STJERNELAG: Aksel Hennie hadde det gøy på jobb med denne gjengen, og i natt kan han, sammen med resten av «The Martian»-skuespillerne (Matt Damon, Jessica Chastain, Sebastian Stan og Kate Mara) vinne tre priser under nattens Golden Globe-utdeling. Foto: , 20TH CENTURY FOX

Aksel Hennie-film blant favorittene til Golden Globe

... og Kristoffer Joner i nominert Leonardo di Caprio-film

Den norske skuespilleren Aksel Hennie (40) spiller i president Barack Obamas favorittfilm fra 2015, «The Martian». I natt kan den vinne Golden Globe.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Norske Kristoffer Joner er også med i filmen som kan gi Leonardo diCaprio hans første Oscar. «The Revenant» er også blant favorittene til beste film under Golden Globe. Her er diCaprio nominert til «Beste skuespiller i en dramafilm».

For denne rollen er det mange som spår at Leonardo DiCaprio med «Revenant» også kan ta sin aller første Oscar etter fem tidligere nominasjoner uten seier. Filmen er regissert av , som blant annet står bak storfilmen «Babel». I «The Revenant» spiller diCaprio en nybygger som drar vestover for å søke lykken tidlig på 1800-tallet.

Filmen «The Martian» med Aksel Hennie på rollelisten er nominert til hele tre Golden Globe-priser: For beste film i kategorien musikal eller komedie, i tillegg er hovedrolleinnehaver Matt Damon nominert til «Beste skuespiller i en komedie- eller musikalfilm», og filmens regissør Ridley Scott er blant dem som konkurrerer om tittelen «Beste regissør».

Ifølge magasinet People er «The Martian» Obamas klare favorittfilm ifjor.

Terningkast fem

FAVORITT: Leonardo di Caprio rett før jul der han ankommer the Screen Actors Guild Foundation's 30-års jubileum på Wallis Annenberg Center For The Performing Arts in Beverly Hills, California. DiCaprio er nominert som beste skuespiller i «The Revenant». Han er også regnes som en sterk favoritt til årets Oscar-nominasjoner. AFP PHOTO / ROBYN BECK Foto: ,

Filmen handler om astronauten Mark Watney (Matt Damon) som blir igjen på Mars når resten av ekspedisjonen må evakuere på grunn av en sandstorm. Aksel Hennie spiller rollen som den tyske astronauten Alex Vogel, en av seks astronauter på verdens første bemannede Mars-ekspedisjon. Filmen fikk terningkast fem i VG.

– Matt Damon er en god kollega, en bra fyr! Man kunne sikkert blitt satt ut av å jobbe med disse folkene, men ingen av dem tillater det. Matt og de andre er åpne, sjenerøse og tilstedeværende. Vi ble en sammensveiset gjeng. Til og med Jessica Chastain syntes det var svært å få være med på dette; et actioneventyr av selveste Ridley Scott, mannen som definerte sci-fi sjangeren med «Alien», sa Hennie til VG ifjor høst.

Scott er mannen bak ikoniske filmer som «Alien», «Blade Runner», «Gladiator», «Thelma & Louise» og «Prometheus», for å nevne et lite knippe.

I et VG-intervju i fjor fortalte han hvorfor han valgte Aksel Hennie til rollen som den tyske astronauten Alex Vogel i «The Martian».

– Aksel spilte i en veldig god film som het «Hodejegerne». Jeg var imponert over hva han gjorde i filmen, og jeg liker å bringe nye folk inn i filmene mine, sa Scott til VG.

Golden Globe beskrives som et slags mellomstadium mellom Oscar- og Emmy-utdelingen: Golden Globe omfatter både mindre og større filmer og TV-serier.

Uforutsigbar vinner

Dette sier VGs filmanmelder Jon Selås om årets Golden Globe:

– Golden Globe har en spesiell status fordi den innleder prissesongen og på sett og vis kan legge føringer for hvem som blir de mest trendy filmene. I år er det imidlertid ingen opplagte vinnere, det er ingen «Titanic» for å si det slik. Det er flere sterke kandidater, men mer uforutsigbart hvem som vinner. Men dette er en pris som liker stjerner, så Cate Blanchett, Jennifer Lawrence, Matt Damon eller Lenoardo di Caprio stikker nok av med priser.

Cate Blanchett regnes som en favoritt i filmen «Carol»», en film basert på Patricia Highsmiths roman. Den utspiller seg på tidlig 50-tall i et USA der, da den kalde krigen var i startfasen, mccarthyismens paranoia rådet - og homofil sex var en forbrytelse.Tittelrollen bekles av Cate Blanchett, som den rike overklassekvinnen - og mor. Hennes mot- og medspiller, butikkdamen Therese, spilles av Rooney Mara, mest kjent som den amerikanske utgaven av Lisbeth Salander.

Jennifer Lawrence spiller mot Robert De Niro og Bradley Cooper i «Joy».

Konferansier for selve utdelingen er skuespilleren og komikeren Ricky Gervais som tidligere har vært vert for Golden Globe-utdelingen flere ganger og ellers er best kjent som David Brent i britiske «The Office».

Prisutdelingen blir den 73. i rekken, og årets beste filmer, skuespillerne og regissører skal hedres i Beverly Hills 10. januar. Hele prisutdelingen vil sendes på TV 2.

Oscar-sjanser

«The Martian» med Hennie regnes også som en av Oscar-favorittene til årets Oscar-nominasjoner som offentliggjøres 14.januar. Det er datoen Oscarakademiet offentliggjør de nominerte kandidatene, og hvilke som vinner får vi ikke vite før selve utdelingen 28. februar.

I kategorien Beste film, er det stor enighet om at «Spotlight», «The Big Short» og «Room» fortjener nominasjoner. Også Aksel Hennie-filmen «The Martian» er med i toppsjiktet, sammen med «Bridge of Spies», «Straight Outta Compton» og «The Revenant» med Kristoffer Joner i en av rollene.

Flere nordmenn hadde vinnersjanser under fjorårets prisdryss. Regissør Morten Tyldum (48) kunne vinne hele fem priser med «The Imitation Game», og skuespillerne Kristofer Huvju (36) og Lisa Loven Kongsli (35) spilte i filmen «Turist» av svenske Ruben Östlund som var nominert i kategorien Beste utenlandske film. Ingen av disse filmene fikk pris under fjorårets Golden Globe, men Tyldum vant en Oscar-pris i kategorien «beste adapterte manus» senere på vinteren.

Her er listen over alle årets Golden Globe-nominerte.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder