HARDTSLÅENDE ROLLE: Daud Mirza i aksjon i gangsterfilmen «Izzat» fra 2005. Foto: Filmkameratene/Børre Haugstad

Skuespiller Daud Mirza er død

Skuespilleren kjent fra blant annet TV-serien «Fox Grønland» og gangsterfilmen «Izzat» ble 45 år gammel. «Izzat»-regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen er knust over tapet av vennen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Daud Mirza døde mandag, 45 år gammel. Det bekrefter familien via vennen Khalid Salimi.

Mirza er mest kjent som skuespiller, blant annet som en hardtslående gangster i suksessen «Izzat» fra 2005. Han var allerede i 1991 med i spillefilmen «Byttinger», og spilte senere i profilerte TV-serier som «Fox Grønland» og «Kodenavn Hunter».

«Izzat»-regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen er svært lei seg over tapet av vennen.

- Jeg er helt knust. Jeg har kjent ham siden jeg var 8-9 år gammel. Jeg har alltid sett på ham som verdens snilleste fyr, det var det mange som hadde vanskelig for å tro på etter å ha sett «Izzat», uttalte Rolfsen til VG tirsdag.

NÆR VENN: Ulrik Imtiaz Rolfsen har kjent Daud Mirza siden han var en guttunge. Foto: Robert S. Eik

Tilfeldighetene vil ha det til at Rolfsen i disse dager ferdigstiller «Haram», oppfølgeren til «Izzat».

Men i og med at Mirzas karakter døde i «Izzat» er han ikke med denne gangen.
- Det er helt surrealistisk å sitte her på settet med hele «Izzat»-gjengen rundt meg. Det er forferdelig. Daud introduserte meg for Prince, så jeg har sittet oppe hele natta, drukket konjakk og hørt på Prince. Dét var oss to!

- Hvordan var han som skuespiller?

- Han leverte en råskap basert på følelser, noe som gjorde det enda råere. Han gjør «Izzat» for meg. Men jeg vil først og fremst huske ham som en veldig god venn.

Jobbet mot rasisme

Mirza skrev også dikt, og var tidlig engasjert i Antirasistisk senter på 80-tallet. Grunnlegger Khalid Salimi minnes også sin mangeårige venn og kollega.

HELE «IZZAT»-GJENGEN PÅ PREMIERE: Daud Mirza, Amir Malik, Khawar Gomi, Assad Siddiqve, Emil Marwa, regissør Ulrik Imatiaz Rolfsen, Leon Bashir og Elyas Mohammed. Foto: Trond Solberg

- Daud var en begavet dikter som før han var 20 klarte å gi ut omfattende verk. Jeg vil huske ham som raus, veldig kreativ, nyskapende og nytenkende. Han var veldig engasjert i senterets arbeid, og var alltid lojal til saken, sier Salimi.

Også Rolfsen trekker fram Daud Mirzas mangeårige arbeid mot rasisme.

- Daud jobbet mot rasisme på en fredelig måte i mange mange år, sier Rolfsen.

I 1983 og 1984 kom det bombetrusler mot Sagene skole, etter at Mirza skulle bære skolens fane. Feiringen ble samtidig en markering mot rasisme, og Mirza var en av de som deltok aktivt. Senere jobbet han videre mot rasisme i Radio Immigranten, som senere ble til Antirasistisk senter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder