FØRSTE RØDLØPER: Ruby Dagnall på premiere for "Rosemari" tidligere denne uken

FØRSTE RØDLØPER: Ruby Dagnall på premiere for "Rosemari" tidligere denne uken Foto: Ingvil Ljones Norsk Filmdistribusjon/41/2

Slik er Norges nye stjerneskudd Ruby Dagnall (16)

Ruby Dagnall skrytes opp i skyene med kinodebuten, men synes det blir for jålete å skaffe seg egen agent.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er lenge siden man har sett en lignende brakdebut for en ung norsk skuespiller. Etter pressevisningene av Sara Johnsens film «Rosemari» har anmelderne strødd om seg med lovord om debutanten:

«Fullstendig kontroll på hele sitt uttrykk», skriver VGs anmelder Jon Selås, som sammenligner gjennombruddet med det Pål Sverre Hagen fikk med «De usynlige» i 2008. Dagsavisens kulturredaktør Mode Steinkjer omtaler Dagnall som et av de største talentene vi har sett i norsk film på lenge.

– Alt er noe helt nytt, det virker litt «crazy», og noen ganger spør jeg meg selv: Hvorfor er jeg her? sier en reflektert 16-åring da VG treffer henne.

Les også: Nå har «Skam»-Ruby også fått munnkurv

Litt tilfeldig ramlet hun innom en audition hjemme på Nesodden hvor de søkte etter jenter mellom 14 og 16 år.

Les VGs anmeldelse av «Rosemari» her!

Måtte bli tøffere

Til rollen som Rosemari måtte hun gjøre ganske mye for å få det riktige uttrykket, forteller hun.

– Vi jobbet mye for å gjøre meg tøffere. Jeg måtte ha mørkere stemme, annerledes gange. Jeg måtte trene og få mer muskler, bli mer maskulin. Og så håret da! Jeg hadde mellomlangt hår, men det måtte bort.

– Det var ubehagelig nesten å være helt skallet, men det var en god ting: Jeg fikk kjenne ordentlig på hvordan det var å være «Rosemari». Da reflekterte jeg mer rundt karakteren. Når jeg kom hjem og så meg i speilet var det liksom overalt. Jeg ble ikke kvitt henne, hun var en del av meg.

Mer om «Skam»: «William» skulle vært med i neste sesong

I fem scener måtte 16-åringen gråte, og det er ekte tårer man ser på lerretet. Ruby Dagnall brukte nemlig ikke trikset mentolkrem under øynene som man ofte gjør for å få fram tårene.

– Jeg måtte tenke på noe trist, grave i det tristeste man vet om. Det er jo ekte! Det er en grunn til at det kommer gråt. Jeg ville så gjerne få det til, så det var en dobbel følelse: Jeg ville få det til, selv om jeg egentlig var glad der og da.

– Hvilke skuespillerforbilder har du selv?

– Jeg synes Kristoffer Joner er sinnssykt god! Men det er så mange. Leonardo DiCaprio i «What’s Eating Gilbert Grape» er helt fantastisk. Jeg fikk en del filmer med debutanter av Sara for å få inspirasjon, og se hvordan det fungerer å være helt ny. Det var en inspirasjon.

Rolle i «Skam»

Ruby begynte på videregående skole i høst, på Hartvig Nissens skole på Briskeby. Her spilles nettserien «Skam» inn, hvor hun selv har fått en rolle i høstens sesong. Den har hun fått munnkurv om. 16-åringen fikk imidlertid merke hvilken gjennomslagskraft serien har da nyheten ble kjent om at hun skal være med i neste sesong.

ROSEMARI FASCINERER: Ruby Dagnall har fått masse oppmerksomhet og skryt for rollen hun gjør i den norske spillefilmen «Rosemari». Foto: Norsk Filmdistribusjon

– Natten nyheten ble kjent kom det 500–600 venneforespørsler på Facebook. «Hæ?», tenkte jeg. Jeg har fått en god del merkelige meldinger, og jeg måtte stenge Instagram. Nå virker det ikke som jeg ikke vet hvor eksponert jeg blir og mange får tilgang til alt om meg. Så da må jeg stenge litt, sier Ruby, som ikke har noen planer om å «ta av».

– Jeg får ta det som kommer og fokusere på ting som jeg vet er viktig for meg, gå tur om morgenen med hunden min og sånn!

Elsker å lese

Ruby elsker å lese, Per Petterson er favoritten. Hun liker å skrive selv også. Og musikksmaken avslører en forkjærlighet for de litt mørkere delene av 80-tallet.

– Jeg har hørt mye på Prefab Sprout i det siste. Og Cocteau Twins! Echo and the Bunnymen, har du hørt om dem? Og Lloyd Cole og The Smiths, forteller hun og legger til at hun gleder seg til The Cure-konserten i Oslo Spektrum i oktober.

Ruby har engelsk mor og vokste opp i Oslo før familien flyttet til Nesodden. Hun vokste opp i et tospråklig hjem.

– Jeg lærte engelsk og norsk samtidig, så det ble mye «can you send me the Bremykt and take the ostehøvel på veien».

- Har du tenkt på at to språk kan åpne muligheter for deg som skuespiller?

– Det hadde jo vært kjempekult, men det er vel en stund til det blir aktuelt!

– Har du fått deg agent?

– Det har vært snakk om det, men jeg synes det er litt jålete og teit. Det er litt tidlig, men Sara (Johnsen, regissør) hjelper meg, og jeg får støtte fra foreldrene mine.

– Klok, smart, belest

JAKTER OPPHAVET: Tuva Novotny spiller journalisten Unn Tove som sammen med Rosemari (Ruby Dagnall) jakter hennes biologiske opphav. Foto: Norsk Filmdistribusjon

Svenske Tuva Novotny spiller mot Ruby i filmen. 36-åringen debuterte selv veldig tidlig.

Ruby er klok, smart, belest. Det kommer til å ta henne langt i livet, uansett, sier Novotny.

– Ruby har mange kvaliteter som menneske, som skuespiller må vi se hva hun ønsker å utfolde. Hun har mange fine kvaliteter som vi nå ser utfolde seg på skjermen. Hva hun velger å fokusere på som skuespiller må fremtiden vise. Det tør ikke jeg si noe om, for det kan også bli et åk å bære, sier Novotny, og legger til at hun ikke har trengt å gi den unge skuespilleren råd.

– Egentlig ikke, for hun er en klok jente. Det eneste man kan gjøre som eldre, mer erfaren kollega, er å gå foran som et godt eksempel, komme forberedt på jobb og forstå forholdet mellom teammedlemmene. Alle er der for å utføre samme visjon. Hun trenger ikke råd fra meg. Det kan være omvendt noen ganger, hun kan gi råd til meg!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder