GIKK BORT: Den kjente skuespilleren, her fotografert i Cannes i 2016. Foto: ALBERTO PIZZOLI / AFP

Max von Sydow er død

Den svenske Hollywoodstjernen er gått bort. Han ble 90 år gammel.

 • Ingvill Dybfest Dahl

Svenske Aftonbladet får dødsfallet bekreftet av skuespillerens manager. 90-åringen døde ifølge managementet i sitt hjem i Provence i Frankrike.

– Det er med knust hjerte og en uendelig sorg vi må formidle den svært smertefulle nyheten om at Max von Sydow gikk bort 8. mars 2020, sier enken Catherine von Sydow ifølge Hollywood Reporter.

Von Sydow var nominert til to Oscar-priser som skuespiller. Først for «Pelle erobreren» i 1989 og deretter for «Extremely Loud & Incredibly Close» i 2012.

På filmdatabasen Imdb står von Sydow oppført med 163 roller som skuespiller, den første var i 1949 i «Bara en mor». I 1957 spilte han i Bergman-filmen «Det syvende segl», og i 1965 fikk han sin Hollywood-debut som Jesus selv i «Mannen fra Nasaret». Han spilte blant annet mot John Wayne.

les også

Erik Poppe regisserer ny versjon av «Utvandrerne»

Von Sydow fikk også mye oppmerksomhet for rollen som Karl Oskar i «Utvandrerne» og «Nybyggerne» på begynnelsen av 70-tallet, der han spilte mot Liv Ullmann i sagaen basert på Vilhelm Mobergs bøker.

Etter dette fikk han et enda større publikum med rollen som presten Fader Merrin i «Eksorsisten» i 1973. Han markerte seg også internasjonalt som Lassefar i Bille Augusts «Pelle erobreren» i 1987. Den danske filmen vant både Oscar og Golden Globe i kategorien Beste fremmedspråklige film i 1989.

TV-SERIE: Isaac Hempstead Wright som Bran Stark og Max von Sydow som Three-Eyed Raven i sesong 6 av «Game of Thrones». Foto: HBO

For yngre generasjoner er Sydow også kjent for rollen som den treøyde ravnen i TV-serien «Game of Thrones» i 2016 og ikke minst som Lor San Tekka i «Star Wars: The Force Awakens» i 2015.

I forbindelse med Oscar-nominasjonen for «Ekstremt høyt og utrolig nært» i 2012, gjorde skuespiller noen sjeldne intervjuer.

– Jeg hadde elsket å spille roller jeg ikke har spilt før, sa han til Guardian da.

– Etter hvert som du blir eldre, blir du tilbudt gamle rollefigurer og veldig ofte dør de i midten av manuset. Det er trist, men det er ikke veldig interessant, understreket han.

IKON: Djevleutdriveren Father Merrin (Max von Sydow) blir tilkalt for å hjelpe Regan (Linda Blair) i «Eksorsisten». Foto: Warner Bros.

Bergman-samarbeid

Max von Sydow ble født i Lund i Skåne 10. april 1929. Han var døpt Carl Adolf, men endret navnet til Max, angivelig fordi Adolf «ikke var noe bra navn å ha etter Andre verdenskrig».

Ifølge Guardian studerte han ved teaterhøgskolen før han møtte Ingmar Bergman i 1955. De to jobbet først på teaterprosjekter, men lagde deretter flere filmer sammen de begge ble kjent for.

les også

«Exorsisten» kåret til tidenes skumleste

– Jeg kan ikke si nøyaktig hvilken påvirkning han hadde på meg, men den må ha vært enorm. Vi gjorde mesteparten av jobbingen da vi var mye yngre - vi var fri. vi hadde fremdeles ikke blitt berømte og jeg var bare en vanlig teaterskuespiller som hadde gjort noen få roller i film. Vi jobbet hardt og hadde mye moro, sa von Sydow om samarbeidet til Time Magazine.

SAMARBEID: Sverre Anker Ousdal, Max von Sydow og Göran Stangertz på innspilling av filmen «Ingenjör Andrées luftfärd» i Hovs Hallar i Skåne i 1981. Foto: Stefan Lindblom/TT

Hans siste film ble Thomas Vinterberg-filmen «Kursk» om ubåtkatastrofen i 2018. Han har også et prosjekt i etterproduksjon, «Echoes of the Past», et drama inspirert av en nazi-massakre fra virkeligheten.

I tillegg til de kjente film- og TV-rollene, gjorde Max von Sydow også mye teater. Ifølge Expressen spilte han August Strindberg på Broadway i 1981, og han var med i en rekke oppsetninger på Dramaten i Stockholm fra 1948 til 1991.

Ifølge Aftonbladet har han to sønner, Henrik og Clas von Sydow, med skuespilleren Christina Inga Britta Olin som han var gift med fra 1951 til 1979. Han giftet seg med den franske filmprodusenten Catherine Brelet i 1987 og adopterte da hennes to sønner Yvan og Cedric. Han ble fransk statsborger i 2002 og mistet sitt svenske statsborgerskap.

Mer om

 1. Film
 2. Sverige
 3. Oscar
 4. Hollywood

Flere artikler

 1. Dolph Lundgren (62) kjæreste med norske Emma Krokdal (24)

 2. Ser du hvem hun er datteren til?

 3. Lager alternativ BAFTA-liste

 4. Harry Hamlin om rolle som homofil: – Drepte karrieren min

 5. Pluss content

  Stjerneparenes store aldersforskjell

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder