sender. At man oppdaterer og moderniserer i en slik sammenheng, mener vi er en fin ting, sier hun til VG.

Blant endringene finner vi omtalen av Pippis pappa, kaptein Efraim Langstrømpe, som siden 1969 har vært «negerkonge i filmen». I den nyoppussede versjonen blir han bare referert til som «konge». Også scenene der Pippi leker kineser ved å trekke ut huden rundt øynene er klippet bort.

Endringen gjøres samtidig som lyd- og bildekvaliteten forberedes, og den restaurerte utgaven blir gitt ut på DVD - 45 år etter at serien ble sendt for første gang.

NRK: Samme innhold og budskap

– Forstår du de som reagerer på at det gjøres endringer i folkekjære verk som har vært sendt uendret i 45 år?

– Jeg skjønner at man kan se annerledes på det. Vårt fremste hensyn er imidlertid målgruppen vår, som er barn. Det er laget en ny versjon, og så lenge den har det samme innholdet og budskapet så vil vi velge å bruke den, sier Gulliksen.

FINT OG VIKTIG: Leder i Antirasistisk senter Rune Berglund Steen er glad for at filmene om Pippi Langstrømpe blir klippet om. Foto:,Antirasistisk Senter

Leder i Antirasistisk senter, Rune Berglund Steen, mener Pippi-redigeringen er en naturlig justering i tråd med at verden har gått fremover.

– Vi justerer lyd- og bildekvaliteten, og vi gjør justeringer nå som asiatere og afrikanere er blitt en del av hverdagen vår. Astrid Lindgren mente åpenbart ikke noe galt da hun skrev historien, men verden har forandret seg, sier Steen til VG.

Han husker selv hvordan han som barn selv reagerte på at Pippis hvite far - «negerkongen» - reiste til Afrika og tilsynelatende ble konge uten videre.

– I dag er det slik at mange barn som ser barne-tv vil ha asiatisk eller afrikansk bakgrunn. Ved å ta bort et par scener og ord kan vi gjøre det mindre ubehagelig og rart for dem. Barn som ser Pippi vil ikke skjønne at slik tenkte vi for mange år siden, men ikke nå lenger. For dem vil det kunne oppleves som at Pippi gjør narr av dem.

– Jeg har som mange andre også et sentimentalt forhold til Pippi, men ikke til at faren hennes var negerkonge. Vi mister ikke Pippi. Å reagerer veldig sterkt på at noen få scener og et par ord fjernes, synes jeg blir for hårsårt.

Ikke første gang

Steen påpeker at vi lever i et samfunn der det å ha afrikansk bakgrunn i praksis er et handikapp.

– Har du afrikansk bakgrunn stiller du statistisk sett lengre bak i de fleste køer. Når en mann med afrikansk bakgrunn bare har én tredjedel av sjansen til å få en jobb som en hvit, norsk mann med eksakt samme kvalifikasjoner, har vi et problem. På et nivå er Pippi slik serien er i dag uskyldig, men samtidig er det alvorlig fordi vi fremdeles behandler folk basert på grunnleggende assosiasjoner.

SKAPTE HARME: En gardin med motivet av Pippi og to mørkhudede personer som vifter med palmeblader ble heftig debattert i Sverige. Fornøyelsesparken Astrid Lindgrens Verden trakk tilbake produktet. Foto:Emilie Abrahamsson,

Også tidligere har NRK skapt debatt etter at figurer og historier myntet på barn er blitt beskyldt for rasisme.

Allerede i 2006 endret Barnetimen tittelen til Pippis pappa fra «negerkonge» – til heftige protester. Siden den gang har NRK kalt ham «sydhavskonge» på radio.

Pippi-universet satte også de svenske sinnene i kok tidligere denne måneden da fornøyelsesparken Astrid Lindgrens Verden ble kritisert for å selge en gardin med motivet av Pippi sammen med to mørkhudede kvinner som vifter med palmeblader. Flere mente motivet var rasistisk, og fornøyelsesparken trakk tilbake produktet og beklaget.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder