LESERNES FAVORITT: «Max Manus», her med Agnes Kittelsen og Aksel Hennie i et rollebilde som Tikken og Max. Foto: Nordisk Filmdistribusjon

VGs filmeksperter får refs av leserne: Leserne mener at «Max Manus» er tiårets beste

(VG Nett) VGs filmeksperter har kåret «Reprise» til tiårets beste norske film, men det står ikke uimotsagt.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

VG har denne uken kåret tiårets beste norske i kategoriene film, bøker, låt, album og sceneoppsetning.

Mens VG Netts lesere er ganske samstemt med VGs eksperter i at Marit Larsen har skrevet tiårets beste låt, at Röyksopp står for beste album og Verdiløse menn for beste sceneoppsetning, er det full strid om hvilken film som fortjener å krones «tiårets beste». VG Nett har nemlig gitt leserne mulighet til å si sin mening, ved å rangere de ulike Topp 10-listene til ekspertene i annen rekkefølge.

EKSPERTENE: TIÅRETS BESTE NORSKE FILM

Stor listeforskjell

Selv om det også hersker uenighet om hvorvidt det er ekspertenes valg Per Petterson har skrevet tiårets beste roman eller om det er lesernes favoritt Lars Saabye Christensen som fortjener hederen, er det filmdiskusjonen som herjer mest.

Flertallet av VG Netts lesere vil nemlig se «Max Manus» på toppen av lista, og ikke «Reprise». Mens VGs filmeksperter har plassert «Reprise» på 1. plass og «Max Manus» på 7. plass, mener leserne at «Reprise» kun kvalifiserer til en 6. plass på lista.

I skrivende stund leder «Max Manus» lesernes egen kåring med over 54 prosent av stemmene. Til sammenligning har nummer to på lista, «Slipp Jimmy Fri», 10 prosent av stemmene.

FILMEKSPERT: VGs Jon Selås. Foto: Scanpix

- Tidenes vits

«Er vel ingen tvil om at Selås og gjengen kun er ute etter å lage en liste som «sjokkerer» og som går mot massene. Samme taktikk blir brukt av 14 åringer som prøver å skille seg ut, og det går som regel ganske galt», skriver en indignert leser i VG Netts debattforum og sikter til VGs ekspertpanel med Jon Selås i spissen.

«Tidenes vits», skriver en leser. «Latterlig», mener en annen. «Dårlig filmjournalistikk», er også en reaksjon på lista. DISKUTER EKSPERTKÅRINGEN og STEM PÅ DIN FAVORITT HER

Selås: - Bra med kritikk

Jon Selås lar seg ikke provosere av kritikken fra leserne. Tvert imot. Han synes det er bra at engasjementet er stort.

- Det viser at film er en ting som engasjerer. Jeg synes det er flott at folk er ravende uenig med oss. Vi får også her bevis for at filmopplevelse er en subjektiv ting, sier Selås til VG Nett.

- Noen mangler på lista

Blant annet reagerer leserne kraftig på at ikke «Elling» står på ekspertlista.

- Leserne har åpenbart rett i at noen mangler. Sånn blir det når mange skal enes om én liste. Men jeg tror nok at det er en stor majoritet som er taus her. Det er nok først og fremst de som er uenige med oss, som debatterer, mener Selås.

- Men vi trenger både stemmer og motstemmer, legger filmeksperten til.

Stolt regissør

VG Nett får tak i «Max Manus»-regissør Joachim Rønning på telefon. Han er i Los Angeles, og klokken er 04.00 når han får presentert nyheten om VG Nett-lesernes enorme support.

- Så hyggelig, da! utbryter Rønning. - Vi har helt fra åpningen høstet utelukkende positiv respons fra publikum på denne filmen som betyr så utrolig mye for oss. Det som gleder oss aller mest, er den fornyede interessen filmen har skapt for 2. verdenskrig og historie, legger regissøren til.

På spørsmål om hvorfor han tror rangeringen varierer så sterkt fra ekspert til folkeoppfatning, svarer Rønning: - Er det ikke ofte sånn, da? At folket mener én ting og at ekspertene mener noe annet?

Les ekspertenes dom og si DIN meningTIÅRETS BESTE NORSKE FILMTIÅRETS BESTE NORSKE LÅTTIÅRETS BESTE NORSKE ALBUMTIÅRETS BESTE NORSKE BOKTIÅRETS BESTE NORSKE SCENEOPPSETNING

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

EKSPERTENES FAVORITT: «Reprise». Foto: 4 1/2

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder