NÅ OG DA: Kirk Douglas slik han ser ut i dag – og slik kinopublikum husker ham fra innspillingen av filmen «For Love or Money» i 1962. Foto: AP

Kirk Douglas fyller 100 år i dag

Hollywood-ikonet Kirk Douglas røper «hemmeligheten» bak sin høye alder.

 • Catherine Gonsholt Ighanian
 • Ingvill Dybfest Dahl

Artikkelen er over tre år gammel

Når Kirk Douglas i dag passerer den magiske grensen, blir han hyllet av filmstjernesønnen Michael Douglas (72) og hans Hollywood-kone Catherine Zeta-Jones (47), som inviterer til stor jubileumsfeiring i Los Angeles med 200 gjester.

– Mer enn det vet jeg ikke. Min eneste jobb er å holde meg frisk og uthvilt, så jeg kan møte opp og skru på sjarmen, sier den verdensberømte 100-åringen i et ferskt intervju med bladet Closer Weekly.

Én oppgave har han likevel – nemlig å holde tale. Det byr på utfordringer for den prisbelønte filmstjernen og produsenten, som sliter med taleevnen etter et slag han hadde i 1996.

– Talen skal jo liksom være improvisert, men jeg må øve på den på forhånd sammen med logoped, så folk skjønner hva jeg sier, forklarer han til bladet.

KONA: Kirk Douglas og kona Anne avbildet i forbindelse med hans bokslipp i desember 2014. Foto: MATT SAYLES/INVISION/AP

Kjent familie: Dynastiet Douglas

Å runde 100 år få forunt, og Douglas er svært takknemlig for å tilhøre fåtallet. Jubilanten er for øvrig ikke tvil om årsaken til at han har klart å oppnå en så anselig alder. Hemmeligheten ligger i å hjelpe andre – og ikke minst i å ha en omsorgsfull livspartner, mener han.

– Jeg var så heldig å finne min sjelevenn for 63 år siden, og jeg tror at vårt vidunderlige ekteskap og herlige, nattlige samtaler har hjulpet meg med å overleve alt, sier han om kona Anne, som er 97 år.

Douglas giftet seg med Anne Buydens i 1954 etter å ha skilt seg fra kone nummer én, Diana Hill, tre år tidligere.

Diana Douglas døde i fjor – 92 år gammel.

Når han nå feirer 100 år, ønsker han ikke gaver. De siste 20 årene har han og kona brukt alle slike anledninger til i stedet å gi til andre. Sånn blir det denne gangen også.

– Anne og jeg gir alltid gaver til institusjoner vi støtter gjennom vårt eget fond. Å gi er en egoistisk handling, tør jeg påstå, fordi det får deg til å føle deg så veldig bra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KJENT TRIO: Kirk med sønnen Michael Douglas og hans kone Catherine Zeta-Jones på en galla i New York i 2011. Foto: EVAN AGOSTINI/AP

På 99-årsdagen til Douglas donerte paret over 130 millioner kroner til en Alzheimer-klinikk i Los Angeles, som behandler mennesker som pleide å jobbe i film- og TV-industrien.

Lest denne? Michael Douglas' sønn løslatt fra fengsel

Douglas ble født i New York 9. desember 1916, av russisk-jødiske foreldre, og het opprinnelig Issur Danielovitch. Han var eneste sønn og hadde seks søstre. Etter å ha tjenestegjort i marinen under andre verdenskrig, skiftet han navn til Kirk Douglas og fikk like etter sin første rolle i «The Strange Love of Martha Ivers» i 1946.

LEGENDER: Michael Douglas og pappa Kirk på et udatert bilde fra sine glansdager. Foto: AP

Han har siden spilt i nærmere 100 filmer, TV-filmer og serier, blant annet «Champion» (1949), «En verdensomseiling under havet» (1954), «The Vikings» (1958), «Spartacus» (1960) og «Høk over høk» (1975). Hollywood-stjernen bodde i Norge under innspillingen av «Helter i Telemark» (1965).

Douglas har vært nominert til Oscar tre ganger (for «Champion», «The Bad and the Beautiful» og «Lust for Life»), og han ble hedret med Æres-Oscar i 1996 for 50 års innsats i bransjen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SØNNEN DØDE: Kirk Douglas omgitt av f.v. sønnen Peter, kona Anne, sønnen Eric – som døde i 2004 – og sønnen Michael under et veldedighetsarrangement i 1992. Foto: Reuters

Han fikk fire sønner, to fra hvert ekteskap, men yngstesønnen Eric døde av en overdose i 2004.

De siste årene har Douglas dyrket en økende spirituell interesse. Ikke minst fikk han fornyet interesse for jødedommen han vokste opp med, etter at han var nær ved å miste livet i en helikopterkrasj i 1991.

1947: Kirk Douglas og hans daværende kone Diana med sønnen Joel. Foto: AP

– Jeg tror at alle mennesker har en hensikt, og selv ble jeg spart i ulykken og overlevde deretter slaget for å kunne gjøre mer godt i verden før jeg forlater den, sier 100-åringen i bladintervjuet.

1999: Kirk Douglas fikk gullstøvel

Da Douglas ble intervjuet av filmkritiker Robert Ebert i Esquire så langt tilbake som i 1969, uttalte han:

Det eneste sikre du har i denne bransjen, er talentet ditt. Jeg begynte ikke som en kjekkas: Jeg har lagd gode filmer, dårlige filmer og har vært uavhengig. Jeg har aldri vært kontraktsbundet, med unntak av ett år hos Warner. Jeg har skapt min egen karriere.

I selvbiografien «The Ragman’s Son» fra 1988 fortalte stjernen at han hadde over førti ulike jobber før han ble skuespiller – noe han begynte å drømme om allerede da han spilte i oppsetninger på skolen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

PÅ 50-TALLET: En uformell Kirk Douglas. Foto: Getty

Douglas er for øvrig kjent som aktivist og bidro til å få fjernet McCarthys «antiamerikanske» svarteliste i Hollywood, som blant annet hindret «Spartacus»-manusforfatter Dalton Trumbo fra å få æren for flere suksessmanus.

The Wrap: Her er Kirk Douglas' ti beste filmer

Til tross for problemene med taleevnen fortsatte Douglas å spille i filmer frem til 2008. I 2014 ga han ut sin seneste diktsamling «Life Could Be Verse».

SVIGERDATTER: Catherine Zeta-Jones hyller Kirk med Milestone Award i 2001. Foto: Reuters

Les også

 1. Diana Douglas er død

  Skuespilleren døde lørdag, 92 år gammel.
 2. Michael Douglas (70) beklager oralsex-utsagn

  Skuespillerveteranen innrømmer at uttalelsene om at kreften…
 3. Gråtkvalt Michael Douglas takket kone og barn

  Den vonde tiden er over – familien sto samlet da Michael Douglas (70) ble hyllet med jødisk pris og åtte millioner…
 4. Telemarksheltene

  «Det er ingen grunn til å bebreide denne filmen at den omgås sannheten noe løsaktig» skrev VG etter anmeldelsen av…
 5. Dynastiet Douglas

  LOS ANGELES (VG) Faren Kirk (86) og moren Diana (80) har vært skilt i over 50 år, men spiller ektefeller i sønnen…

Mer om

 1. Hollywood

Flere artikler

 1. Kirk Douglas (101) sjarmerte publikum

 2. Gråtkvalt Michael Douglas (74) takket pappa Kirk (101)

 3. Hollywood-legenden Kirk Douglas er død - 103 år gammel

 4. Michael Douglas (72) blir bestefar

 5. Amerikansk ukeblad: Diane Kruger venter sitt første barn

Fra andre aviser

 1. Skuespiller Kirk Douglas er død

  Aftenposten
 2. Filmhelt «fra Telemark» fyller 100 år

  Aftenposten
 3. Michael Fassbender: – Jeg har knapt hatt det bedre på en filminnspilling

  Aftenposten
 4. Filmstjernen Michael Fassbender er blitt norgesvenn

  Bergens Tidende
 5. Den utrolige historien om journalisten på Trumps sofa

  Bergens Tidende
 6. Hun ble stemplet som utdatert og kun tilbudt hjernedøde kjæresteroller. Så kom Reese Witherspoon kraftig tilbake.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder