Norsk gigantfilm kan ikke vises i Norge

Filmregissøren Morten Skallerud har laget Norges første film for gigantformatet IMAX, som er ti til femten ganger større enn filmformatet for kinofilm.

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Den får han ikke vist i Norge; vi har ikke lenger noen IMAX-kino!

- Det er skuffende og nokså frustrerende. Men jeg kan ikke skylde på noen - det var jeg selv som ville lage filmen, og hadde ingen garanti for at kinoen ville bestå, sier Morten Skallerud.

IMAX-kinoen på Aker Brygge i Oslo «sommerstengte» for halvannet år siden. Det er den fortsatt; interessentene fant ikke økonomi til videre drift.

Kortfilmen «Smale spor av et århundre» er i 4 1/2 minutter knyttet til den gamle Aurskog-Hølandsbanen, hvis rest av den er den 4 km lange «Tertittbanen».

Skallerud og hans stab måtte blant annet bygge en hel kameravogn med tre forskjellige hjulsett til det digre kameraet. Totalbudsjett, inkludert egeninnsats fra filmskaperne, kom på tre millioner kroner.

Filmen var ferdig i april i fjor og vant blant annet pris for beste kortfilm under Large Format Cinema Associations festival i Los Angeles i mai 2003. Den har vært, og er stadig, aktuell ved andre utenlandske festivaler. Og skal til symposiet Euromax i Berlin i begynnelsen av februar. - Men gladest er jeg nok for at den går som fast forfilm på IMAX-kinoen i Stockholm, der den har fått kjempemottakelse. Filmen blir i Stockholm i alle fall fram til sommeren. Og Stockholm er jo, tross alt, ikke så langt unna Norge, sier Morten Skallerud.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder