«Ringenes herre» omsetter for 2,3 milliarder i Norden

23 dager igjen til verdenspremièren på «Atter en konge»

2,3 milliarder kroner regner man med at Peter Jacksons tre filmer om «Ringenes herre» vil omsette for i Norden.

Sølvi Wærhaug
ARTIKKELEN ER OVER 16 ÅR GAMMEL

Det innebærer et salg av 14 millioner kinobilletter og fem millioner filmer. For investorene er dette meget god butikk.

17. desember er det verdenspremière på «Atter en konge», som er tredje og siste del av Peter Jacksons filmatisering av John R.R. Tolkiens storverk. Bak filmproduksjonen står New Line Cinema, et selskap som eies av det amerikanske Time Warner-konsernet.

I Norden er det AB Svensk Filmindustri, som blant annet har datterselskapet SF Norge, som har alle rettighetene til visning av «Ringenes herre». Nordmannen Rasmus Ramstad (41) er konsernsjef i AB Svensk Filmindustri og har vært involvert i arbeidet med «Ringenes herre» i flere år.

- Vi begynte med «Ringenes herre» høsten 1998 og inngikk avtale i februar 1999. Da kjøpte vi distribusjonsrettighetene til alle de tre «Ringenes herre»-filmene, pluss alle filmproduksjonene fra New Line Cinema over en treårsperiode, sier han.

- Hvor stor er investeringen?

- Det er den største som SF har gjort noensinne i et filmprosjekt. Bare i «Ringenes herre» beløper investeringen seg til flere titalls millioner, og hvis en legger til alle de 35 filmene vi måtte kjøpe, er det snakk om flere hundre millioner kroner.

- Men det er lønnsomt?

- Vi har tjent seks-syv ganger mer enn investeringen og hadde aldri trodd at det skulle bli så stort. Bare «Titanic» kan slå en av «Ringenes herre»-filmene i innspilte inntekter på kino.

- Hvor stor blir omsetningen på «Ringenes herre»?

- Når alle filmene er vist, vil kinoomsetningen i Norden være i overkant av en milliard kroner, og videoomsetningen vil bli 1,3 milliarder kroner når alle videoene er sluppet. På kino kommer 14 millioner billetter til å være solgt, og det vil være solgt ca. fem millioner videoer/DVD'er. I tillegg kommer alle de som har sett filmene på betal-TV, sier Ramstad.

Svinedyrt

Innspillingen av «Ringenes herre» pågikk på New Zealand i halvannet år og ble meget kostbar.

- Det er den dyreste filmen New Line Cinema noen gang har produsert. De offisielle kostnadene er på 300 millioner dollar, men i virkeligheten er det mye mer. For Peter Jackson har hatt skuespillerne tilbake på New Zealand flere ganger for å gjøre nye opptak. Senest åtte uker i sommer med ekstra opptak til den forlengede DVD-utgaven av «To tårn», som kommer ut 26. november. Og det blir sikkert gjort ekstra opptak til den forlengede versjonen av «Atter en konge» også.

- Men så er filmene en verdenssuksess også?

- Ja, de har vært en gigantsuksess over hele verden. Jeg tror den første filmen har spilt inn oppunder en milliard dollar på kino, og så må man gange det med tre.

- «Ringenes herre» er av de mest solgte filmproduksjonene noensinne, og her i Norden har det vært en eksepsjonell interesse. De er veldig nært norrøn mytologi og det vi forbinder med vikingsagaer, og Peter Jackson har vært fantastisk flink, veldig nøye og tro mot Tolkiens materiale, sier Rasmus Ramstad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder