MÅ RESTAURERES: Skoene til Dorothy fra 1939 er ikke lenger like røde. Bildet er fra november 2001, fra kontoret for historiske profiler i Calabasas, California. Foto: Reed Saxon AP

Må samle inn 300.000 dollar for å redde skoene fra «Trollmannen fra Oz»

Smithsonian-museet har startet en innsamlingskampanje for å samle penger til å restaurere skoene til Dorothy.

  • Maiken Svendsen

Nyhetsbyrået AP melder at de røde skoene fra musikalen «Trollmannen fra Oz» må restaureres.

Skoene ble anonymt donert til Smithsonian naturhistoriske nasjonalmuseum i 1979, og ifølge AP har de vært en av de kjæreste tingene på utstilling.

Skoene er derimot ikke konstruert for å vare, ifølge nyhetsbyrået, og etter omtrent 30 år på museum har fargen gått fra rød til en mer utvasket aubergine-farge. Dermed har museet nå startet en kampanje på nettstedet Kickstarter, hvor de ber om penger til å restaurerer de ikoniske skoene.

Husker du? Hun spilte Dorothy i den norske oppsetningen av «Trollmannen fra Oz»

Museet må samle inn 300.000 dollar, eller omtrent 2,5 millioner norske kroner, for å redde skoene. I tillegg ønsker de å lage en avansert utstillingskasse for bedre å bevare skoene.

– Dette paret tilhører det amerikanske folk, og derfor ønsker vi å invitere offentligheten til å bli med oss på denne reisen for å bevare skoene til kommende generasjoner, sier Melinda Machado, talsperson for museet til AP.

Skoene ble laget til filmen fra 1939. Da var det Judy Garland som spilte Dorothy, som ble dratt med til det magiske landet Oz av en orkan.

Skoene som står på museet i Washington er bare et av fire par. Et annet ble lagt ut på auksjon i 2011.

Det tredje par ble stjålet fra Judy Garland-museet i Minnesota, og det fjerde er i privat eie.

I 2012 ble også kjolen til Judy Garland lagt ut på auksjon. Den ble forventet å gå for en halv million dollar, eller 2,8 millioner kroner.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder