Meningsløs

«Ballen i øyet»

Regi: Catrine Telle. Manus: Beate Grimsrud. Produsent: Tom Remlov for Norsk Film A/S. Med Laila Goody, Bjørnar Teigen, Marit Adeleide Andreassen, Kristin Kajander, Kjersti Holmen, Anne Krigsvoll, Tom Tellefsen. Norsk. Komedie - 11 år.

Artikkelen er over 20 år gammel

Hvorfor i alle dager er denne filmen laget?

Den virker umiddelbart nokså meningsløs. Og det blir ikke stort bedre etter hvert, når det absurde teateret spilles ut i kaotisk bredde.

Det er en film uten stor glede, den formidler intet verdifullt, den gir ingen innsikt, skaper ingen horisonter.

Det handler om Denise - Dennis - (Laila Goody), som er forskrekkelig flink til å spille fotball. Men etter at hun får en ball i øyet, er det slutt på karrieren. Og hun må møte den «vanlige» verden.

En verden som er galopperende uvanlig, for å si det mildt. Alt og alle er skrudd «feil» sammen; skjevt, overdrevet, maniert, poserende.

Tilstand

Dette «samfunnet» er antagelig ikke noe samfunn. Men en slags tilstand. Som imidlertid har den - i denne sammenheng - formidable ulempe, at det ikke gir noen identifikasjon for publikum. Som det kan gjøre i det klassiske absurde teater, som antagelig må være et slags forbilde her.

At Denise er den eneste normale, utvikler filmens eneste gjenkjennelige spor: Hun skal «utvikle» seg i en gal verden. Og her aner man også en slags kunstnerisk fingerøvelse, som kunne gitt en eller annen mening i kaos. Laila Goody strever da også så godt hun kan med å gi en nerve av noe menneskelig. Og får støtte av filmens sterkeste element: musikken, signert Nils Petter Molvær og Jan Bang.

Men, dessverre: Den veggen Goody ellers har å spille ballen mot, er en uformelig og overveldende mur av dumhet, pretensiøs tullball og omfattende og omhyggelig beskrevet tomhet.

Nei, dessverre: «Ballen i øyet» er akkurat det opus norsk film heller ikke trenger.

JON SELÅS

Mer om

 1. Filmanmeldelse

Flere artikler

 1. Ine Jansen og Laila Goody sjenert før kyssing i «Aldri voksen»

 2. Omkom i bølgene - nå er filmen hans klar

 3. Filmanmeldelse: «Rosemari»

 4. «Knullegutt» frykter navnesjikane

 5. Filmanmeldelse: «Timbuktu»

Fra andre aviser

 1. Årets film

  Bergens Tidende
 2. Smoking-gjengen vant folket

  Bergens Tidende
 3. Jonny Vang

  Fædrelandsvennen
 4. Ydmykelser og verdighet

  Bergens Tidende
 5. Forbudte følelser

  Bergens Tidende
 6. Vil stanse misbruk av nakenscener

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no