Sir Christopher Lee er død

Sir Christopher Lee døde på sykehuset – 93 år gammel.

  • Angelica Hagen
  • Felicia Alvsing
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Lee døde søndag klokken 08.30 på Londons Chelsea Westminster Hospital. Han hadde vært innlagt en stund, på grunn av problemer med åndedrett og hjerte. Han feiret 93-årsdagen sin på sykehuset.

Det var The Telegraph som først omtalte dødsfallet.

Kona, Lady Birgit «Gitte» Lee, har ikke gått ut med dødsfallet før nå fordi hun ønsket å være sikker på at hele familien var varslet. Paret var gift i mer enn 50 år.

GIFT: Christopher Lee og kona Birgit var gift i mer enn 50 år. Foto:Jan Bauer,Ap

Lee hadde sin første filmrolle i 1948, da i «Hamlet», og har siden hatt over 281 roller. Lee er mest kjent for sin rolle som grev Dracula i en rekke filmer. Han er blant skuespillerne med flest filmroller på CV-en, og har blant annet spilt i «Hobbiten: En uventet reise», «Charlie og sjokoladefabrikken» og den amerikanske versjonen av «Mio, min Mio», i tillegg til stemmelegging.

Lee spilte «Saruman» i filmatiseringen av Tolkiens «Ringenes herre» (den siste filmen ble han klippet bort fra) , og «Count Dooku» i de siste «Star Wars»-filmene. Han har også spilt Dracula og Frankstein-monsteret.

Les også: VGs anmeldelse av den første Ringenes herre-filmen.

Sang opera og metal

Lee ble utdannet ved Eton og Wellington College, men ble etter utdannelsen soldat, og tjenestegjorde under andre verdenskrig i Royal Air Force. Det var etter krigen Lee begynte som skuespiller, og i begynnelsen spesialiserte han seg på grøsserfilmer og skurkeroller.

I 2009 ble skuespilleren utnevnt til Knight Bachelor og derved adlet – og kunne derfor kalle seg Sir Christopher Lee. I 2001 ble han hedret av den britiske dronningen for lang og tro tjeneste for Storbritannia.

Lee var også kjent for sangstemmen sin, og han spilte inn opera mellom 1986 og 1998. På 91-årsdagen sin ga han ut metalplate, «Charlemagne: By the Sword and the Cross», etter å ha jobbet med et metalband siden 2005.

Han ble det samme året hedret med prisen «Spirit of Metal» under Metal Hammer Holden Gods prisseremoni.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder