SPRETTEN: Elias Søvold Simonsen hopper fra den ene hovedrollen til den andre. Nå gjelder det tre «Gråtass»-filmer. Foto: MATTIS SANDBLAD,
SPRETTEN: Elias Søvold Simonsen hopper fra den ene hovedrollen til den andre. Nå gjelder det tre «Gråtass»-filmer. Foto: MATTIS SANDBLAD, Foto: ,

Her er det nye stjerneskuddet

Elias - snart ti - erobrer landet

FILM

Her er Norges ferskeste filmstjerne. Over en million har
allerede sett ham på kino.

  • Borghild Maaland
Publisert:

Snart ti år gamle Elias Søvold Simonsen fra Oslo har truffet blink som vesle Karsten i fire «Karsten og Petra»-filmer de tre siste årene. Han startet i filmbransjen som seksåring, men nå er han for gammel til å spille femåringen Karsten.

Dermed ble det hovedrollen som Gustav i tre kommende filmer om det populære traktorfenomenet Gråtass. Først ute er «Gråtass - Gøy på landet» 5. februar. Det er Cinenord Kidstory som står bak begge prosjektene.

– Jeg synes det er skikkelig gøy å spille film, forsikrer tiåringen som mellom filmslagene også har tid til skolegang.

– Det er jo en del venting på filmsett, men da går det an å finne på ting. Vi var i Irland i tre måneder og spilte inn de tre Gråtass-filmene, og da var jeg jo mest sammen med voksne. Men selv de voksne er ikke alltid fullt så voksne de heller. De kan bli litt som barn igjen. I alle fall Jeppe og Dagny, sier Elias med et smil. Jeppe og Dagny er i dette tilfellet medspillerne Jeppe Beck Laursen og Dagny Backer Johsen. I tillegg til den levende traktoren er også Hege Schøyen og Stein Winge på rollelisten.

Satser på barn og unge

Det er liten tvil om at barnefilmene i vesentlig grad har vært den økonomiske ryggsøylen i norsk filmliv de siste årene. «Karsten og Petra»-filmene er til sammen sett av 1 023 225 besøkende på norske kinoer. Filmenes totale omsetning er på drøye 84 millioner kroner. En del av innspillingene foregikk i Ungarn, noe i Sør-Afrika, og Gråtass-universet holdt til i Irland.

For produsent Silje Hopeland Eik i Cinenord, var det det ikke vanskelig å satse på Elias.

– Vi hadde et par hundre gutter til audition, men valgte helt klart Elias, sier Eik. – Han har utviklet seg til å bli en fantastisk skuespiller. Han har erfaring, talent og fremfor alt stor glede ved å spille film. Det er en glede å ha en barnestjerne som ham, fortsetter produsenten.

Cinenord står også bak to av de siste års andre populære barne- og ungdomsfilmer, «Jørgen+Anne=sant» og «Kule kidz gråter ikke».

Statusen som barnestjerne har ikke endret Oslo-gutten. Det poengterer både han selv og moren, Heidi.

Fotball og film

– Dette er et tema vi snakker om hele tiden, både med Elias og vi foreldre, sier moren. – Det er alltid en av oss voksne i familien til stede under innspillingene, enkelte ganger hele familien. Elias har ingen problemer med å henge med på skolen, og vennene fra barnehagen er de samme. Han har ingen nykker og går på en skole der det ikke er helt uvanlig å være eksponert i for eksempel filmer og på TV. Men det viktigste er at Elias synes det er så gøy, understreker moren.

At han er barnestjerne, tar han med humor og humør. Elias er en kvikk kar som gjør som unger flest; jobber med lekser, spiller fotball og øver på gitar. Han er glad i popmusikk, liker spill, lego, Harry Potter-filmer, Star Wars og spiller fotball i Sagene IF.

– Min medspiller Jeppe har sagt at jeg må like Vålerenga. Men favorittlaget er Barcelona; med Messi, Suárez og Neymar. Selv liker jeg best å være keeper eller høyreving, betror Elias.

At han selv blir gjenkjent gir han ingen nykker.

– Men jeg hadde en morsom opplevelse. På vei hjem fra skolen gikk jeg forbi en blokk der noen barn satt i første etasje og så på «Karsten og Petra på safari». Jeg så det gjennom vinduet. Så gikk jeg bort, tittet inn og banket på ruten, og vinket. De ble jo kjempeforbauset, og ropte kom inn, kom inn! Så gikk jeg inn og de tok et bilde av meg, da. Så gikk jeg igjen, forteller Elias med et glimt i øyet.

En ti år gammel gutt kan garantert endre fremtidsdrømmer, men foreløpig har Elias klarhet i sine.

– Jeg vil bo hjemme til jeg blir voksen og får meg en jobb. Og jeg vil veldig gjerne satse som skuespiller. Jeg vet jo litt om hvordan det er, etter syv filmer. Jeg er blitt litt eldre og har fått mer erfaring, sier Elias.