ETTERTANKE i behagelig polstring: Michael Caine og Harvey Keitel i Paolo Sorrentinos «Youth». Foto: NORSK FILMDISTRIBUSJON Foto: ,

Filmanmeldelse: «Youth»

Åndsmenns aftensang

Det er ingen skam å bli gammel. Men melankolien unngår man ikke!

  • Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

DRAMA

«YOUTH»

Italia. Regi: Paolo Sorrentino. 9 år. MED: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Jane Fonda.

VG:s terninger viser 4 prikker

«Youth» er en film om og med dveling:

To eldre herrer befinner seg på et luksuriøst sveitsisk spa-hotell. Michael Caine er komponisten som har trukket seg tilbake. Harvey Keitel er filmregissøren med en fortsatt levende drøm om et siste, strålende mesterverk. I og rundt disse to - og omgitt av en slående vakker natur - veves noen tråder av fortid og fremtid, av ting man rakk og det det aldri ble tid til, kjærligheter funnet og tapt. Noen fortredeligheter er det også, selvfølgelig: Tissing i tide og utide, kroppens forfall, minnenes avsvekking. Men også betydelig og forsonende humor.

Michael Caines evne til meningsfylt mini-mimikk er helt usvekket. Harvey Keitels macho-minner likeså. Fotograferingen er glitrende, musikken rett og slett vakker. Og inn i herrenes forsøk på selvbedøvende avklaring, finnes en krets av gode biroller: RachelWeisz som datter/manager til komponisten, en forrykende Jane Fonda som en tidligere elskerinnne/skuespiller, Paul Dano som den typecastede actionskuespilleren. Samt et par yngre damer, da, hvis attributter med all mulig unnskyldning lar seg dvele med i disse spa-omgivelsene. En smak av uoppnåelighet og morsom refleksjon, der også.

«Youth» pløyer ikke dypt og den rekker ikke langt. Men den speiler fint og vakkert og levende noen fortsatt attråverdige øyeblikk.

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder