OSCAR-VERDIGE: Noen av årets Oscar-nominerte filmer. Øverst fra venstre: «Birdman», «The Imitation Game», «The Grand Budapest Hotel», «Gone Girl» og «Wild» (i midten). Foto:,20th Century Fox/UIP/The Weinstein Company

Her kan du se Oscar-favorittene

Vil du se «Birdman», «Boyhood» eller «Selma» før prisshowet? VG forteller deg hvor du kan.

Ikke alle årets Oscar-nominerte filmer har kommet til Norge, men her er en oversikt over hvor du kan se flere av dem.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Natt til mandag norsk tid får vi vite hvilke filmer, skuespillere og filmskapere som sitter igjen med en gyllen statuett etter årets utdeling. Har du ennå ikke fått med deg de store favorittene, kan du bruke denne oversikten til å finne ut av hvor du kan få sett dem før det store prisdrysset.

Et utvalg

En stor mengde filmer er nominert i de 24 kategoriene Oscar-akademiet stemmer på. I denne alfabetiske oversikten har vi tatt med filmene som er nominert til Beste film, samt filmene de nominerte til Beste mannlige og Beste kvinnelige hovedrolle spiller i.

«American Sniper»

Har seks Oscar-nominasjoner i år, blant annet i Beste film, Beste mannlige hovedrolle og Beste klipping.

KONTROVERSIEL FILM: Bradley Cooper er Oscar-nominert for rollen som skarpskytteren Chris Kyle i «American Sniper». Foto:Keith Bernstein,SF Norge

Filmen basert på en amerikansk skarpskytters selvbiografi, hadde norgespremiere 23. januar, og er foreløpig kun tilgjengelig på kino i Norge.

«Birdman»

Har hele ni nominasjoner, blant annet for Beste foto, Beste regi og i tre skuespiller-kategorier.

TO NOMINERTE: Både Michael Keaton og Emma Stone er nominerte for rollene sine i «Birdman». Foto:Alison Rosa,20th Century Fox

«Birdman» som er en mørk komedie om en aldrende actionhelt, hadde norgespremiere 6. februar, og går nå på kino. Den er også tilgjengelig for kjøp og leie på amerikansk AppleTV.

«Boyhood»

Blant filmens seks nominasjoner er Beste regi, Beste klipping og Beste originalmanus.

Filmen som følger en gutts oppvekst gjennom 13 år, kan i tillegg til på kino sees på filmleietjenestene til Viasat, RiksTV, Altibox, Get og Canal Digital. Den er også tilgjengelig på både norsk og amerikansk AppleTV.

«Foxcatcher»

SKUEPILLERNOMINERT: En nesten ugjenkjennelig Steve Carell står for én av «Foxcatcher»s nominasjoner. Foto:Scott Garfield,United International Pictures

Steve Carell i kategorien Beste mannlige hovedrolle, står for én av denne filmens fem nominasjoner. Den er også nominert for Beste regi og Beste originalmanus. «Foxcatcher» hadde norgespremiere 16. januar, men går ikke lenger på kino.

«Gone Girl»

Dene eneste nominasjonen til David Finchers thillerfilm, er til Rosamund Pike for hovedrollen som den forsvunne Amy Dunne. «Gone Girl» hadde norgespremiere i oktober i fjor, og er å se på Get, Altibox, RiksTV, Canal Digital, samt norsk og amerikansk AppleTV.

«The Grand Budapest Hotel»

Wes Andersons underfundige komedie som har fått ni Oscar-nominasjoner hadde norgespremiere allerede i mars i fjor, og går ikke lenger på kino. Men den kan sees på Canal Digital (via CMorePlay), RiksTV, samt norsk og amerikansk AppleTV.

«The Imitation Game»

Morten Tyldums spenningsfilm om den britisk kodeknekkeren Alan Touring under andre verdenskrig, fikk hele åtte Oscar-nominasjoner. Forutenom filmen og Tyldum selv, er også skuespillerne Benedict Cumberbatch og Keira Knightley nominert.

ÅTTE NOMINASJONER: Keira Knightley, Matthew Beard, Matthew Goode, Benedict Cumberbatch, og Allen Leech i «The Imitation Game». Foto:Jack English,The Weinstein Company

«The Imitation Game» er så langt kun tilgjengelig på kino.

«Selma»

Denne filmen, om en stemmerettsmarsj ledet av blant annet Martin Luther King Jr., hadde verdenspremiere 11. november. Kinopremieren i Norge blir ikke før 20. mars, rundt 50-årsjubileet for marsjen, og filmen med to Oscar-nominasjoner er så langt ikke tilgjengelig for kjøp eller strømmeleie for norske brukere.

I Oslo blir det førpremiere på «Selma» søndag 22. februar på Gimle.

«Still Alice»

Denne dramafilmen kommer til norske kinolerreter fredag 20. februar. Julianne Moore er nominert for hovedrollen som en lingvistikkprofessor som begynner å glemme ord etter at en sykdom rammer.

«The Theory of Everything»

Filmen basert på Stephen Hawkings liv har fem Oscar-nominasjoner, blant annet for Eddie Redmayne og Felicity Jones i hovedrollene, og den islandske komponisten Jóhann Jóhannsson for Beste filmmusikk.

BASERT PÅ VIRKELIG PERSON: Eddie Redmayne som Stephen Hawking. Foto:,United International Pictures

«The Theory of Everything» hadde norgespremiere 6. februar, og går nå på kino. Den er også tilgjengelig for nordmenn med amerikansk AppleTV-konto.

«To dager, en natt»

Denne franske filmen med Marion Cotillard har bare den éne Oscar-nominasjonen for hennes hovedrolle. Den hadde norgespremiere 5. september, og er tilgjengelig på Altibox, RiksTV, Canal Digital, Get og amerikansk AppleTV.

«Whiplash»

Handlingen er lagt til et musikkskolemiljø, og filmen har fem nominasjoner. «Whiplash» hadde norgespremiere 9. januar. I Oslo går den lørdag 21. på Gimle kino.

«Wild»

Filmen hvor Reese Witherspoon hovedsakelig går rundt i villmarken , har norgespremiere 6. mars og er så langt ikke tilgjengelig her i landet. Både hun og Laura Dern, som spiller moren hennes, er Oscar-nominerte for rollene i filmen.

DOBBELNOMINERT: Både Laura Dern og Reese Witherspoon er nominerte for rollene i «Wild». Foto:Anne Marie,20th Century Fox

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder