SAMMEN I DRAMMEN: Regissør Matias Armand Jordal og skuespillerne Evy Kasseth Røsten, Odin Waage og Fridtjov Såheim. Foto: Øystein David Johansen

-Det er for lite alvor i norsk film!

DRAMMEN (VG Nett) Matias Armand Jordal debuterer som langfilmregissør og lager «Sammen» i Drammen. Han er lei av norske filmer som ikke har noe å melde.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

«Sammen» er en fortelling om savn, kjærlighet og menneskelig utilstrekkelighet. En liten familie på tre får livet snudd opp ned da de blir utsatt for en bilulykke.

Realisme

Faren Roger (Fridtjov Såheim) og sønnen Roger (12-årige Odin Waage) kjemper for å vinne kontroll over den nye livssituasjonen etter at den de elsker høyest blir borte, moren Kristine, som spilles av Evy Kasseth Røsten. Filmen spilles inn på Strømsø i Drammen, hvor man har bygget en tom, sliten leilighet om til den lille familiens hjem.

Realisme har vært det viktigste for regissør Armand Jordal, så viktig at han har insistert på at de tre skuespillerne i rollene skal ha en historie sammen før innspillingen starter. Publikum skal bli glad i familien på lerretet, og man skal savne Evys karakter sammen med Roger, da hun forsvinner.

Frokost

FROKOST-KOS I DRAMMEN: Skuespillerne overnattet sammen før innspillingen startet. Foto: Øystein David Johansen

Da VG Nett kommer på besøk på filmsettet i Drammen har «familien» tilbrakt natten sammen i leligheten. Helt alene, uten noen andre til stede. Fridtjov Såheim og Evy Kasseth Røsten (som har kjæreste på hver sin kant) delte også seng en liten stund.

- Vi diskuterte det og lurte på om vi skulle kjøre linja helt ut og sove hele natta sammen. Men så lagde vi en vri: Vi lå sammen i fem minutter, så latet vi som at jeg snorket så mye at jeg måtte legge meg i stua, sier Fridtjov Såheim.

Hva synes du om Matias' tilnærming?

- Det som er bra er at vi har fått en felles privat opplevelse. Vi slapper mer av og det tror jeg vi får payoff for i filmen, fortsetter han før regissør Armand Jordal byr morgentrøtte skuespillere på egg og bacon til frokost.

Diskusjonen rundt frokostbordet kommer inn på filmdebatter fra de siste årene, om sterke kvinneroller og gjenbruk av skuespillere. Armand Jordal synes debattene er mindre interessante.

- Det er så mange uinteressante norske filmdebatter. Det som virkelig er interessant å diskutere er mangelen på alvor i norske filmer.

Er det for mange romantiske komedier?

- Det er for mange filmer som ikke engasjerer, som ikke betyr noe, og som kjeder meg, sier Armand Jordal, som sier han har slitt med å få finansiert en såpass alvorlig historie.

Dansk inspirasjon

Armand Jordal er inspirert av dansk film, og trekker fram Per Fly (Drapet, Benken) som en stor inspirasjonskilde.

SPILLER MOR: Evy Kasseth Røsten spiller moren i filmen "Sammen". Foto: Øystein David Johansen

- Danskene har knekket koden. Per Flys filmer, som har alvorlige tema, er sett av millioner. De tar tak i egen virkelighet i stedet for å forsøke å kopiere noe man har sett i amerikanske filmer. Danskene lager best film i verden, sier regissøren og får støtte fra skuespillerne rundt frokostbordet.

Evy og Fridtjov understreker at filmen ikke er en eneste lang sørgemarsj for den som måtte tro det. Det finnes lommer med humor i filmen, men skuespillerne tror kanskje latteren vil sette seg fast i halsen.

- Livet er ikke bare feelgood, sier Armand Jordal.

«Sammen» har planlagt premiere i februar neste år.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder