«BROKEBACK MOUNTAIN»-HELTER: Heath Ledger og Jake Gyllenhaal. Foto: AP

«Brokeback Mountain»-forfatter slakter Oscar

(VG Nett) Kvinnen bak historien om de to homofile cowboyene er i harnisk over at «Brokeback Mountain» ikke vant Oscar for beste film.

  • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over 14 år gammel

Overraskelsen var stor da « Crash» ble utropt til beste film - og ikke storfavoritten « Brokeback Mountain».

Selv om cowboy-filmen har vunnet nesten det som er av hovedpriser under samtlige andre prisdryss i år, så er Oscar-statuetten den aller gjeveste. Det at «Brokeback Mountain»-regissør Ang Lee vant Oscar for beste regi, bøter lite på såret til forfatteren bak filmen - Annie Proulx.

KVINNEN BAK: Forfatter Annie Proulx på en boklansering tidligere i år. Foto: EPA

I et innlegg i britiske The Guardian beskriver 70 år gamle Annie Proulx medlemmene i The Academy of Motion Picture Arts and Sciences som «uten innsikt» og «fjerne fra aktuelle temaer».

- Da «Crash» ble ropt opp, gispet publikum av sjokk, skriver Proulx.

- Det var et trygt valg blant kontroversielle filmer for heffalumpene, skriver Proulx bastant og sammenligner akademimedlemmene med de fryktede Ole Brumm-skikkelsene.

- Søppel

Den amerikanske forfatteren, Pulitzer-prisvinner fra 1994, hevder at «Crash»-produsentene hadde en «lett jobb» med å overbevise de stemmebrettigede.

- Jeg har hørt rykter om at produksjonsselskapet Lions Gate Entertainment bombarderte stemmerne med DVD-kopier av «Trash (norsk overs.: søppel», unnskyld - jeg mener «Crash», i ukene før fristen gikk ut, lyder det fra en tydelig opprørt og snytt skribent.

- Omlag 6000 i filmindustrien har stemt - de fleste bosatt i Los Angeles-distriktet - bak jernporter eller i luksushvilehjem. Ikke bare er de uten forbindelse til den stadig skiftende kulturen. De har heller ikke kunnskap om sin egen by, lyder det fra forfatteren som mener at dem som vil imponere intelligente jurymedlemmer til neste år, må sikte mot andre prisutdelinger enn Oscar.

ALT OM OSCAR HER!

Regissør Ang Lee, som bevarte masken under prisutdelingen til tross for nederlaget, innrømte dagen etter festen at han var skuffet.

- Jeg er så stolt over filmen. Jeg vet ikke hvorfor Oscar-akademiet ikke gikk for den... Men jeg er glad publikum liker den. Det var ærlig talt en overraskelse for meg at vi ikke vant, uttalte regissøren.

Mer om

  1. Oscar
  2. Hollywood

Flere artikler

  1. Viste Oscar-vinner - fengselsbetjent straffes

  2. «Brokeback Mountain» vant homo-pris

  3. Brokeback Mountain til operaen

  4. Regntung BAFTA-utdeling

  5. Screen Actors Guild 2006: «Frue»-seier i natt

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder