ÆRET I HAUGESUND: Elsa Lystad fikk Årets æresamanda under Filmfestivalen i Haugesund lørdag kveld. Foto:Terje Bringedal,VG

Ære være Elsa

HAUGESUND (VG) Hun kan få de gråeste hverdagshelter til å bli de morsomste fargeklatter. At Elsa Lystad får en Æres-Amanda er på høy tid.

Borghild Maaland
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Strengt tatt har hun ikke vært med i en mengde norske filmer, men er hun først med i noen, så blir hun lagt merke til. Som i «Fredrikssons fabrikk – The Movie» (1994) eller klassikeren «Mannen som ikke kunne le» (1968). Hun har gjennom skjerm; det store filmlerret eller tv-skjermen, fått nordmenn i flere generasjoner til å gapskratte. Ikke minst i TV-serien «Fredrikssons fabrikk» som fullstendig regjerte popularitetstoppen i perioden 1990–93.

Alle husker henne som den nokså late syersken Oddveig, den konstant mutte damen som klagde ustoppelig over ektemannen Einar og den enda mer håpløse svigerdatter Solveig. En rolle som skapt for en skuespiller av Lystads format og som viste hennes evne skarpe sans for livets absurde komikk.

Da VG møtte Elsa Lystad på slutten av 2013, uttalte hun:- Å kunne dø midt i en setning ville vært helt fantastisk! (krever innlogging)

Helt siden 60-tallet har Lystad vært med på å prege norsk teater, revy, TV og film. Teaterdebuten var i 1957 med en rolle i «Bør Børson Jr». I 1965 kom gjennombruddet på revyscenen, i Lysthuset, der hun sto på scenen sammen med to andre legendariske humorister, Rolv Wesenlund og Harald Heide Steen. Jr. Senere ble det mye latter, mengder av humor, men også roller av det man kaller seriøs karakter; en pussige betegnelse tatt i betraktning av at det ligger alvorlig seriøsitet bak de beste humoristers arbeid.

Senest for noen måneder siden fikk Lystad Gullruten som beste kvinnelige skuespiller i «Etter karnevalet». For seks år siden fikk hun Komiprisens Hederspris.

Siden sommeren 2012 har hun underholdt publikum landet rundt med Mitt liv som Elsa, der hun byr på seg selv og sitt liv med vidd og varme. Forestillingen er som en eventyrsti med muntre digresjoner og sidespor, der Lystad bobler over av kunnskap og historier fra norsk underholdningsliv slik det har utspunnet seg fra scene og skjermer. Og der hun gir en klar pekepinn på hvilken grunnleggende rettesnor hun lever etter: Å ikke være slem, å se – men ikke dømme.

Til VG sa hun for en tid tilbake: – Humor er overalt. Jeg ler veldig mye – ekstra godt på de «feile» steder. Jeg er evig takknemlig for at humor alltid har vært en så viktig del av livet mitt!

Vi er evig takknemlig for at lystige Lystad deler denne humoren med oss.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder