AMANDA-VINNER MED KRAFTSALVE: Erik Poppe brukte anledningen til å kritisere den nye kulturministeren i sin takketale på Amanda-showet. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

Erik Poppe om kulturministeren: - Da jeg så henne bli kalt opp, tenkte jeg «hva i all verdens land?»

HAUGESUND (VG) Den Amanda-vinnende regissøren Erik Poppe angrep kulturminister Thorild Widvey fra scenen i Haugesund. Etterpå gikk han rett bort til ministeren og gjentok kritikken.

  • Øystein David Johansen

Artikkelen er over fem år gammel

- Vi venter mye mer, bare ring når du trenger noen gode tips, sa Poppe til kulturministeren etter Amanda-utdelingen.

Da han mottok pris for beste kinofilm for «1000 ganger god natt» minnet han publikum i salen at filmene som vant i kveld var laget av penger fra forrige regjerings budsjetter. VG fikk tak i kulturministeren etter showet og spurte henne hva hun synes om kraftsalven fra scenen.

TOK KRITIKKEN MED GODT HUMØR: Thorild Widvey smilte fortsatt etter Amanda-showet. Her er hun fotografert på den røde løperen før showet begynte i Haugesund. Foto:Terje Bringedal,VG

- Det må stå for hans egen regning. Vi skal levere, det er helt sikkert. Jeg skal lage gode vilkår for filmbransjen , så er det opp til bransjen selv å lage de gode filmene, sa Widvey.

VG fulgte Amanda-sendingen direkte hele kvelden

Poppe forklarte også hvorfor han valgte å spontant angripe ministeren fra scenen.

– Ja,vet du hva! Vi står her nå med 35 filmer. Det er et resultat av den forrige regjeringens ambisiøse filmpolitikk. De har satset på og fått et publikum som er enormt. Det må være en ambisjon bak det, det koster å lage film. Når denne regjeringen bestemmer seg for å ta frem ostehøvelen, så tar de hele potten et sted. Dette kommer publikum til å merke, om ett eller to år. Derfor synes jeg det var betimelig å si det.

Showet fikk også Twitter-kritikk for at takketalene ble tatt av musikken, les her!

– Jeg mener ikke å ta henne personlig, men hun står der som representant for dette departementet. Om det er finans eller henne som har kuttet - det er kuttet og det går utover hele bransjen, sier Poppe.

Han sier at angrepet var ganske spontant.

- Da hun dukket opp på scenen kunne jeg ikke la være! Beklager! Da jeg så henne ble kalt opp, så tenkte jeg «hva i all verdens land?».

Poppe hadde også kledd opp dressen med en kjempebutton med bilde av NRKs Midtøsten-reporter Sidsel Wold. Det var for å markere støtte til kollegaen.

Vi trenger Sidsel Wold, vi trenger folk som henne som drar ut og gjør det hun gjør. Nå er skytset rettet mot journalister som drar ut for å gjøre denne jobben. De skal vi jaggu meg stå opp for! Hvis vi ikke har folk som drar ut og gjør det på en profesjonell måte, så er det en trussel mot demokratiet rett og slett.

Har du latt deg provosere av reaksjonene som har kommet mot henne?

- Veldig, veldig! Jeg synes det er helt oppsiktsvekkende, og jeg synes det er rart det ikke er en større oppslutning fra hennes kolleger. En formulering kan være feil i kampens hete, men hun gjør en jobb man må beundre. De gjør det med stor risiko og et stor offer man knapt kan begripe. Det er ikke tvil om at vi trenger Sidsel Wold der ute, så «shame on you» som går etter henne! Man kan snakke om saken, men slutt og skyte på journalisten.

Elsa Lystad vant årets ærespris og ble hyllet fra scenen av sine gamle Fredrikssons fabrikk-kolleger, les kommentar her!

Les også

Mer om

  1. Film
  2. Amanda-prisen

Flere artikler

  1. Dette er årets Amanda-vinnere 2018

  2. «Kongens nei» satte ny rekord

  3. Hanne Krogh måtte starte Amanda-innslag på nytt - fikk hele salen til å le

  4. Derfor er de kritiske til Sidsel Wold

  5. I kveld deles de viktigste norske filmprisene ut: Sundquist danket ut Colin Farrell

  6. Amanda-vert Pia Tjelta: – Har fokus på ikke å kollapse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder