PÅ RIVIERAEN: Anders Danielsen Lie er på plass i Cannes der verdens mest prestisjefylte filmfestival pågår i disse dager. Foto: Jon Selås

Norsk stjerne på Croisetten i Cannes: – Sprøtt morsomt!

CANNES (VG) Anders Danielsen Lie er eneste norske innslag i hovedkonkurransen i Cannes.

  • Jon Selås

Artikkelen er over fire år gammel

– Sprøtt morsomt, sier han selv.

Danielsen Lie har nettopp ankommet fra Oslo i fargerik hawaiiskjorte fra Gucci.

– Jeg har attpåtil kjøpt den selv! smiler skuespilleren.

Det trenger han ikke skjemmes over. Ifølge MinMote er nemlig hawaiiskjorte svært trendy for øyeblikket.

Det er selveste 17. mai som filmfeires med verdenspremiere for nordmannen, som spiller i franske Olivier Assayas engelskspråklige «Personal Shopper» mot Kristen «Twillight» Stewart.

Denne gang skal jeg nyte det og bare ha det fint, sier Danielsen Lie, som medgir atskillig mer prestasjonsangst og nerver da han var her i sideprogrammet Un Certain Regard i 2011 med Joachim Triers «Oslo 31. august», som etter hvert kom til å bli en virkelig filmsensasjon i Frankrike.

Det banet vei for Danielsen Lies franske eventyr, som med «Personal Shopper» er oppe i tre filmer.

Les også: Dødelig duo i Cannes

Muligheter

MOTSPILLER: Kirsten Stewart spiller mot nordmannen Anders Danielsen Lie i en ny fransk film. Foto: Splash News and Pictures

Og det kan bli flere:

– I tillegg til å hygge meg og feire, er tre dager i Cannes også en mulighet for å møte folk og prøve å være målrettet med nye prosjekter. Det er lurt. Det henger en del nye ting i luften, uten at noe er helt klart ennå. Jeg kan derfor ikke si noe mer nå.

– Du bygger simpelthen på en fransk karriere som skuespiller?

– Ja, jeg gjør jo det. Det har vist seg å være muligheter.

– Du jobber også deltid som lege i Norge. I tillegg til norsk skuespillerkarriere. Hvordan skiller du mellom alt?

– Tja, hva skal jeg si til det? Det er fantastisk fint å utfolde seg på ulike felt; jeg trives virkelig med å være lege. Men også med å være skuespiller. Man henter jo viktige impulser fra ulike områder i livet – selv om det unektelig må innrømmes at det er noe enklere å være ufaglært skuespiller enn ufaglært lege.

Spielberg: – Stoler på at dronningen har humor

– Blir du gjenkjent?

– Man blir jo det – i Norge, særlig når man jobber i TV-serier. Men som lege er det tross alt kun de faglige kvalifikasjonene som teller. Som skuespiller blir det annerledes, men hyggelig. Og det kommer med jobben; jeg har også opplevd det i Frankrike. Sånn er det bare.

Valentino

– Har din modell-kone Iselin Steiro vært med på å velge antrekk til den røde løperen i morgen?

– Vanligvis har hun en massiv innvirkning på mine kleskjøp, ja! Men hun kommer ikke ned hit før i morgen. Og er man i hovedkonkurransen, får man faktisk velge antrekk her nede; jeg kommer til dette intervjuet rett fra Valentino-titting. Så jeg må velge nokså fort fra litt ulike visninger hva jeg skal ha på meg på den røde løperen i morgen.

– Jøss, får du beholde antrekket?

– Nei, det tror jeg ikke. Eller jeg vet ikke. Kanskje hvis filmen vinner Gullpalmen? Regissør Assayas får nok beholde sin, uansett; det er fjerde gang han er med her i Cannes!

– Talentfull

– Hvordan var det å jobbe med Assayas, som regnes blant Frankrikes aller fremste regissører i dag?

– Stort! Rett og slett stort. Han er en regissør som ikke nødvendigvis gir så mye regi og dermed stor frihet til sine skuespillere. I alle fall i litt mindre roller. Og min rolle er ikke så enormt stor. Da fikk nok Kristen Stewart kjørt seg atskillig hardere; det er andre krav til en hovedrolle.

– Hvordan var det å jobbe mot en Hollywood-stjerne som henne?

– Profesjonelt fremstår hun som litt stillferdig og enormt talentfull. Hun kan stoffet sitt til bunns og behandlet det på sin helt egne måte. For henne var denne filmen et meget bevisst valg om nettopp å reise bort fra Hollywood og jobbe i en liten, europeisk produksjon. Hun ønsker karrieren over i et nytt spor, naturlig nok, etter å ha blitt så til de grader identifisert med «Twillight»-rollen.

– På en film som «Personal Shopper» blir det et tett miljø; man blir unektelig godt kjent med dem man jobber sammen med. For Kristen var det ikke annerledes enn for alle oss andre. Og hun var en fin kollega, sier Anders Danielsen Lie.

Les også

Mer om

  1. Filmfestivalen i Cannes

Flere artikler

  1. Anders Danielsen Lie i hovedkonkurransen i Cannes

  2. Gullpalmen til britiske Ken Loach

  3. Ny internasjonal filmrolle for norske Anders Danielsen Lie

  4. Kristen Stewart: – Viktig å stå frem

  5. Ny film fra Joachim Trier: – Denne gangen er det en kjærlighetshistorie

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder