GÅR - for livet: Einar Lunga i gripende og opplysende «Einars forsvinningsnummer». Foto: TOUR DE FORCE ,

Filmanmeldelse: «Einars forsvinningsnummer»

Livsvandringer i dødens skygge

Einar skal dø. Derfor går han.

Jon Selås
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

DOKUMENTAR

«EINARS FORSVINNINGSNUMMER»

Norge. regi: Elsa Kvamme. MED: Einar Lunga, Herdis Seim, Leiv Arvid Reed, Mannegruppa Vest A.O.

VG:s terninger viser 4 prikker

Dødens realitet skal en dag innhente oss alle. Det er verdens kjedeligste, mest definitiv og sikreste realitet. Og dermed alltid underkommunisert mennesker imellom; fortrengning er letteste utvei for å fornekte denne realiteten.

Eller kanskje ikke. For det paradoksale er jo at stilt overfor døden, blir livet viktigere, livets innhold kanskje lettere å sortere, bevisstheten om livets rikdom enormt mye klarere. Slik kan det i alle fall gå.

Og det er en slik historie Elsa Kvamme forteller, når Einar Lungas liv beskrives i «Einars forsvinningsnummer».

Psykologen og livsnyteren Einar får en kreftdiagnose som i praksis er klar melding om at livet hans går mot slutten. Derfor begynner han å gå. Einars behov for erkjennelse omkring sitt eget liv og de menneskene han har hatt et forhold til, faller lettere på plass på milevis vandringer i så mange slags landskaper. Og la det være sagt: Einars åpenhet, ukonvensjonelle livsanskuelse og ærlige mot er både beundringsverdig, svært opplysende og til dels ganske så underholdende. Hans vandringervandringer er slett ikke personlige dødsmarsjer – snarere livsbejaende reiser i og omkring sentrale temaer omkring det å leve. Og det er sannelig gripende nok!

Som filmfortelling og dokumentar lider «Einars forsvinningsnummer» ørlite av manglende struktur og retning. Men føres litt på villstrå her og der og blir noe forvirret rundt noen svinger og over noen bakketopper.

Historien er råsterk og ekte. Fortellermåte litt mer nølende.

JON SELÅS

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder