Strålende om død, skyld og sorg

«21 GRAM» (21 Grams)

Regi: Alejandro Gonzales Inarritu. Med: Sean Penn, Naomi Watts, Benicio Del Toro. Am. drama. 15 år.

Artikkelen er over 16 år gammel

«21 Gram» er en hjerteskjærende, relevant og lysende spilt film om skyld og sorg, om den levende og den endelige (?) død.

Det er virkelig de dypeste, menneskelige anliggender denne intense og smertefulle filmen befatter seg med, regissert av den sterke meksikaner Alejandro Gonzales Inarritu og lysende spilt av blant andre Sean Penn, Benicio Del Toro og Naomi Watts.

De to siste var da også behørig Oscar-nominert for sine roller, som Sean Penn også trolig ville vært - om han ikke var det (og vant den!) for «Mystic River» i stedet.

Disse innledende, svære spørsmål er hva filmen munner ut i. Underveis trekker filmen oss uunngåelig inn i en intens medopplevelse av tre mennesker i dypeste sjelenød, som alle er i ferd med å gå til grunne i sin svære sorg. Og som alle kommer til å angå hverandre.

Meies ned

En kvinne (Watts) mister hele sin familie - mann og to små døtre - da de meies ned av en bil. Sjåføren er Benicio Del Toro - ekskriminell og eksdranker, som endelig har kjempet seg på rett kjøl. Og nå hviler hele sin frelse på Jesus. Hva da når Jesus svikter?

Sean Penn er i ferd med å dø av hjertefeil, så vidt i live. Hans liv avhenger av et nytt hjerte, fra et menneske som selv - nødvendigvis - må dø.

Ringen sluttes i en langsom, vedvarende runddans av nærhet og bortstøting, skyld og sorg. Lystig er det naturligvis ikke. Men på smertefullt vis relevant.

En urolig filmform med stadig hopp i tid blir her usedvanlig funksjonelt, der det speiler og forsterker fornemmelsen av det mystiske, det uhåndgripelige og ukontrollerbare i disse vitale sider av livet, så konstant på grensen til døden.

En film som angår, vekker og beveger.

ELLEN MARGRETHE SAND

Mer om

 1. Filmanmeldelse

Flere artikler

 1. Johnny Depp om gonzojournalismens far

 2. Filmanmeldelse: «Sicario»

 3. Her er vinnerlisten

 4. Her er de nominerte

 5. Kvinne ville se «Into The Wild»-bussen – døde underveis

Fra andre aviser

 1. Sniktitt på Cinema Neuf

  Aftenposten
 2. Endelig på Hollywood-toppen

  Aftenposten
 3. Tungtveiende 21 gram

  Aftenposten
 4. DVD-GUIDEN

  Aftenposten
 5. Gratis førpremiere

  Bergens Tidende
 6. Ukens premièrer

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder