Utsetter «Et dukkehjem»

FILM

Innspillingen av Liv Ullmanns «Et dukkehjem» er utsatt et halvt år, fordi filmstjernen Kate Winslet vil følge opp sitt eldste barns skolegang.

  • Ellen Margrethe Sand
Publisert:

Utsettelsen ser de foreløpig rolig på.

- Når det viste seg å passe for alle de andre skuespillerne, var det ikke noe i veien for det. Kanskje er det til og med en fordel, og vil gi oss bedre tid til forberedelsene. Men lenger utsettelse kan heller ikke jeg love å følge med på, understreker Ullmann, som i ulik grad er involvert også i to andre, internasjonale filmprosjekter.

Borgli angir budsjettet til omkring 10 millioner dollars, rundt 70 millioner kroner. Og ennå er ingen bindende kontrakt underskrevet. Det vil først skje når filmens finansiering er lengre fremskredet, tidligst ved juletider.

Først da vil også produsentene søke om støtte gjennom Norsk Filmfond, til det som fortsatt skal være en «norsk» film.

Med seg har Backström og Borgli den amerikanske produsenten Gerald Rafshoon og den britiskbaserte, svenske veteranprodusenten Bertil Ohlsson («Gjøkeredet», «Amadeus», «Hva er iveien med Gilbert Grape»), og som såkalte «executive producers» de to britene Julia Palau (TUSK Productions) og Matthew Payne.

Annette Bening anser de - naturlig nok - som et voldsomt pluss for filmen.

- Hun fikk nyss om prosjektet og leste manus uten av jeg visste om det, forteller Ullmann.

- Så kontaktet hun meg. At vi har fått henne med oss er helt fantastisk. Og at vi har fått henne til en ikke hovedrolle - men som filmens Kristine, er nærmeste sensasjonelt, mener Ullmann.

Fortsatt skal Kate Winslet spille Nora, John Cusack ektemannen Thorvald og Stellan Skarsgård være Dr. Rank. Mens jakten pågår etter en ny Krogstad - makker for filmens Bening - der Tim Roth en tid var på tale.

Den berømte Bergman- og Ullmann-scenograf Anna Asp skal ha scenografien, og fotografen fra Jane Campions «The Piano» og Molands «A Beautiful Country» - new zealenderen Stuart Dryburgh - ha filmfoto.

Den 3. september drar Ullmann, Borgli og Backström med scenograf og trolig fotograf til Ålesund, på leting etter inne- og uteopptakssteder.

I Ibsens skuespill foregår «Et dukkehjem» ved juletider. I Ullmanns første manusutkast hadde hun flyttet handlingen til sommeren. Det ble forandret tilbake til Ibsens vinter. Nå skal Ullmann hente frem igjen og bearbeide sitt opprinnelige «sommer»-manus.