FLEST VINNERSJANSER: Todd Phillips’ «Joker» har flest vinnersjanser på BAFTA-utdelingen 2. februar. Her Joaquin Phoenix i tittelrollen. Foto: Niko Tavernise/ Waner Bros. / SF Studios

Kritikk for «kritthvit» filmpris: – Forargelig mangel på mangfold

Den britiske filmprisutdelingen BAFTA har fått massiv kritikk etter at de onsdag kunngjorde sine nominerte – og nær samtlige av de nominerte er hvite.

Emneknaggen #BaftaSoWhite spredde seg på Twitter samtidig som nominasjonene ble lest opp, ifølge Telegraph.

BAFTA står for British Academy of Film and Television Arts og deres 6500 medlemmer stemmer fram de nominerte.

les også

Spilte inn skilsmissefilm mens hun ble skilt: – Det er veldig personlig

Samtlige 20 nominasjoner i skuespiller-kategoriene gikk til hvite aktører. Margot Robbie og Scarlett Johansson fikk dessuten to nominasjoner hver. Ingen kvinner ble nominert for regi.

NOMINERT: Margot Robbie fikk to nominasjoner for Beste kvinnelige birolle. Én av dem var for rollen som Kayla Pospisil i «Bombshell», sett her. Den andre for «Once Upon a Time in Hollywood ...», en rolle hun nesten ikke har replikker i. Foto: Hilary B Gayle, Nordisk Film

En kommentator i The Guardian kritiserer i kommentaren «Hvit, mannlig og kjedelig» medlemmene som stemmer fram BAFTA-prisene. «Det er ikke overraskende, men det er skandaløst», skriver hun om nominasjonene.

Leder for BAFTAs filmkomité, Marc Samuleson, sier til Variety at det er en «Forargelig mangel på mangfold» i skuespillernominasjonene.

– Det er en frustrasjon at industrien ikke utvikler seg så raskt som hele BAFTA-gjengen skulle ønske den gjorde.

les også

Jennifer Lopez: – Jobbet gratis i «Hustlers»

Guardian-kommentatoren, og andre på sosiale medier, trekker frem filmer som blant andre «Booksmart», «The Farewell», «Harriet», «Hustlers», «Little Women» og «Portrett av en kvinne i flammer» som eksempler på gode kandidater regissert av kvinner.

Indie Wire trekker fram skuespillerinnsatsene til Lupita Nyong’o i «Us», Cynthia Erivo i «Harriet», Jennifer Lopez i «Hustlers», Antonio Banderas i «Smerte og ære», Awkwafina i «The Farewell» og Eddie Murphy i «Dolemite Is My Name» som kritikerroste alternativer.

les også

Antonio Banderas i sitt livs rolle etter hjerteinfarktet: – Jeg ble veldig følsom

Av de 39 nominerte filmene fikk «Joker», som fikk terningkast 3 i VG, elleve og «The Irishman» og «Once Upon a Time ... in Hollywood» ti hver.

– Vi skulle ønske det var mer mangfold i nominasjonene, men dette fortsetter å være en utfordring på tvers av hele industrien, sier direktør for priser og medlemskap i BAFTA, Emma Baehr, til Variety.

For fem og fire år siden var det kraftige reaksjoner i Hollywood og snakk om boikotting av Oscar-utdelingen etter at ingen ikke-hvite skuespillere ble nominert. Da ble emneknaggen #OscarsSoWhite brukt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder