Et fiske-eventyr

«OPPDRAG NEMO»

Regi: Andrew Stanton. Norske stemmer: Stinius Maurstad, Trond-Viggo Torgersen, Siw Anita Andersen, Tommy Steine, Aksel Hennie, Gard Eidsvold, Jon Eikemo, m.fl. - Am. animasjon. 7 år.

ARTIKKELEN ER OVER 15 ÅR GAMMEL

Barn over hele landet kan i dag få en forsmak på det vidunderlige visuelle eventyret «Oppdrag Nemo». På 130 kinoer, fra Kirkenes til Kristiansand, er det førpremière. 14. november er den offisielle norgespremièren.

Produksjonsselskapet Pixar viser nok en gang sin dyktighet hva angår å lage forrykende action, drama og humor ved hjelp av eminent animasjonskunst.

Fargesprakende

Det mest imponerende er det fargesprakende univers av alle regnbuens farger, fisker og planter på havets dyp. Legg til et variert persongalleri av snille, naive, slemme og skumle fiskearter (inkludert en hjelpsom pelikan), samt en handlingsmettet fortelling, og du har et altoppslukende eventyr for barnlige sinn i alle aldrer.

Oppskriften er såre enkel. Det handler om omsorg, familiebånd, kjærlighet og mot, moralske verdier som alltid lokker publikum til kinoens mørke sal. Nemo er som andre smågutter (eller fiskebarn for den saks skyld) opptatt av å våge seg litt utpå dypet. Men pappa er ekstra bekymret, ganske enkelt fordi Nemos mor og noen hundre egg forsvant i munnen på en barracuda. Kun egget som ble til Nemo, overlevde.

Dermed blir far en smule overbeskyttende. Og desto mer iherdig etter å finne sønnen når ulykken først er ute.

Gode norske stemmer

Gledelig er det også å konstatere at de norske stemmene bidrar til vår fascinasjon for ferden under vann. Stinius Maurstad gjør Nemo til en tøff liten kar. Trond-Viggo Torgersen utmerker seg som en sterkt beskyttende far, og Siw Anita Andersen glimrer som hans noe forvirrede medhjelper Dory, en fisk med sviktende korttidshukommelse. Til gjengjeld er Dory den støttespiller vi alle trenger iblant, vennen som holder motet oppe i tunge stunder. Ikke minst i møte med glupske haier og sviende maneter.

Det skumleste er likevel haiene. De forsøker til gjengjeld å leve etter sitt nye motto: Fisker er venner, ikke mat! Tenk om tusenvis av norske barn tar med seg det som slagord neste gang kokt torsk står på menyen i heimen!

BORGHILD MAALAND

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder